شب گذشته برنامه تلویزیونی نبض با حضور دکتر عباس کبریاییزاده رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و دکتر محمدرضا شانه ساز رییس انجمن علمی داروسازان ایران پخش شد.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در این برنامه که با محور «بررسی مشکلات داروسازان جوان » بود، بیان کرد: رشته داروسازی به دلیل اینکه علوم پایه را شامل میشود و یک فارغالتحصیل رشته داروسازی میبایست چهار علم اصلی را در فرابگیرد، از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین حیطههایی که یک دانشجوی داروسازی وارد آن میشود، بسیار گسترده است.
وی افزود: از آنجایی که حوزه داروسازی در کشور ما یک حوزه رو به رشد در حیطه خدمات است و بعد به حوزه صنعت وارد شده است،داروسازان ابتدا وارد داروخانهها شده اند و دولت هم در سیاستگذاری داروخانهها را مورد توجه قرار داده است.
دکتر کبریایی زاده با اشاره به تعداد داروخانههای سراسر کشور افزود: در ابتدای انقلاب حدود ۱۰۰۰ داروخانه در سطح کشور فعال بود، اما امروز با توجه به سیاستهای دولت در راستای گسترش خدمات داروخانهها، بیش از ۱۲ هزار داروخانه در سطح کشور فعال هستند. بطوریکه الزام شد در تمام شهرهای تا سقف ۵ هزار نفر، یک داروخانه بخش خصوصی تاسیس شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان اشتغال داروسازان در داروخانهها فراهم است، پاسخ داد: تقریبا این میزان به حد اشباع رسیده است و در ۱۵ سال گذشته گرایش به صنعت ، فناوری و تحقیقات افزایش یافته است. بطوریکه تعداد مقالاتی هم در این رشته به چاپ میرسد با اختلاف فاحش، بسیار بالاتر از سایر حوزههاست.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر در صنعت، تمایل به جذب داروساز بسیار بالاست و ما در صنعت با کمبود داروساز مواجه هستیم.
وی افزوذ: در وب سایت سندیکا فایلی وجود دارد برای جذب اشتغال فارغالتحصیلان ؛ علاوه بر این تعداد شرکتهای دانش بنیان در حوزه داروسازی بسیار بالاست.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در برنامه زنده « نبض» خبر داد: ۲۱ الی ۲۳ شهریور، همزمان با بزرگترین رخداد صنعت داروسازی کشور، ۱۳ شرکت دانش بنیان که محصولاتشان وارد بازار شده است، حضور دارند.
دکتر کبریاییزاده در توضیح تعریف داروساز در نظام سلامت بیان کرد: تعریف داروساز با سرمایهگذاری گروه خورده است؛ دولت اگر بخواهد در راستای اشتغال داروسازان که دغدغه وزارت بهداشت هم هست، اقدامی کند، باید مشوقهایی برای فعالان در نظر بگیرد. حداقل سرمایه برای تاسیس داروخانه در شهرهای کوچک است، حدود یک میلیارد تومان است و این امر در گرو تسهیلاتی است که دولت برای داروسازان جوان در نظر میگیرد. متاسفانه شاهدیم که تامین منابع توسط کسانی صورت میگیرد که داروخانهها را از ماهیت اصلی خودشان دور کرده اند.
وی خاطرنشان کرد: اگر دولت که منابع زیادی در اختیار دارد، امکانی فراهم کند که داروسازان جوان بتوانند از تسهیلات بانکی ارزان قیمت استفاده کنند، شاهد آلایندگی که امروز در نظام سرمایهگذاری داروخانهها وجود دارد، نخواهیم بود.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران تصریح کرد: وظایف داروسازان به دو بخش تقسیم میشود. بخشی که همگان از آن مطلع هستند و بخشی که دیده نمیشود؛ به این معنا که داروساز مسئول این است که دارویی که به دست مصرف کننده می رسد، سالم و به اصطلاح از کیفیت لازم برخوردار باشد. ایران یکی از کشورهایی که در این مورد وضعیت مطلوبی دارد و به اصطلاح دارای « قفسههای تمیز»در داروخانه هاست.
وی با انتقاد از این موضوع که بسیاری از داروخانهها اقتصادی اداره نمیشوند، افزود: داروخانه مکان کاملا اقتصادی است و اگر دارویی را می فروشد، باید پولش را در کمترین زمان پس بگیرد. اما متاسفانه میبینیم این چرخه امروز معطل است و باعث شده تا پول در زمان مقرر به دست تولیدکنندگان نرسد.
دکتر کبریایی زاده ضمن بیان این موضوع که امروز ارزش خدمات داروسازان پرداخت نمیشود، خاطرنشان کرد: اگر می خواهیم خدمتی را بگیریم، باید ارزش آن را هم بپردازیم. متاسفانه نظام سلامت ما به دلیل طولانی شدن زمان پرداخت معوقات داروخانه را در بخش کالایی، زیان ده کرده است.
اقتصاد ضعیف داروسازی؛ علت خروج نخبگان داروساز
در ادامه رئیس انجمن علمی داروسازان ایران، بیان کرد: انتظار می رود دولت با تسهیلات کم بهره و تجدید نظر در نرخ خدمات و تعرفه ها از داروخانه ها و داروسازان حمایت کند.
دکتر شانه ساز با انتقاد از افزایش نیافتن نرخ داروهای تولید داخل متناسب با افزایش هزینه ها، گفت: هیچ وقت منطق درستی بر قیمت عرضه دارو حاکم نبوده و همه اینها باعث می شود هزینه های داروسازان و داروخانه ها افزایش یابد.
وی، یکی از علل خروج نخبگان داروساز از کشور را اقتصاد ضعیف داروسازی و عدم حمایت دولت دانست و افزود: به همین دلیل شاهدیم که بسیاری از مسئولان رده بالای شرکت های داروسازی جهان جوانان ایرانی هستند.
شانه ساز به جایگاه برتر علمی ایران در داروسازی اشاره کرد و گفت: به رغم جنگ تحمیلی و تحریم ها از نظر علمی توانایی تولید هر دارویی را که در سطح جهانی تایید می شود داریم داروسازان و جوانان ما می توانند ظرف دو سال هر دارویی را تولید کنند.
رئیس انجمن علمی داروسازان ایران با اشاره به بدهی بیش از ۴۰۰۰ میلیارد تومانی بیمه به داروسازان و داروخانه ها، تاکید کرد: همه مسئولان نظام سلامت دوست دارند خدمات در داروخانه ها و در بخش داروسازی اصلاح شود اما اراده ای برای تحقق آن وجود ندارد.