دکتر احمد شیبانی که در دومین ایران فارما فوروم (۲۳ و ۲۴ آذر ماه جاری در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما برگزار شد) به عنوان سخنران ویژه این کنفرانس در پانل بررسی صنعت داروی ایران و جمعبندی این کنفرانس حضور داشت، با اشاره به وضعیت فعلی صنعت داروسازی کشور، تاکید کرد: متاسفانه مسئولین کشور هنوز به این باور نرسیدهاند که وضعیت فعلی صنعت داروسازی خوب نیست. در این وضعیت اگر به منافع مشترک توجهی نداشته باشیم، مشکلات به همین روند ادامه خواهد داشت.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، دومین کنفرانس سالیانه صنعت سلامت ایران با تمرکز بر دارو (ایران فارما فوروم) ۲۳ و ۲۴ آذر با حضور چهرههای شناخته شده این صنعت برگزار شد و رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران به عنوان مدعو ویژه این کنفرانس در پانل جمعبندی با اشاره به وضعیت صنعت داروسازی کشور و وظیفه سندیکا در این برهه، بیان کرد: تا زمانیکه دارو و مسائل مرتبط با آن از حوزه مسائل تخصصی و حرفهای خارج شود، نتیجه آن همین مسائلی است که امروز درگیر آن هستیم. امیداوارم نظرات و تجربیاتی که به طور تخصصی در کنفرانسهای مختلف برگزار میشود، در قالب برنامه مدون، اجرا شود.
همدلانه برای حل مشکلات کنار هم بایستیم
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، با انتقاد از وضعیتی که امروز صنعت به آن دچار شده است، افزود: تولیدکنندگان، واردکنندگان و توزیع کنندگان همه یک هدف مشترک دارند و آن هم تامین و رساندن دارو به مردم است و همین اخلاق ایجاب میکند تا به جای اینکه مشکلات را به رخ هم بکشیم، همدلانه مشکلات را حل کنیم.
دکتر شیبانی ادامه داد: تمام تلاش سندیکا در دوره جدید هم، ایجاد همدلی و همراهی در صنعت است. هر چند که در حال حاضر بیشترین وقت صنعت را مطالبات صنعت به خود اختصاص داده است. متاسفانه همین بحث مطالبات صنعت داروسازی را گرفتار روزمزگی کرده است و شرکتها عملا برای بانکها کار میکنند. با این حال، حتی مسئولین وزارت بهداشت و درمان به این باور نرسیدهاند که وضعیت صنعت داروسازی خوب نیست. در صورتیکه حرف ما باید حرف مسئولین هم باشد.
کسی با واردات برنامهریزی شده مخالف نیست
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در ادامه این پانل، با اشاره به بحثهای اخیر در خصوص واردات و بیان این موضوع که واردات تهدید اصلی برای صنعت است، گفت: واردات و تولیدات دارو باید هم افزایی داشته باشند و کسی با واردات و برندینگ دارو مخالف نیست؛ بلکه میتوان وارادتی را که با قوانین و برنامه و برای صنعت ارزش افزوده داشته باشد ، به عنوان یک فرصت تلقی کرد. صنعت داروسازی امروز نیازمند این است تا بواسطه برخی برندها توسعه یابد.
باید این نکته را عنوان کنم که برخی از داروهای وارداتی که مشابه آنها در داخل تولید میشود، ماده اولیه این داروها نیز در کشور تولید می شود و حجم تولید آنها به قدری بالاست که حتی مجبورند برای فروش دارو «جایزه» بدهند.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با بیان این مطلب که «برند» یعنی داروی اصلی، گفت: هیچ توجیهی برای واردات داروهای ژنریک و برند ژنریک وجود ندارد. در عین حال، انتظار داریم حمایت از صنعت دارو افزایش یابد. این حمایتها میتواند در قالب پرداخت تسهیلات کم بهره و کمک به توسعه صادرات باشد.
از طرفی متاسفانه داروهای وارداتی با قیمت های چند برابر تولید داخل به فروش می رسند و این در حالی است که از نظر کیفیت، هیچ تفاوتی بین داروی وارداتی و تولید داخل وجود ندارد. برای نمونه در حال حاضر دارویی وارد میشود که قیمت آن ۳۰ هزار تومان است ولی قیمت داروی مشابه تولید داخل ۹ هزار تومان است. در واقع، هیچ تعادلی بین قیمت دارو وجود ندارد. این نوع واردات دارو به این بهانه که مردم خودشان میخواهند، برای برند اصلی قابل توجیه است. اینکه مردم به داروی خوب دسترسی داشته باشند، نقطه اشتراک ما و مردم است، ولی نباید به این بهانه، داروی برند ژنریک وارد کنیم.
