دکتر عباس کبریایی زاده؛ رئیس سابق هیات سازمان مدیره تامین اجتماعی و عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران طی یادداشتی به ویژگی های شخصیتی مرحوم دکتر نوربخش پرداخت.
به گزارش روابط عمومی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران؛ دکتر کبریایی زاده در این متن که به مناسبت هفتمین روز درگذشت همکار؛ دوست و هم رزم قدیمی؛ که به گفته ایشان؛ همکاری پر تلاش، نیکو سرشت، نیک اندیش و دلسوز محرومان به خصوص خانواده تامین اجتماعی بود؛ آورده است: از سی وسه سال قبل که در جهاد دانشگاهی با دکتر نوربخش آشنا شدم تا لحظه آخر عمرش بدون اغراق عشق خدمت به مردم، به خصوص محرومان، وظیفه شناسی، پرتلاشی، مسئولیت پذیری ودیگر خصایل نیکو را در خود حفظ کرده بود. از دوران جنگ که مسئولانه و عاشقانه در خدمت رزمندگان جبهههای نبرد بود تا لحظه آخری که عمر پربرکتش را با تلاش برای آسایش و رفاه بیمهشدگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی به پایان برد این روحیه را در خود حفظ کرد.
دکتر کبریایی زاده عنوان کرده است: برای یادآوری پندآموز به خود و دیگران خصایل نیکوی آن سید عزیز را که منتسب به خاندان اهل بیت (ع) بود و همواره بر این نسبت افتخار میکرد و تذکر میداد که سید آل پیامبر و فرزند زهرا(س) باید تلاشش برای خدمت به مردم بیشتر از دیگران باشد؛ ویژگیهای اخلاقی ایشان را در ادامه یادآور میشوم.
عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران مسئولیتپذیری را یکی از ویژگیهای اصلی دکتر نوربخش خوانده و در این یادداشت آورده است: به خاطر دارم از دوران دانشجویی و تا آخرین روزهای عمر پر برکتش مشتاق انجام هر کار برزمین ماندهای بود. وقتی در جمع دوستان در مورد انجام کاری صحبت میشد و داوطلبی برای انجام آن کار فراخوانده میشد سید تقی نوربخش پیشقدم پذیرش انجام کار بود. به خصوص آنکه آن کار مربوط به خدمت به اقشار محروم و مستضعف جامعه باشد. به همین خاطر بود که علیرغم آنکه امکان جذب به عنوان عضو هیات علمی در دانشگاه را داشت، تامین اجتماعی را به عنوان محل خدمت خود انتخاب کرد و همواره بر این انتخاب خود میبالید. هر بار که در مورد تامین اجتماعی با ایشان صحبت میکردم با عشق و علاقه خاصی از اینکه در خدمت کارگران و بازنشستگان است به خصوص دورانی که در یزد و بیمارستان فیاض بخش خدمت کرده بود یاد میکرد.
وی تعهد را یکی دیگر از ویژگی های دکتر نوربخش دانسته و عنوان کرده است: دکتر نوربخش در عرصههای مختلف مدیریتی، حرفهای( نظام پزشکی و…) ، خدمات درمانی و … فعالیت کرد. وجه مشخصه ایشان آن بود که در هر موقعیتی کارش را با عشق و علاقه و متعهدانه انجام میداد. شاهد فعالیتهای او، هرگز ذره ای از بیعلاقگی به کاری که به آن مشغول بود در او حس نمیکرد. به عبارتی یا کاری را قبول نمیکرد که چندین مورد شاهد بودم که به ایشان مسئولیتی پیشنهاد شده بود و میگفت من علاقهای و تمایلی به این کار ندارم ولی مسئولیتی را که میپذیرفت به نظر من قبل از پذیرش مسئولیت عشق و تعهد به انجام آن کار را درخود نهادینه میکرد. به همین دلیل است که تمام کسانی که در جهاد دانشگاهی ، تامین اجتماعی و نظام پزشکی با ایشان همکار بودهاند معترفند که دکتر نوربخش کارش را با عشق و علاقه انجام میداد و کم کاری نداشت.
