تدوین سند چشم انداز صنعت داروسازی در افق ۱۴۰۴ از مهمترین اقدامات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران است که از یک سال پیش با همکاری سازمان غذا و دارو، مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران و صنعتی شریف کلید خورد. شناسایی نقاط قوت و ضعف این صنعت طی سالهای گذشته و تلاش برای رفع چالشهای آندر سالهای آینده از جمله مهمترین اهداف تدوین این نقشه راه است که در آن تمام ذینفعان صنعت مورد توجه قرار گرفتهاند.
بیستمین سمینار دانشجویان داروسازی سراسر کشور و بحث و تبادل نظر درباره آینده این صنعت در افق ۱۴۰۴ فرصت مناسبی بود تا به گفت و گو با دکتر میثم سیدیفر پژوهشگر مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران بپردازیم و مهمترین اقداماتی که در راستای آمادهسازی این نقشه راه صورت گرفته است، جویا شویم.
دکتر سیدیفر به عنوان یکی از دستاندرکاران تدوین این نقشه راه، در توضیح اقدامات صورت گرفته [MS1] بیان کرد: تدوین نقشه راه صنعت داروسازی به سفارش سازمان غذا و دارو و سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در دست انجام است .
وی در ادامه توضیحات خود ضمن بیان این موضوع که در حال حاضر آنگونه که باید از پتانسیلهای صنعت استفاده نمیشود، افزود: این مطالعه علمی بر اساس ۴ فاز طراحی شده است. در فاز اول و کنونی این نقشه ، تدوین چشمانداز در دستور کار قرار گرفته است. در این مرحله با تشکیل جلسات صاحب نظران صنعت دارو افق روشنی از آینده این صنعت ترسیم شد. این طرح اولیه صرفا دستمایهای بود برای انجام مصاحبههایی که در فاز دوم در حال انجام است . در این مرحله تلاش کردیم با افرادی مصاحبه کنیم که صاحبنظران فاز اول و خبرگان فاز دوم آنها را معرفی کردند.
سیدیفر خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰ مصاحبه انجام شده است. در مرحله بعد با همکاری دانشجویان در نظر داریم تا نتایج مصاحبهها در حوزههای مختلف مانند مالکیت، کیفیت، قیمتگذاری و … جمعبندی شود. علاوه بر این تاکید ویژهای بر تعامل با مدیران عامل شرکتهای داروسازی داریم تا نظر آنها را بر نتایجی که جمعبندی کردهایم، جویا شویم.
وی در ادامه توضیحات خود گفت: نکتهای که در طراحی این سند همواره مورد تاکید بوده، اجماع فعالان در تدوین سند چشمانداز است. طبعا در برخی از مصاحبهها بر بعضی موضوعات تاکید ویژهای شده است و برای آن راهکارهایی پیشنهاد شده است. هدف این است که ببینیم آیا همه مدیران صنعت بر موارد گفته شده اتفاق نظر دارند یا خیر.
به گفته این پژوهشگر مرکز تحقیقات مدیریت و اقتصاد دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران، گام بعدی پس از تدوین چشم انداز صنعت داروسازی در افق ۱۴۰۴ شامل تدوین سه استراتژی خواهد بود. اولین گام تدوین استراتژی نهادی خواهد بود. همزمان با این مرحله استراتژی بازار و محصول هم تدوین خواهد شد. در گام سوم استراتژی فناوری بر اساس نتایج استراتژی بازار و محصول تدوین خواهد شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا تدوین سند چشم انداز بر اساس منطق خاصی بوده، گفت: با توجه به شروع کار از سال ۹۴، افق ۱۴۰۴ ( زیر ده سال) چشمانداز کوتاه مدت ماست و پیشبینی میشود این طرح تا پایان پاییز امسال به اتمام رسد. تمام تلاش ما این بود که در تدوین این سند، کلیه ذینفعان لحاظ شوند تا همین گفت و گوها استراتژی را بسازند. قصد ما این نبوده که صرفا مطالعهای انجام شود که در کتابخانه دانشگاهها قرار بگیرد و نهایت کار خودمان را انجام بدهیم.
سیدیفر در پاسخ به این سوال که چه ضمانتی برای اجرا شدن این استراتژی وجود دارد، بیان کرد: برخورداری از چشم انداز و نقشه راه کمک می کندکه سندیکا و صنعت دارو بتوانند بر اساس آن، مطالبهگری کند و پشتوانهای برای اجرا داشته باشد و تحقق اهداف مورد نظر در صنعت داروسازی را تسهیل خواهد کرد.
توجه داشته باشیم که مشابه چنین مطالعاتی ممکن است در دانشگاه انجام شده باشد، اما وقتی پیگیریهای لازم انجام نمیشود، خب نتیجهای هم حاصل نخواهد شد. یکی از مزیتها مهم این طرح این است که سندیکا رابه عنوان پشتوانه برای اجرا دارد.