️مهندس علی مقدسی راد، مدیرعامل شرکت توزیع داروپخش درباره مشکلات شرکتهای پخش دارو در سالهای اخیر عنوان کرد: بدون شک نقدینگی اساسیترین چالش حال حاضر در صنعت داروی کشور است که همه حلقه های زنجیره دارو به آن دچار هستند.
️ما تا پیش از این در طول بیش از یک دهه گذشته به جز در سالهای ۹۲ و ۹۳، معمولا در صنعت دارو رشد نقدینگی سالانه حدود ۲۵ تا ۳۰ درصدی را تجربه میکردیم.
️در سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ به دلیل حذف ارز ترجیحی و حرکت به سمت ارز نیمایی، تالار یک و دو و ارز آزاد به یکباره این رقم به بیش از ۸۰ درصد و در سالهای پس از آن به ۶۰ تا ۶۵ درصد افزایش یافت.
️در این سه سال میبایست تامین نقدینگی نیز متناسب این رشد، انجام میشد اما متاسفانه به دلیل مشکلات نقدینگی موجود در بیمارستانهای دانشگاههای علوم پزشکی، دولتی و حتی خصوصی، تامین مالی شرکتهای دارویی اتفاق نیفتاد.
️کمبود نقدینگی در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تفاوت عمدهای با سالهای بعد از آن داشت و آن بحث تهاتر مالیاتی و بانکی بود که در آن سالها به شرکتهای دارویی کمک میکرد تا بخشی از این میزان از محل دیون مالیاتی شرکتهای مالیاتی تهاتر شود.
️در دو سال گذشته امکان تهاتر نیز وجود نداشته و مشکلات صنایع دارویی به این دلیل مضاعف شده است.
️مشکل دیگر شرکتهای پخش در این سالها بحث عدم توان مکانیزه کردن انبارها و به روزرسانی ناوگان و تجهیزات شرکتهای پخش بوده است که این موضوع نیز به دلیل مشکلات اقتصادی امکانپذیر نبوده است.
️در این وضعیت بانکها نیز به تعهدات خود عمل نکردهاند و نیاز نقدینگی شرکتها را پوشش ندادند؛ بهره بانکی و سپرده بانکی افزایش یافته است و این موضوع به طوری است که در حال حاضر نرخ موثر بهره بانکی در بعضی از بانکها بالای ۳۲ درصد است و هزینههای مالی روی گرده شرکتهای مالی فشار میآورد.
️جدا از این موارد نقطه سربهسر شرکتهای پخش به دلیل افزایش شدید هزینههای جاری و هزینه های عملیاتی بالا رفته و شرکت ها (به ویژه شرکت های بورسی) جهت پوشش هزینه های خود و پوشش زیان و از دست ندادن سهم بازار، مجبور به بالا بردن بودجه فروش خود هستند؛ این امر شاید در کوتاه مدت صورت سود و زیان و عملکرد خوبی را روی کاغذ نشان دهد اما این شرکت ها درصورت عدم تامین منابع مالی با مشکلات متعددی روبرو خواهند شد.
️امروز نقد خریدن و نسیه فروختن اوضاع اقتصادی شرکتهای دارویی را بسیار شکننده کرده است و این مسائل فقط در همین سطح باقی نمیماند و تاثیرات منفی خود را در موارد کمبودهای دارویی و پیامدهای آن نشان میدهد.
️مشکلات زنجیره دارویی کشور به هم متصل است و ایجاد آن در هریک از حلقهها کل زنجیره را تحت تاثیر قرار میدهد.