یادداشت اول بیست و یکمین شماره نشریه غذا و دارو به اهمیت نقش سندیکاها در توسعه صنایع تولیدی کشور اختصاصی دارد. این نشریه که ماهانه منتشر می شود در هرشماره صفحاتی را به چاپ خبرنامه سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران اختصاص می دهد.
به گزارش روابط عمومی سندیکا به نقل از نشریه غذا و دارو؛ همزمان با توسعه صنایع دارویی در ایران، نقش سندیکاها نیز پررنگتر از قبل شده است. امروزه «فعالیت سندیکاها» و «توسعه صنایع»، دو موضوع درهمتنیده هستند و به نوعی لازم و ملزوم یکدیگر به حساب میآیند. اگرچه ظهور سندیکاها در جهان، قدمت زیادی دارد اما اینکه سندیکاها، به جایگاه خود در صنعت، آگاه باشند، یکی از اصلیترین ملزومات توسعه، به شمار میرود.
در حال حاضر، در ایران، سندیکاهای فراوانی وجود دارند و در صنایع مختلفی مشغول به کار هستند اما در بسیاری از آنها، فعالیتهای یکپارچه و سازماندهی شده، دیده نمیشود و این موضوع، به آشنا نبودنِ سندیکاها، به جایگاه خودشان در صنعت برمیگردد.
یکی از مهمترین سندیکاهایی که امروزه در صنعت داروسازی ایران، وجود دارد و به شکلی جدی فعالیت میکند و چشماندازهای روشنی را پیش روی داروسازی ایران، نمایان ساخته، سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران است.
این سندیکا، در چند سال گذشته، دستاوردهای متعددی داشته است و تا حد قابل قبولی توانسته، فعالان داروسازی ایران را با اهدافی روشن، گرد هم جمع کند و فعالیتهای دارویی ایران را یکپارچه کند. یکی از اقدامات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، نشستهای WTO بود. اگرچه زمانی که این نشستها آغاز شد، همچنان سایه تحریمها بر صنایع، وجود داشت اما سندیکا، با آیندهنگری مناسبی، در صدد این موضوع برآمد که فعالان دارویی ایران را نسبت به آیندهای روشن، امیدوار کند. در این سلسله نشستها، بسیاری از باید و نبایدهای ورود به تجارت جهانی، بررسی شد و شرکتها با قواعد و الفبای تجارت جهانی، آشنا شدند.
از دیگر فعالیتهایی که سندیکا، برای یکپارچهسازی فعالیتهای دارویی ایران، انجام میدهد، برگزاری رویدادهای میانرشتهای است. نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته(ایرانفارما) با تولیت سندیکا و مشارکت بخش خصوصی، احیا شد و شهریور ۱۳۹۶، سومین دوره آن با حضور بیش از ۱۶۴ شرکت خارجی و ۳۳۷ شرکت داخلی برگزار شد. بازدیدکنندگان این رویداد و مسئولان داروی منطقه، به نقش حیاتی سندیکا برای گردهم آمدنِ این تعداد تولیدکننده اشاره داشتند و از میزان تولید داروی ایران، متعجب بودند. این موضوع نشان میدهد، سندیکا توانسته است به خوبی جایگاه خود را در توسعه صنایع دارویی بشناسد و بر اساس آن هدفگذاری کند.
سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، با برگزاری رویدادهای میانرشتهای و آموزش مستمر، سعی دارد، علاوه بر ارتقای کیفیِ فعالیتهای دارویی ایران، به ارتقای شاخصهای اقتصادی شرکتها نیز کمک کند. از این حیث میتوان، دستاوردهای سندیکا را دستاوردهایی مبتنی بر اقتصاد مقاومتی بدانیم. در دورهای که بدهیهای دولت به دارو هر روز بیشتر و بیشتر میشود و باز در دورهای که تمایل شدیدی برای محصولاتِ وارداتی وجود دارد، سندیکا بر خلافِ جریان حرکت میکند و به دنبال معرفی ظرفیتهای داخلی است.
سندیکا همچنین، فعالیتهای گستردهی مشترکی با سازمانهای فرهنگی و آموزشی همچون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد و همچنین بهرغم وجود محدودیتها و فشارها برای مشارکت با بخش خصوصی، همواره تاکید خاصی بر استفاده از ظرفیتهای پنهانِ بخش خصوصی دارد. سندیکا به خوبی، به جایگاهِ تخصص، آگاه است و در صدد آن است تخصص را نهادینه کند و مخاطبان متخصصی را برای آینده پرورش دهد. یکی از مهمترین مواردی که در ایرانفارما، سندیکا روی آن دست گذاشته بود، آموزش دانشجویان بود. این موضوع نشان میدهد، سندیکا، آیندهنگری مناسبی در حوزه دارو دارد و میداند، آیندهی داروسازی ایران، در دستان دانشجویان است.
از همین رو، با ایجاد فضاهایی برای آموزش دانشجویان و آشنایی آنها با صنعت، سعی میکند، مسیر را به گونهای هموار سازد تا دانشجویان، تجربههای تلخ را تجربه نکنند و با تمرکز و اشتیاق، به کارهای بزرگ و بازارهای بزرگ بیندیشند.
این روزها صنایع دارویی ایران، با مشکلات ریز و درشتی دست و پنجه نرم میکند و گویا قرار هم نیست به سادگی برطرف شوند. امید میرود با روی کار آمدن هیئت مدیره جدید سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، راهکارهایی برای این چالشها اندیشیده شود.