جلسه کمیته تفاهمنامه ایران و نیکاراگوئه در زمینه غذا و دارو ۲۰ مرداد در محل سازمان غذا و دارو در تهران برگزار شد. در این جلسه دکتر محمدرضا شانهساز رئیس سازمان غذا و دارو، دکتر غلامحسین مهرعلیان مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، دکتر مهرداد علیمیان عضو هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، و آقایان آکوستا اونتاوان وزیر اقتصاد نیکاراگوئه و جی اف لوپز معاون رئیسجمهور نیکاراگوئه حضور داشتند.
در ابتدای جلسه دکتر شانهساز با اشاره به روابط خوب دو کشور ایران و نیکاراگوئه گفت: روابط دوستانه ما قطعاً نتیجه آگاهی ملتهای دو کشور است. مطمئنم ظرفیتهایی که دو کشور دارند میتواند فشارهای کشور آمریکا را خنثی کرده و به پیروزی ملتها منجر شود. ما در زمینه تولید دارو، کنترل سلامت محصولات بهداشتی و آرایشی، دارویی و مکملهای غذایی تجارب بسیار خوبی پس از انقلاب اسلامی کسب کردهایم. همچنین در زمینه کنترل و پایش غذا و دارو، تجهیزات پزشکی و محصولات آرایشی و بهداشتی به مدد همکارانمان از هرگونه کمک خارجی بینیاز هستیم.
او افزود: حتماً میدانید کنترل دقیق فراوردههای دارویی حاصل برخورداری از دانش بالا و امکانات بسیار پیشرفته هستند. ما میتوانیم ادعا کنیم در نظارت به این اقلام کاملاً مستقل هستیم و در کشورمان بیش از یک میلیون قلم کالا در زمینه درمانی، آرایشی و بهداشتی و…را کنترل میکنیم.
شانهساز اظهار کرد:این آمادگی راداریم که در زمینه صادرات دارو و انتقال دانش در زمینه تولید و کنترل دارو به کشور نیکاراگوئه همکاری داشته باشیم. همچنین هر پیشنهادی که دوستان داشته باشند را در کوتاهترین زمان برسی و اعلام موضع خواهیم کرد. ظرفیتهای بسیار خوبی در کشور نیکاراگوئه وجود دارد و آنها نیز میتوانند به ما متقابلاً کمک کنند.
آکوستا اونتاوان وزیر اقتصاد نیکاراگوئه نیز دوستی دو کشور را فرصتی مغتنم دانسته و گفت: کشور ما و ایران نقاط مشترک بسیاری دارند که یکی از آنها انقلابهای تقریباً همزمان است. ما توان مبارزه با بزرگترین امپریالیسم حاضر در دنیا یعنی آمریکا راداریم. با آنها مقابله کرده و از اهدافمان عقبنشینی نخواهیم کرد. ما حامل پیام دوستی و تعمیم روابط سیاسی و تجاری بین دو ملت هستیم. ما میتوانیم با اتحاد، مسئله غذا و دارو را در کشورهایمان حل کنیم. تلاش خواهیم کرد این همکاری بدون واسطه پولی انجام شود. ما درازای دارو، مواد غذایی به ایران صادر خواهیم کرد تا این همکاری بدون واسطه دلار انجام شود.
او در ادامه گفت: میدانیم ایران در تولید دارو به پیشرفتهای چشمگیری رسیده است. این پیشرفت هم به حیات کشور خودشان و هم به سایر ملتها کمک خواهد کرد.
در ادامه جلسه جی اف لوپز معاون رئیسجمهور نیکاراگوئه اظهار کرد: دولت ما پیشنهادی را آماده کرده که آن را به مقامات ایرانی ازجمله وزیر امور خارجه ایران ارائه کردهایم. در زمینه دارو پروژهای پایلوت تعریفشده است که طبق آن قراردادی ششماهه برای واردات دارو خواهیم داشت. امیدواریم که این پروژه منجر به همکاری طولانیمدت شود و طرح ما این است که داروهایی را طبق نیازمان تأمین کنیم.
او افزود: میدانیم ایران ظرفیت تولید داروی بالایی دارد و در گام نخست ده میلیون دلار دارو خریداری و غذا به این کشور صادر خواهیم کرد. البته این تنها بخش کوچکی از نیاز ماست که فقط برای برنامه پایلوت تعریفشده است. با موفقیت این پروژه، واردات دارو از کشور ایران را بیشتر خواهیم کرد. همچنین ما لیستی از مواد غذایی که توانایی تأمین و صادرات آن راداریم اعلام کردهایم.
