دکتر فتحی زاده در ابتدای این نشست ضمن بیان تاریخچه مختصری از سازمان جهانی تجارت و نحوه عضویت کشورها در آن ، افزود: فرآیند الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت در طول بیس سال گذشته یکی از پرماجراترین نوع پیوستن در نوع خود بوده است. بطوریکه به نظر م رسد در صورت عضویت کامل ایران به این سازمان، این نوع الحاق در نوع خود منحصر به فرد خواهد بود.
وی خاطر نشان کرد: دلیل این امر از یک سو به دلیل موقعیت استراتژیک ایران و از سوی دیگر به دلیل روند عمومی این سازمان برای عضویت پذیری در آن است که فرآیند الحاق به این سازمان را از سایر سازمان های دیگر متمایز میکند.
مدیر گروه مطالعات حقوق اقتصادی و بازرگانی موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی ضمن بیان این موضوع که الحاق به سازمان جهانی تجارت برای ایران یک فرصت محسوب میشود که در نوع خود باید آنرا غنیمت شمرد، بیان کرد: یکی از مهمترین وجوه تمایز سازمان جهانی تجارت در مقایسه با سایر سازمانها این است که مذاکرات WTO در سه حوزه کالا، خدمات و مالکیت فکری صورت می گیرد.
وی همچنین گفت: ایران تنها کشور در حال توسعه ای است که قبل از الحاق به سازمان جهانی تجارت با ادبیات این سازمان به خوبی آشناست و حتی سندی هم که از سوی کشور به سازمان تحویل داده شده، کاملا مرتبط با استانداردهای این سازمان است. این در حالی است که اسناد ارایه شده بدون هیچگونه مشاوره بین المللی صورت گرفته است.
دکتر فتحیزاده در ادامه بحث های خود از روند الحاق به سازمان جهانی تجارت این موضوع را خاطرنشان کرد که فرآیند الحاق به wto علاوه بر پذیرش قوانین و مقررات که قابل بحث است، دسترسی به بازارها را شامل می شود که لازم است در این زمینه مذاکره صورت بگیرد.
الحاق به WTO در گرو چانه زنی است
دکتر امیر هوشنگ فتحی زاده خاطر نشان کرد: گرچه تاکید بسیاری بر پذیرش کلیه قوانین WTO میشود، اما کشور مانند ایران می بایست علاوه بر پذیرش این قوانین، راه های فرار را هم یاد بگیرد. هنر الحاق یعنی همین؛ درست مانند کاری که هند و پاکستان کردند. کشورهای در فرآیند الحاق موفق عمل کردند که علاوه بر.سواد بالا، قدرت چانه زنی بالایی هم داشته باشد.
دکتر غلامحسن نیک نژاد پیشکسوت صنعت داروسازی ایران در حاشیه این نشست تخصصی به خبرنگار ستاد خبری دومین نمایشگاه بین المللی ایران فارما گفت: تا زمانیکه کشورهای قدرتمند مانند آمریکا بخواهند سیستم تجاری ایران مانند کشور خودشان پیاده شود، مخالفت ها همچنان برای عضویت ایران ادامه خواهد یافت. قبلا یکی از موانع الحاق، آمریکا محسوب میشد، اما الان عربستان به عنوان دیگر مخالف ورود ایران به بازارهای جهانی محسوب می شود.
وی افزود: تاکید بر عضو شدن یا عضو نشدن ایران در این سازمان نیست، بلکه بحث مهمتر چگونگی عضویت ایران در این سازمان است. باید این نکته را باید در نظر داشته باشیم که عضویت ایران در سازمان جهانی تجارت به چه قیمت خواهد شد. آیا نتیجه عضویت در سازمان جهانی تجارت، برای کشوری مانند ایران، وابستگی خواهد بود.
این پیشکسوت صنعت داروسازی خاطر نشان کرد: اصل رسیدن به سازمان جهانی تجارت و عضویت در آن بسیار خوب است. چراکه این امر با قراردادن ایران در یک شرایط برابر رقابتی، باعث توسعه صنعت داروسازی خواهد شد.
وی در پایان ارزیابی خود را از روند برگزاری نمایشگاه اینگونه توصیف کرد: دومین نمایشگاه بین المللی ایران فارما از لحاظ وسعت و تعداد شرکت کنندگان بسیار قابل توجه است.