دکتر شیبانی خاطرنشان کرد: باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. این سوال را دارم که چرا واردات نمیتواند صنعت را اصلاح کند؟ آیا یک شرکت واردکننده که نمایندگی شرکتهای معتبر را دارد، نمیتواند فرصتهایی را برای صنعت فراهم کند؟ فراموش نکنیم ارزش یک صنعت به محصول و کیفیت آن صنعت است و تمام استراتژی و برنامه ها باید بر این هدف متمرکز شود.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران همچنین با بیان این موضوع که وظیفه اصلی، سندیکاها و انجمنها مطالبهگری است، تصریح کرد: صنعت داروسازی ما از نظر شرکتهای فعال این عرصه و منابع انسانی، چیزی کم ندارد؛ با این حال مطالبات و نقدینگی، نمیگذارد این صنعت راه توسعه خود را طی کند. بارها در جلسات مختلف تاکید شده است که حرف همه ما باید یک چیز باشد. در جلسات مختلفی هم با دکتر اصغری رییس سازمان غذا و دارو داریم، این نکته را گفتهایم که صنعت نیازمند همدلی است و اگر داخل سازمان نقطه نظرات مختلفی داریم، اما باید برون از سازمان همه یک حرف بزنیم. حرف ما باید حرف مسئولین هم باشد.
مشکلات فعلی صنعت داروسازی در زمان جنگ هم تجربه نشده بود
همچنین، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران چندی پیش در گفت و گو با خبرگزاری مهر، اظهار کرده بود که وضعیت فعلی صنعت داروسازی کشور به گونهای است که حتی در زمان جنگ هم تجربه نشده بود.
وی با عنوان این مطلب که سیاستها و تصمیمگیریهایی که در حوزه دارو صورت میگیرد منجر به بروز مشکلات عدیده برای صنعت داروسازی کشور شده است، گفت: الان وضعیت به گونه ای شده که واردات داروهای ژنریک و حتی برند ژنریک داریم. در حالی که همین داروها در داخل تولید می شود و از این بابت مشکلی وجود ندارد که بخواهیم واردات مشابه داشته باشیم.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث شده تا صنعت دارو دچار بحران و چالش شود، افزود: بخشی از مشکلات این صنعت ناشی از واقعی نبودن قیمت داروهای تولید داخل است.البته این نکته را بگویم که منظور از واقعی شدن قیمت دارو، این نیست که افزایش قیمت ها منجر به اجحاف در حق مردم شود. بلکه باید از صنعت حمایت شود تا بتواند در عرصه تولید باقی بماند.
قیمت دارو واقعی نیست
دکتر شیبانی با عنوان این مطلب که واقعی نبودن قیمت دارو باعث خواهد شد مشکلاتی در روند تولید دارو پیش بیاید، گفت: با ۴۲ سال سابقه فعالیت در حوزه دارو، هیچ وقت به اندازه شرایط کنونی، صنعت دارویی کشور دچار بحران نبوده است.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، نسبت به تشدید کمبودهای دارویی در کشور به سبب مشکلات صنعت هشدار داد و افزود: اگر همین روند ادامه داشته باشد، کمبودهای دارویی روز به روز بیشتر خواهد شد. مطالبات صنعت دارو در دو بخش خلاصه می شود. بخش پولی، که در حال حاضر در اولویت قرار دارد. زیرا، شرایط به گونهای است که باید صنعت دارویی جان بگیرد و احیا شود و این امر مستلزم تزریق پول است.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، همچنین با اشاره به این موضوع که صنعت دارو در حال حاضر بیش از ۴۳۰۰ میلیارد تومان طلب سر رسید از مراکز دولتی دارد و قطعا حجم مطالبات بیش از این رقم است، بیان کرد: متاسفانه برای پرداخت همین مبلغ بدهی، گاهی گفته می شود تا از طریق اوراق پرداخت شود که قطعا از این طریق، پولی گیر صنعت نمیآید. زیرا صنعت نیازمند گردش مالی است تا بتواند زنده بماند.
گردش مالی صنعت داروسازی؛ بزرگترین نقص این صنعت
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران خاطرنشان کرد: چرخه معیوب صنعت دارو با توجه به حضور بیمهها، باید اصلاح شود و این عزم جدی میخواهد.
دکتر شیبانی در پاسخ به این سوال که آیا کمیسیون قیمتگذاری دارو می بایست در زمان مشخص تشکیل جلسه دهد، افزود: در سازمان غذا و دارو برای این موضوع تعریفی نشده است، اما باید اذعان نمود که این درخواست خیلی از شرکتهای دارویی است.
دکتر شیبانی همچنین در واکنش به بحران دارویی سال ۹۲ که خیلیها وضعیت فعلی را با آن دوران مقایسه میکنند، بیان کرد: به نظرم بحران نبود و کمی از انصاف به دور است که بگوییم در آن سال دچار بحران دارویی بودهایم. زیرا، در آن روزها شاهد کمبود ارز و نابسامانی در نرخ ارز بودیم. اما، واقعیت این است که هر دورهای مشکلات خودش را دارد و الان شرکتهای دارویی بدترین بحران را تجربه میکنند. شرکتهای داروسازی شاید الان به طور مستقیم اعلام ورشکستگی نکنند، اما باید بگویم که حجم فروش برخی شرکتهای دارویی کمتر از رقمی است که وام و تسهیلات گرفتهاند و حالا باید بازپرداخت کنند. در واقع، این شرکتها به روزمرگی افتاده اند.