به گزارش ستاد خبری ششمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما دکتر محمد عبدهزاده؛ رئیس هیات مدیرهی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران اولین سخنران مراسم افتتاحیه بود و با اشاره به اینکه نمایشگاه پس از یک سال وقفه به دلیل همهگیری کرونا با همکاری وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی برگزار میشود، ابتدای صحبت خود محورهای ششمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما (دارو و صنایع وابسته) را اعلام کرد.
دکتر عبدهزاده این نکته را عنوان کرد که: «با توجه به گذشت هفت ماه از سال ۱۴۰۰ ، وزارتخانههای مرتبط با تولید در زمینهی اجرای شعار سال و گفتههای رهبر معظم انقلاب اسلامی، برنامههای عملیاتی و رویکرد حمایتی خود از تولید ملی را به مجلس و نهادهای نظارتی ارائه دهند. لازم است این نهادها اعلام کنند در زمینهی مانعزادیی از اتولید تا به حال چند بخشنامه کم یا اصلاح شده است و عملکرد خود را شفاف کنند.»
او با اشاره به اینکه ۱۲۵ کارخانهی فعال و ۴۵ عضو وابسته یا تولید قراردادی در حوزهی داروسازی داریم و ۷۵ شرکت تولیدکنندهی مادهی اولیه و بستهبندی هستند، ارزش بازار دارویی کشور در سال گذشته را ۳۵ هزار میلیارد تومان عنوان کرد که بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان آن در اختیار تولید با ارزبری ۲.۲ تا ۲.۳ میلیارد دلار مربوط به تولید با تامین ۹۷ درصد نیاز کشور است.
رئیس هیات مدیرهی سندیکا ضمن نام بردن از بعضی داروهای خاص که ارزبری بالایی دارند ولی هنوز تغییر قیمت متناسب نگرفتهاند، یادآوری کرد به دلیل ترس از هزینهکرد زیاد از جیب بیمار، روش قیمتگذاری دارو اصلاح نمیشود در حالیکه وقتی ارز نیمایی باشد، نقدینگی شرکتها کاهش پیدا میکند. او در ادامه گفت: «زمان چرخش نقدینگی دارو به ۴۲۳ روز رسیده است که نتیجهی آن افزایش هزینهی شرکتها و اجبار آنها به استقراض و جبران خسارت بیمه است. ما وضعیت مشابهی در سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ داشتیم که کشور را به سمت بحران دارویی برد.»
او در همین زمینه هشدار داد: «وضعیت صنعت ما بسیار شکننده است و اکثر ماشینآلاتی که خریده میشود، دست دوم هستند چون صنعت توان نوسازی خود را ندارد. بازسازی صنعت یک ضرورت است که باید در بودجهی سال آینده در نظر گرفته شود.»
دکتر محمد عبدهزاده خطاب به مسئولان و نمایندگان مجلس گفت: «داروسازی صرفهجویی ارزی و ریالی زیادی برای مردم و کشور دارد و باید مراقبش بود و حفظش کرد. این صنعت بدون شک یکی از ستونهای کشور است و غیر از آنکه برای کشور ارزش افزوده ایجاد میکند، برای سلامت جامعه نیز اهمیت ویژهای دارد. از وزیر بهداشت و نمایندگان مجلس میخواهم به هر شکلی که صلاح میدانند صنعت را دریابند؛ نه به خاطر صنعت، به خاطر کشور، به خاطر مردم و استقرار نظام سلامت.»
رئیس هیات مدیرهی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ضمن ذکر این نکته که بهای تمامشدهی ناشی از نرخ تورم صنعت دارویی را هم تحت تاثیر قرار میدهد ولی به دلیل ضابطهی قیمتگذاری، شرکتها امکان جبران ندارند؛ پیشنهادهای سندیکا برای اصلاح وضعیت کنونی را به طور خلاصه چنین عنوان کرد: اعلام برنامهی وزارتخانهها و سازمانهای متولی برای حمایت از تولید داخل، تشکیل کمیته تسهیل تولید در همهی ادارات سازمان غذا و دارو، ایجاد تراز تجاری مثبت با هدفگذاری برای صادرات، استفاده از فرصت تولید داروها به دلیل عدم عضویت در سازمان تجارت جهانی، قیمتگذاری دارو متناسب با تورم و هزینههای صنعت، بهرهگیری از علم اقتصاد دارو در برنامهریزی و تصمیمگیریها
دکتر عبدهزاده آماری در سخنان خود آماری از ششمین نمایشگاه ایران فارما نیز ارائه داد: «بیش از ۴۳ هزار متر فضای نمایشگاهی به ۵۰۹ شرکت اختصاص داده شده است که از این تعداد ۴۱۳ شرکت داخلی و ۹۳ شرکت خارجی از ۲۳ کشور هستند. هیاتهای تجاری از ۲۴ کشور و سفرای کشورهای دیگر نیز در این نمایشگاه حضور دارند. حدود ۲۵ هزار نفر برای بازدید و شرکت در نشستهای نمایشگاه ثبت نام و بیش از ۷۵ انجمن علمی و دانشگاهی و صنفی در این نمایشگاه مشارکت کردهاند.»