گفتوگو با دکتر رزگار پوراحمدی طراح و مدیر توسعه ام فارما:
ام فارما اولین برخورد جدی تحول دیجیتال و حوزه دارو در ایران
الناز دیمان- امروزه نمیتوان زندگی را بدون گوشیهای هوشمند و خدماتی که این وسیله کوچک به شهروندان ارائه میکند متصور شد. اغلب مردم به گوشی هوشمند دسترسی داشته و دیگر از آن تنها برای ارتباط برقرار کردن با دیگران استفاده نمیکنند بلکه این وسیله و فنآوریهای آن به جز لاینفک زندگی شهری تبدیل شده و مردم خدمات فراوانی را از طریق آن دریافت میکنند. همه صنایع و رسانهها برای داشتن راه ارتباطی مطمئن و سریع با مخاطبان نیازمند حضور در بستر گوشیهای همراه از طریق اپلیکیشنها را دارند و حوزه دارو نیز از این قاعده مستثنی نیست. دکتر رزگار پوراحمدی و تیم همراهش کار طراحی اپلیکشنی به نام ام فارما را انجام دادهاند تا حوزه دارو نیز دارای اپلیکیشنی مجزا در حوزه تخصصی دارو شود. این اپلیکیشن تقریبا یکسال است به مرحله بهرهبرداری رسیده و فعالان حوزه دارو میتوانند از خدمات آن استفاده کنند. در ادامه گفتگوی ماهنامه «غذا و دارو» را با دکتر پوراحمدی میخوانید.
آقای دکتر پوراحمدی چطور شد نیاز به ساخت اپلیکیشنی در حوزه صنعت دارو احساس شد و چرا نیاز به این آپلیکیشن خواهیم داشت؟
با توجه به تغییراتی که در محیط کسب و کار اتفاق افتاده و بالا رفتن ضریب نفوذ اینترنت و گوشیهای هوشمند بین مردم، صنایع مختلف در حال ایجاد پیوند بین خود و ابزارهای مبتنی بر موبایل و فضای دیجیتال هستند. بنابراین در حال حاضر اپلیکیشنهای تلفنهای همراه کاربرد بسیار وسیعی در صنایع مختلف پیدا کردهاند. طبعا صنعت دارو نیز به عنوان یکی از مهمترین صنایع نیاز به چنین محیطی داشت تا از قابلیتهای جدید در دنیای دیجیتال بهره برده و خدماتی جدید را از طریق موبایل به افرادی که در این صنعت مشغول به فعالیت هستند ارائه کند.
ام فارما چه تفاوتهایی با سایر اپلیکیشنها دارد؟
در حوزه دارو اپلیکیشن خاصی که مورد استفاده عمومی و هرروزه قرار گیرد وجود ندارد. درواقع ما تاکید داشتیم چنین فضایی را به وجود بیاوریم . برای مثال در حوزه سلامت اپلیکیشنهایی وجود دارند که مخاطبان روزمره دارند و مدام مورد استفاده قرار گرفته و اخبار حوزه سلامت از طریق آنها پیگیری میشود. اما در حیطه دارو چنین اپلیکیشنی وجود نداشت و هدف اول ما از طراحی ام فارما به وجود آوردن چنین مرجعی بود.
حالا اینکه چرا و چطور مخاطبان باید از اپلیکیشن استفاده کنند، بستگی به خدماتی دارد که ما روی ام فارما تعریف کرده و یا در آینده خواهیم کرد.
گام اول برای معرفی این اپلیکیشن این بود که آنرا به ایران فارما که بزرگترین رویداد حوزه دارو در کشور محسوب میشود گره بزنیم. طبیعی است هرکسی در ایران در حوزه دارو مشغول فعالیت باشد به نوعی با ایران فراما در ارتباط است پس این نمایشگاه و خدمات آن میتوانست اولین دسته از خدماتی باشد که در ام فارما ارائه میشود.
لطفا کمی در مورد این خدمات توضیح دهید.