دکتر کبریایی زاده خلوص نیت را از دیگر ویژگیهای مرحوم دکتر نوربخش دانسته و اظهار داشته است: از دیگر صفات بارز دکتر نوربخش دل پاک و خلوص در نیت بود. به اعتقاد من کاری که آثارش بر دل مینشیند و مورد اقبال ذینفعان قرار میگیرد برگرفته از نیت پاک فاعل کار است. در مورد دکتر نوربخش این خصلت بارز بود. از همین روی بود که دکتر نوربخش لجاجت نداشت اگر چه در انجام کار سرسخت بود و محدودیتی برای انجام کار قائل نمیشد. موارد زیادی را شاهد بودم که حتی در خصوص موضوعی با ایشان صحبت میکردم و یادآور می شدم که بهتر است کار به گونه دیگری انجام شود میگفت من اصراری بر انجام کار به روشی که گفته ام ندارم بلکه تاکیدم بر آن است که این کار را برای مردم انجام دهیم، اگر شما فکر میکنید به روشی که شما میگویید بهتر است خوب همان روش را دنبال میکنیم. سرسختی در انجام کار در کمال انعطاف پذیری را وجه مشخصه ایشان میدانم.
این عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع دارویی؛ گذشتن از حق را دیگر ویژگی دکتر نوربخش عنوان کرده و توضیح می دهد: دکترنوربخش حقوق دیگران به خصوص محرومان( مستمری بگیران، بازنشستگان و …) را بر حقوق خود و حتی خانواده اش ترجیح می داد. در دوره آشنایی و همکاری با ایشان دهها بار شاهد بودم که از حقوق حقه خود و خانواده اش میگذشت تا حقوقی برای صاحبان تامین اجتماعی بدست آورد. ایشان تعهداتی را برای خودش ایجاد کرده بود، نظیر خدمت به بیماران محرومی که به دارالشفای حرم حضرت عبدالعظیم حسنی مراجعه میکردند، که در این خصوص همواره اولویت قائل بود و گاهی تا پاسی از شب گذشته از سازمان راهی درمانگاه میشد و تا نیمه شب در درمانگاه به مداوای بیماران مشغول بود.
درستکاری ویژگی دیگر این مقام از دست رفته بود که دکتر کبریایی زاده به آن هم اشاره کرده و آورده است: وجه مشخصه انسانهای عاقبت به خیر درستکاری است. تلاش داشت درستکار باشد و مراقب احوال خود بود در جهت اینکه عملی ناشایست نداشته باشد. به دلیل همان دل پاک و نیت خیرش تصور اینکه ناراستی و نادرستی را درخود راه دهد نداشت. وی همچنین در گفتار و کردارش صادق بود. در طول مدت آشنایی و همکاری با ایشان شاهد صحنهای نبودم که بخواهد موضوعی که واقعیت دارد را کتمان کند، چهرهاش همواره گویای صداقتش در گفتار و کردار بود.همچنین دکتر نوربخش همواره تابع قانون بود؛ در وقایع و رخدادهای زیادی با هم بودیم که حتی به ناحق حقی از ایشان ضایع شده بود. تکیه کلامش این بود “ما در هر صورت ازقانون تبعیت میکنیم”. منتقد بود، منتقد همراه با استدلال و تحلیل بود، از وضع پیش آمده ناراضی بود ولی آخر کلامش این بود ” به خاطر ناحقی ها وظلمی که به ما رفته نباید قانون را زیر پا بگزاریم، نباید در ارایه خدمت به مردم متزلزل شویم. ” یادم می آید وقتی در انتخابات نظام پزشکی ظالمانه صلاحیت ایشان و دیگر دوستان را در انتخابات رد کرده بودند ضمن آنکه شدیدا معترض بود و مسرانه پیگیر اعتراض به رد صلاحیت خودش و دوستان بود پس از آنکه تلاشهایش به نتیجه نرسیده بود در جلسه ای که در مطب ایشان با هم داشتیم گفت ” ما تلاشمان را کردیم که در نظام پزشکی به مردم خدمت کنیم نگذاشتند حالا فرصتی است که از همین امروز کمر همت ببندیم و در مطب و بیمارستان فرصت بیشتری را در خدمت بیماران باشیم” این همان روحیه خادم مردم بودن درهر شرایطی است. ناامید در انجام خدمت نبود. پرتلاش و راسخ به دنبال خدمت به مردم بود.
دکتر کبریایی زاده؛ همچنین ایشان را مردی اهل کار گروهی و تیمی معرفی می کند و ادامه می دهد: با گروه و تیمی که وارد کار می شد تلاش می کرد رویکرد کار تیمی را داشته باشد و در عین پر تلاشی وسخت کوشی که داشت احترام قائل بود برای تیم همراهش ودر عین حال وفادار به گروهی که با آنها کار میکرد. در دوران فعالیت وهمکاری به خصوص در نظام پزشکی با ایشان روحیه کار تیمی، پذیرش نظر جمع و سماجت نکردن بر نظر خود در جهت تحمیل به دیگران را بارها در ایشان شاهد بودم.