معاون رئیسجمهور نیکاراگوئه امضای توافقنامه بین دو کشور را اتفاقی مهم دانسته و گفت: طبق این قرارداد داروهایی که در فاز نخست خریداری میکنیم از ثبت در کشور نیکاراگوئه معاف خواهند بود. در فازهای بعدی علاوه برافزایش واردات دارو همکاری در زمینه ساخت کارخانههای داروسازی را با همکاری ایران آغاز خواهیم کرد. همچنین این امکان وجود خواهد داشت که محصولات مشترکمان را در کل آمریکایی لاتین به فروش برسانیم.
لوپز گفت: قیمت دارو در آمریکای لاتین بالاست و حتی در صورت وجود پول بازهم دارو به حد کافی موجود نیست و با شیوع هر اپیدمی برای تهیه دارو دچار مشکل میشویم. در پایلوت ششماهه داروها فقط برای مصرف در کشور نیکاراگوئه خواهد بود و سپس این داروها علاوه بر کشور ما در کل آمریکای لاتین به فروش خواهند رسید.a
در ادامه دکتر غلامحسین مهرعلیان اظهار کرد: داروهایی که ما در کشورمان تولید میکنیم دارای دو ویژگی مهم هستند. این داروها دارای کیفیت خوب و قیمت رقابتی هستند. همهروزه درخواستهای بسیاری از کشورهای منطقه برای خرید دارو داریم و میزان صادراتمان بالاست.
او افزود: در حال حاضر در حوزه تولید داروهای بیماریهای مزمن و غیر واگیر مانند داروهای قلبی و عروقی، فشارخون، کلیوی و… فعال و مستقل هستیم. همچنین در حوزه داروهای آنتی کنسر نیز پیشرفت خوبی داشتهایم. ما تعهد و تضمین میدهیم داروهایی باکیفیت بالا و قیمت مناسب و رقابتی به کشور نیکاراگوئه و کشورهای آمریکای لاتین صادر کنیم.
دکتر مهرداد علیمیان با اشاره به اینکه ایران از جهت تأمین دارو با هیچ مشکلی روبرو نیست گفت: در کشور ما بیش از صد کارخانه تولید دارو وجود دارد که واحدهای بیولوژیک نیز در آنها فعال است. ما ایده پایلوت را که قراردادی ششماهه برای صادرات است قبول داریم و ایده خوبی میدانیم. نکته مهم این است که باید در ابتدا کمیتهای کاری تشکیل شود و درخواستهای کشور نیکاراگوئه، مانند نحوه تبادلات مالی و سایر جزئیات در آن مشخص و ارائه شود. همچنین باید در این کمیته کاری نحوه قیمتگذاری و تبادلات مالی مشخص شود.
عضو هیئتمدیره و رئیس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، گفت: ما ۹۷درصد از نیاز دارویی کشورمان را در داخل تولید میکنیم و ۳ درصدی که در داخل تولید نمیشوند یا داروهای نیومولکول هستند که جدید بوده و تنها چند ماه از تولیدشان میگذرد و یا اینکه تولیدشان توجیه اقتصادی ندارد.
علیمیان افزود: ازنظر تولید داروهای بایوتک هم فعال هستیم. داروهای بیولوژیک مانند داروهای بیماری ام اس مستقلاً در ایران تولید میشوند و آمادگی داریم این داروها را نیز باکیفیت بالا و قیمت رقابتی عرضه کنیم. حال حاضر این داروها به کشور روسیه نیز صادر میشوند و تعداد زیادی از بیماران مبتلا به ام اس در این کشور از داروهای تولید ما مصرف میکنند.
او در ادامه گفت: در زمینه تولید داروهای بیولوژیک در منطقه نیز هم داروهای ثبتشده داریم و هم تولیدات مشترک. همچنین حداکثر ۶۷ درصد از مواد اولیه موردنیاز تولید دارو در کشور خودمان تولید میشود که طبق استانداردهای جهانی مانند اتحادیه اروپا هستند.
علیمیان اظهار کرد: همچنین در ایران نمایشگاه بزرگ محصولات دارویی به نام «ایران فارما»همه ساله برگزار میشود که ویترینی از توانمندیهای ایران در زمینه تولید و کنترل دارو است. این نمایشگاه باهدف ارائه آخرین دستاوردها و نوآوریها در زمینه دارو و صنایع وابسته، معرفی ظرفیت و پتانسیل موجود شرکتهای فعال در زمینه دارو و صنایع وابسته، برقراری ارتباط با مراکز تحقیقاتی علمی داخلی و بینالمللی و ایجاد بستر مناسب برای تجارت بینالمللی در زمینه دارو و صنایع وابسته از ۲۴ تا ۲۶ سپتامبر در تهران برگزار میشود.
در پایان این جلسه تفاهمنامه صادرات دارو و غذا بین طرفین امضا شد.