نشست گفتوگوی سیاستی تأثیر آزادسازی نرخ ارز دارو و ملزومات پزشکی بر عدالت در سلامت با محوریت قیمت دارو و ملزومات پزشکی، تولید و واردات دارو و ملزومات پزشکی، هزینههای پرداختی بیماران، دسترسی عموم مردم، محرومان و بیماران خاص به دارو و هزینههای سازمانهای بیمهگر و سلامت با حضور موافقان و مخالفان این طرح به همت مرکز تحقیقات در سلامت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران در ساختمان ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران در روز ۲۲ مهرماه برگزار شد.
در این نشست که دکتر «علیرضا اولیاییمنش»دبیر و رئیس دبیرخانه شورای عالی بیمه سلامت،مدیریت آن را برعهده داشت، به همراه دکتر «عباس کبریاییزاده» رئیس سندیکای صاحبان صنایع دارویی، دکتر «احمد شیبانی» رئیس هیأتمدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی، دکتر «مرتضی خیرآبادی» عضو هیأتمدیره سندیکای صاحبان صنایع دارو، دکتر «ایرج حریرچی» قائممقام وزیر و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی، دکتر «محمدرضا واعظ مهدوی» عضو هیأت علمی دانشکده پزشکی دانشگاه شاهد و مهندس «نیما برارجانیان» رئیس هیأتمدیره شرکت داروسازی دکتر عبیدی بهعنوان کارشناسان حوزه دارو و مناظرهکنندگان اصلی حضور داشتند.
به گزارش روابط عمومی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، دکتر احمد شیبانی رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران از موافقان آزادسازی نرخ ارز در صنعت دارو با اشاره بر مفید بودن ارتباط صنعت و بازار سرمایه با دانشگاه گفت: «بحثها درباره آزادسازی نرخ ارز سالهاست که مطرح میشود اما هیچوقت به آن شکل مورد توجه قرار نمیگیرد. مواضع صنعت در بحث ارز با مسئله واردات داروهای برند و ژنریک و حتی تجهیزات دارویی به شدت متفاوت است. به لطف خدا در جایگاهی قرار داریم که روز به روز در تولید دارو موفقتر عمل کرده و نیاز کمتری به واردات دارو داریم. ضمن اینکه همه مسائل و مشکلات مربوط به حوزه دارو فقط ارز نیست و ما تنها نیازمند به حمایت ارزی نیستیم. ما نیاز به حمایت ریالی، تسهیلات بانکی و صادارت و… داریم.»
او در ادامه گفت: «ما ۹۶درصد از نیاز دارویی کشور را تأمین میکنیم و کل هزینه دارو و تجهیزات داروسازی (که همین حالا هم با نرخ آزاد خریداری میشود) در سبد سلامت بیش از نهایتاً ۳۰درصد نیست. این رقم در سبد خانوار به یکدرصد تقلیل پیدا میکند. میخواهم عرض کنم ما در حال حاضر باید برای این یکدرصد تصمیمگیری کنیم.»
رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران افزود: «در تولید دارو بجز ماده مؤثره همه هزینههای دیگر با ارز آزاد و نیمایی است. ۵۵درصد از مواد اولیه در کشور تولید میشود که تولیدکنندگان مواد اولیه دارویی عمدتاً از ارز آزاد استفاده میکنند و محصولات خود را نیز با ارز آزاد و قیمت بالا عرضه میکنند. گاهی حتی مواد اولیه تولید شده در داخل از مواد اولیه وارداتی نیز گرانتر است. پس ما فقط در زمینه ماده مؤثره، ارز دولتی دریافت میکنیم که بیش از ۳۰درصد از چرخه تولید دارو نیست. بنابراین نگرانی زیادی نباید درباره آزادسازی نرخ ارزوجود داشته باشد چراکه اصلاً سهم چندانی در تولید دارو در کشور ندارد.»
دکتر شیبانی اظهار کرد: «همه لوازم بستهبندی دارو، پوکه آمپول و کپسول، تجهیزات داروسازی و… با نرخ آزاد تولید میشوند و همانطورکه عرض کردم ارز دولتی بیش از ۳۰درصد در هزینههای داروسازی اثر ندارد و اگر نرخ ارز آزاد محاسبه شود ما نهایتاً همین میزان در دارو افزایش قیمت خواهیم داشت. پس نگرانی خاصی از جهت بالا رفتن قیمت دارو وجود ندارد.»
در ادامه جلسه دکتر شیبانی با اشاره به مشکلات استفاده صنعت دارویی کشور از ارز دولتی گفت: «دوستان گفتند ارز نیمایی وجود ندارد، ارز دولتی هم وجود ندارد. من یک ماه است در حال جستوجو هستم نتوانستهام ارزی دریافت کنم. کل صنعت نیازمند است.»
دکتر ایرج حریرچی در پاسخ دکتر شیبانی گفت که دولت پارسال و در ۶ ماهه امسال توانسته به خوبی ارز مورد نیاز صنایع دارویی را تأمین و به آنها برساند. برای صنعت شاید منابع ارزی بهتر از منابع ریالی تأمین شود.
دکتر شیبانی گفت: «دوستان معتقدند صنعت دارویی کشور کشش تغییر منابع مالی از ارز به ریال را ندارد، اما به نظرم وقت آن رسیده که در این زمینه یک تغییر داشته باشیم. هر مشکلی یک راهحل دارد. ما هم میدانیم مشکلاتی وجود دارد، اما بعد از ۶ ماه مشکلات مرتفع میشود. صنعت دارویی کشور نمیتواند تاوان سیاستگذاریهای غلط را بدهد.»
رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران افزود: «بحث من روی ۲۰درصد است. ۸۰درصد منابع مالی صنایع دارویی آزاد است. ۶۰درصد از صنعت دارویی کشور از نظر نقدینگی زیر نظر هلدینگهای دولتی است. به خاطر ضعف شرکتهای دولتی، صنایع دولتی نباید متضرر شوند. صنعت دارویی کشور ما به سمت ناپایداری رفته است.»
دکتر شیبانی ادامه داد: «ارز دولتی فسادآور است. قاچاق هم محصول ارز دولتی است، ارز دولتی قاچاق را بیشتر میکند. صادرات، بوروکراسی و مشکلات ناشی از آن هم از پیامدهای ارز دولتی است. ارز دولتی امتیازی هم دارد؟ میشود در بخش واردات و صادرات راهکارهای تازهای تعریف کرد تا مشکلات مرتفع شود. معایب و مزایای ارز دولتی برای صنایع دارویی را باید بررسی کرد و ببینیم چه راهکاری مفید است. این یک مجموعه کار اجرایی نیاز دارد. صنعت دارویی ما رو به زوال است. توانایی، دانش و بضاعت وجود دارد و باید راهکارها را سنجید تا بحران را پشت سر گذاشت.»