سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و سازمان غذا و دارو با توجه به رسالت ذاتی خود، برای رفع مشکلات صنعت داروسازی اقدام به برگزاری جلسات مشترک روزانه با حضور نمایندگان شرکتهای مختلف داروسازی کردند. در این جلسات تولید اقلام دارویی مورد نیاز کشور و رفع مشکلات خطوط تولید دارو در شرکتهای داروسازی در دستور کار قرار داشت و مشکلات در این حوزه مورد بررسی دستاندرکاران و فعالان حوزه دارو قرار گرفت.
دکتر محمد پیکانپور، مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو با اشاره با نتایج قابل توجه جلسات مشترک سازمان غذا و دارو با اعضای سندیکا و نمایندگان شرکتهای داروسازی کشور، درباره تداوم آن عنوان کرد: نکته اول و اساسی در اینباره این است که این جلسات مقطعی نیست و قرار نیست که در یک برههای برگزار شود و بعد از رفع مقطعی مشکلات، سفرهاش جمع شود.
دکتر پیکانپور در گفتوگو با روابط عمومی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در این زمینه افزود: قاعدتا اگر قرار باشد که اصلاحاتی در نظام دارویی کشور اعمال شود، بدون مشارکت ذینفعان محقق نمیشود و بنابراین لازمه آن این است که جلسات مشترک بین سازمان غذا و دارو، سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی و نمایندگان شرکتهای داروسازی کشور ادامه داشته باشد.
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو دراینباره خاطرنشان کرد: البته این جلسات صرفا محدود به سازمان غذا و دارو و صنایع داروسازی هم نیست. چنین هماندیشیهایی با صنایع دیگر هم ادامه پیدا میکند و در هر بخشی سعی بر این است که این ارتباطات توسعه پیدا کند و مشکلات مختلف در کمترین زمان ممکن توسط ذینفعان و از کف میدان اجرائیه حوزه نظام دارو احصا شود.
وی با ذکر برخی از مشکلات بررسی شده در این جلسات، یادآور شد: بیتردید در این زمینه، آن بخش از مشکلات و موانع که قابل رفع کردن باشد، مرتفع میشود. بخشی از این قبیل مشکلات به سازمان غذا و دارو و نحوه عملکرد سازمان برمیگردد که نمونه آن موضوع تسریع در صدور پروانهها و مواردی از این دست بوده است. در این موارد برخی پروندهها وجود دارد که در حوزه قیمتگذاری مشکل داشته، در حوزه بازرسی فنی دچار مشکل بوده و یا کار آنها در آزمایشگاه مرجع بعضی از آنها زمانبر شده است هریک از این موارد را دوستان به ما منعکس میکنند و رفع مشکلات آنها به فراخور موضوع در دست پیگیری قرار میگیرند. بهاینترتیب روند پروندههایی که در سازمان غذا و دارو قابل رفع باشد، طبیعتا توسط خود سازمان سرعت پیدا میکند و رفع میشود.
دکتر پیکانپور درعینحال گفت: ولی بخشی از مشکلات نیز وجود دارند که تصمیمگیری در مورد آنها در اختیار سازمان غذا و دارو نیست و نیاز به هماهنگی با نهادهای بالادست دارد و مشکل نقدینگی شرکتها که بسیاری از نمایندگان شرکتها به آن اشاره دارند، جزو این موارد است. مشکل نقدینگی شرکتهای دارویی امروز یکی از مشکلات بزرگ شرکتهای داروسازی است و پیشنهادهایی برای رفع آن نیز ارائه شده است که ما نیز این پیشنهادها را در جلسه سازمان تنظیم بازار مطرح میکنیم.
وی در این زمینه به موضوع مابهالتفاوت گمرکی نیز اشاره کرد و گفت: موضوع مورد بحث دیگر در این حوزه موضوع مابهالتفاوت گمرکی است. در حال حاضر زمانی که یک کالا میخواهد از گمرک ترخیص شود، مابهالتفاوت آن را تا بهمنماه استمهال دادند. ما در این خصوص درخواست استمهال ۶ ماهه کرده بودیم و پیشنهاد دادیم بهجای اینکه در موعد مقرر زمانی بخواهند کل مبلغ آن را یکجا بگیرند، آن را تقسیط کنند، آن را مثلا در طول یک سال بهصورت اقساط دریافت کنند که فشار به تولیدکننده هم نیاید. ولی به دلایل مختلف، ستاد تنظیم بازار این پیشنهاد را نپذیرفت و مصوب نکرد و استمهال چهار ماهه را مصوب کرد. در این زمینه قطعا باز هم پیگیریها صورت میگیرد امیدوارم که با مشارکت خود ذینفعان اتفاقات خوبی در این زمینه بیفتد.
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره تاثیر جلسات مشترک با سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی در رفع کمبودهای دارویی در کشور بیان کرد: در بحث رفع کمبودهای دارویی تا امروز اتفاقات خوبی افتاده است. بخشی از مشکلات در این حوزه برطرف شده بخشی از آن نیز همچنان در دستور کار قرار دارد. در برنامهریزیهای انجام شده در این مورد با توجه به حجم کار، زمان مساله تعیینکنندهای است. طبیعی است که زمان لازم خواهد بود تا تمام مشکلات در این حوزه برطرف شود. با توجه به اقدامات انجام شده دراینباره بهتدریج از شرایط بحران خارج میشویم ولی تا بازار به ثبات برسد، هنوز فاصله قابل توجهی دارد.
دکتر پیکانپور درباره نگاه بلندمدت و برنامهریزیهای جامع در این حوزه نیز تاکید کرد: موضوع سیاستگذاری در حوزه دارو نیاز به برنامهریزیهای بلندمدت دارد و نمیتوان در این زمینه تنها به رویکردهای موقت و آنی تکیه کرد. این موضوع در رویکرد سازمان غذا و دارو قرار دارد و به همین دلیل تلاش کردهایم که سیاستگذاریها در این حوزه را بهصورت بلندمدت و تا پایان سال ۱۴۰۲ در نظر بگیریم.
وی درباره اقدامات انجام شده در سازمان غذا و دارو برای اصلاح قیمت داروها نیز اظهار کرد: در حوزه قیمتگذاری نیز در حال تعریف فرآیندی هستیم که این روند بهصورت کلی انجام شده و تسهیل شود و نوسانات نرخ ارز نیز در آن لحاظ شود. زیرا با شیوه قدیمی قیمتگذاری ، زمانی که کمیسیون قیمت یکبهیک به اصلاح کردن IRC ها میپردازد و یا اصلاح کردن کد ژنریک را آغاز میکند، با توجه به زمان محدود و گستردگی اقلام دارویی، هر سال قیمتهای بخشی از داروها اصلاحنشده باقی میمانند و به سال بعد منتقل میشوند.
دکتر پیکانپور در پایان ضمن قدردانی از همراهی و همکاری شرکتهای داروسازی در رفع مشکلات موجود در این حوزه ، گفت: این اتفاق در فرآیند قیمتگذاری باعث زیاندهی شرکتهای داروسازی میشد و طبیعتا باید مورد اصلاح قرار میگرفت. بنابراین برای آن نیز در حال برنامهریزی سازوکاری مناسب هستیم. امیدوارم اگر این فرآیند بهخوبی پیش برود و تکمیل شود، اواخر فروردینماه سال آینده خبرهای خوبی برای صنعت داروسازی کشور داشته باشیم.