نشست بررسی مشکلات صنعت داروسازی کشور با حضور هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و همچنین رئیس سازمان غذا و دارو، نمایندگان وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و نمایندگان سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد.
در این نشست صاحبان صنایع دارویی کشور به طرح موانع و مشکلات موجود در صنعت داروسازی کشور پرداختند و مطالبات خود را از نهادهای ذیربط برای رفع این مشکلات و بهبود وضعیت صنعت دارویی کشور بیان کردند.
دکتر محمدرضا زرگرزاده، عضو هیاتمدیره انجمن علمی داروسازان ایران و مدیرعامل داروسازی طب مفید نیکان در نشست بررسی مشکلات صنعت داروسازی، درباره آسیبها و عوارض ناشی از ثابت نگهداشتن دستوری و غیرمنطقی قیمت دارو در کشور هشدار داد.
دکتر زرگرزاده دراینباره عنوان کرد: وقتی قیمت کالایی بهصورت دستوری و غیرمنطقی پایین نگاه داشته شود چند احتمال برای ادامه مسیر تولید آن وجود خواهد داشت. در این صورت تولیدکننده یا باید کیفیت کالا را کاهش دهد یا کالا را از نظر کمیت دچار خدشه کند و یا اینکه با تعدیل نیروی کار، سرعت و میزان تولید را کاهش دهد.
وی در صحبتهای خود با اشاره به هزینههای بسیار زیاد تولید خاطرنشان کرد: دارو کالایی نیست که تولیدکننده بتواند درصورت ثابت نگهداشتهشدن قیمت، از کیفیت و کمیت آن بکاهد زیرا مصرف دارو مستقیما با جان مردم سروکار دارد؛ بنابراین یا تولید آن مقدور خواهد بود یا اینکه به دلیل مشکلات تولیدکننده از تولید آن صرفنظر میکند.
این عضو هیاتمدیره انجمن علمی داروسازان ایران خاطرنشان کرد: کیفیت دارویی که امروز در کشور تولید میشود، بر اساس دستورالعملهای سازمان غذا و دارو مانند همه کشورها با آخرین ویرایش کتاب استاندارد مورد سنجش قرار میگیرد. در این کتاب رفرنس استانداردهایی برای ارزیابی دارو مورد استفاده قرار میگیرد که تولیدکنندگان ما برای دریافت هریک از آنها ۳۰۰ تا ۹۰۰ دلار هزینه میکنند و همه آنها بر مبنای ارز نیمایی محاسبه میشود. پیش از آغاز پروسه تولید، هوا و آب شرکت باید کنترل شود. در یک شرکت داروسازی سالانه بین ۵۰۰ تا ۲۰۰۰ فیلتر باید تعویض شود – این میزان در برخی کارخانهها بسیار بیشتر است- که هریک از آنها بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارد و امروز ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش قیمت داشته است. این چند نمونه و موارد بسیار دیگری که در تولید اقلام دارویی با آن مواجه هستیم، هزینههایی است که صنعت داروسازی کشور باید جدا از ارز ترجیحی باید متحمل شود و برعکس بسیاری صنایع در هیچیک از این موارد نیز نمیتواند کم بگذارد.
دکتر زرگرزاده گفت: تمام نیاز دارویی کشور استامینوفن نیست که اگر نباشد با دمنوش گلگاوزبان بتوان کمبود آن را جبران کرد. بیماران قلبی که پدر و مادر من و شما هم شاید جزو آنها باشند، اگر داروی خود را دریافت نکنند و از داروی خودجواب نگیرند، میمیرند. به خاطر یک لجبازی با جان مردم نباید بازی کرد. تصمیمگیران این حوزه باید بهجای برخوردهای امنیتی با موضوع قیمت دارو، شرایطی را فراهم کنند که این صنعت استراتژیک بتواند به بقای خود در کشور ادامه دهد.
وی گفت: مگر کشورهایی مانند ترکیه و اسپانیا برای ما رفرنس نیستند؟! مگر در آییننامهها این کشورها را به عنوان رفرنس معرفی نکردیم؟! به قیمت دارو در این کشورها نگاه کنید تا متوجه اختلاف فاحش و نابودکننده قیمت دارو در این کشورها در مقایسه با قیمت ناچیز این کالا در کشور شوید.
دکتر زرگرزاده در پایان خطاب به نهادهای نظارتی و امنیتی حوزه دارو گفت: داروسازی تولید داخل و سیستم داروسازی کشور ما بسیار نجیب است و تا امروز با وجود تمام مشکلات، ذرهای از قسمی که یاد کرده، پا پس نکشیده اما واقعا از این به بعد و با روند کنونی کمر این صنعت شکسته خواهد شد و دور نخواهد بود زمانی که دارو به دست بیماران نرسد؛ و آن روز است که امنیت کشور به مخاطره میافتد.