در ام فارما مرجعی اطلاعاتی از همه شرکتهای د اروسازی، تولید کنندگان مواد اولیه، چاپ و بستهبندی دارو، رسانههای دارویی و… وجود دارد و هرکدام دارای پروفایل الکترونیکی هستند که داخل آنها تمامی اطلاعات به صورت طبقهبندی شده وجود دارد.
در کنار این مرجع بانک اطلاعاتی در مورد دارو و تجهیزاتی که در این حوزه فروخته میشوند نیز وجود دارد و همه اینها در بخش محصولات اپلیکیشن در پروفایلهای مجزا و مستقل قابل مشاهده است. اگر یک دانشجوی رشته داروسازی و حتی یک فرد عادی نیاز به اطلاعات دارویی داشته باشد راحتترین روش برای مراجعه به اپلیکیشن ام فارما خواهد بود. گذشته از این خدماتی برای دانشجویان در ارتباط با حضور در نمایشگاه و همچنین غرفه داران و… نیز در اپلیکیشن موجود است.
چرا شعار «فارما به سبک امروز» را برای این اپلیکیشن انتخاب کردید؟
اپلیکیشن ام فارما اولین برخورد جدی تحول دیجیتال و حوزه دارو قلمداد میشود. ما در عصر تحول دیجیتال زندگی میکنیم و صنعت دارو نیز ناگزیر باید به سمت دیجیتالی شدن پیش رفته و خدماتش را در این بستر ارائه کند. با تکیه بر این مطب شعار ام فارما انتخاب شد و ما حوزه دارو را به کمک این اپلیکیشن در فضای فعلی و بهروز کسب و کار تعریف کردهایم.
استقبال از ام فارما تابحال چطور بوده و چند نفر این اپلیکیشن را روی تلفن همراه خود نصب کردهاند؟
در آستانه برگزاری نمایشگاه ایران فارما تقریبا ده هزار کاربر فعال اپلیکیشن ام فارما را روی گوشی نصبت کردهاند و انتظار داریم تا پایان نمایشگاه این رقم به پانزده هزار نفر برسد. البته به این نکته توجه داشته باشید که ام فارما یک اپلیکیشن کاملا تخصصی است و طبعا مورد استفاده عامه مردم قرار نمیگیرد. بنابراین رقمی که عنوان شد مشمول طیف وسیعی از جامعه داروسازی کشور میشود. این موضوع میتواند برای ما راهکاری باشد تا از این اپلیکیشن به عنوان یک رسانه مرجع و قدرتمند دارویی استفاده کنیم. فرق اپلیکیشن ما با سایر اپلیکیشنها این است که مخاطبان ما از طریق این اپ خدمات دریافت میکنند. یعنی مخاطبان ما به دلیل دریافت خدمات ام فارما را روی گوشی خود نصب کردهاند. مثلا غرفهداران نمایشگاه برای رزرو غرفه، شرکتهای دارویی برای دست یافتن به اطلاعات، رسانهها برای دریافت آخرین اخبار دارویی و دانشجویان برای حضور در ایران فارما و شرکت در کارگاههای آموزشی نیاز به نصب ام فارما روی گوشی خود دارند. در نظر داشته باشید درجه وفاداری این افراد نصبت به اپلیکیشن ایران فارما بسیار بالاست چراکه مخاطبان ما ازنوع فالوئرهای اینستاگرامی نیستند بلکه مخاطبانی هستند که به آنها خدمات مورد نیازشان ارائه میشود.
چشماندازتان برای اپلیکیشن ام فارما تا زمان برگزاری نمایشگاه ایران فارمای ۲۰۲۰ چیست؟
قطعا با پایان نمایشگاه ایران فارما به جمع بندی عملکرد ام فارما در طول برگزاری نمایشگاه خواهیم پرداخت و به همراه تیممان نقشه راه این اپلیکیشن در آینده را ترسیم خواهیم کرد. چشماندازمان این است که در سال 2020 اپلیکیشن تخصصی حوزه دارو داشته باشیم که به مرجعی کاملا مطمئن برای متخصصان، تولیدکنندگان، پزشکان داروسازی و دانشجویان این حوزه تبدیل شده باشد. همچنین در نظر داریم پله به پله خدماتمان را در بستر ام فارما گسترش دهیم.