وی متخصص بودن در زمینه کار محوله به ایشان را از دیگر ویژگیهای مرحوم دکتر نوربخش برمی شمرد و عنوان میکند: وقتی در حوزهای مسئولیت میپذیرفت بر اساس ماموریت آن سازمان و حیطه کاری دانش خود را گسترش میداد. وقتی در جهاد دانشگاهی مسئولیت داشت به ماموریتهای سازمانش اشراف کامل داشت و وقتی با کارشناسان با تجربه تر از خودش صحبت میکردم در بحثهای تخصصی شرکتها کم نمیآورد، بلکه اشراف ایشان به قوانین و مقررات تعجب همکاران را برمیانگیخت. همین روحیه و توانمندی را در آخرین سمت ایشان در تامین اجتماعی شاهد بودم. وقتی در جلسات هیات مدیره یا هیات امناء و دیگر شوراهای وزارت رفاه در مورد موضوعات کاملا تخصصی نظیر قوانین و مقررات کار ، حقوق و دستمزد ، بازنشستگان ، مستمری بگیران ، حوزه درمان و دارو و … صحبت میکردیم، بدون اغراق قامت دکتر نوربخش در حوزههای مقررات و آگاهی به قوانین در جهت تصمیم سازی زبان زد بود. اشراف ایشان در مقررات پیچیده بیمهگاهی تعجب همکاران تامین اجتماعی که سالها در این بخش تجربه داشتند را به همراه داشت. از جنبه تخصصی پزشکی و دانش و مهارت ایشان نیز در حوزه ارتوپدی همین بس که سالها منتخب متخصصان ارتوپدی کشور به عنوان عضو هیات مدیره و در دوران طولانی رئیس انجمن ارتوپدی کشور بود. همچنین ایشان بسیار تحولگرا بود؛ مرور عملکرد ایشان در حوزههایی که مسئولیت داشته است گواه بر این امر است که همواره به دنبال آینده بهتر برای ذینفعان سازمان خود بوده است. خدمات نوآورانه ایشان در دورانی که معاون درمان تامین اجتماعی بود، یا قائم مقام سازمان نظام پزشکی بود و از همه مهمتر فرصت نزدیک به شش سالهای که ایشان مدیر عامل سازمان تامین اجتماعی بود نوآوری و تحول گرایی ایشان مورد اعتراف کارشناسان و ذینفعان است. اقداماتی که از سال ۱۳۹۲ در حوزه های نیروی انسانی سازمان، فن آوری اطلاعات، فرهنگ سازمانی ، دسترسی آحاد جامعه به خصوص مناطق محروم و کمتر برخورداربه خدمات نظام سلامت، اصلاح قوانین و مقررات بیمه ای، چابک سازی سازمان، ایجاد شفافیت سازمان و پاسخگو کردن آن و … صورت گرفت مصداقها و معیارهایی است که نوآور و تحولگرا بودن ایشان را گواهی میدهد.
دکتر کبریایی زاده؛ تکاملگرا بودن را دیگر شاخصه این دوست و همکار و همرز قدیمی برمیشمرد و ادامه میدهد: تکاملگرایی فردی و سازمانی از رویکردهای بارز دکتر نوربخش بود. به وضع موجود رضایت نمیداد. از هر فرصتی برای تکامل خود، از نظر حرفهای و معنوی استفاده میکرد. در عین روحیه جدی و سرسختی که در کار داشت بسیار مهربان و روحی لطیف و مهربان داشت. گاهی که صحبت از کارهای خیر میشد و یا اقدامی در جهت یک فعالیت مذهبی و معنوی با گشادهرویی اشتیاق خود را نشان می داد. همچنین دکتر نوربخش بسیار ایثارگربود. خود و خانواده اش را از بسیاری از فرصتهایی که برایشان نفع شخصی داشت که آن هم حق طبیعی آنها بود مثل اوقاتی را با خانواده بودن، آخر هفتههای بدون کار و…. همواره مشتاق خدمت به مردم بود. یکبار ندیدم بگویند کاری در فلان شهر محروم داریم که باید آخر هفته برویم و ایشان بگویند آخر هفته باید با خانواده باشم. همواره آماده بودند برای خدمت به دیگران.
دکتر کبریایی زاده که از دوستان بسیار صمیمی مرحوم دکتر نوربخش بودند در پایان تاکید می کند:
اینها دوازده خصلتی بود که به اختصار در وصف مرحوم دکتر سید تقی نوربخش توانستم به یاد عنوان کنم اما وقتی به ذهن تاریخی خود مراجعه میکنم میبینم اینها حداقلهایی است که میتوانستم در وصف این سید نیکو سرشت و نیکوکردار بگویم و بنویسم. خداوندروح ایشان را با اجداد طاهرینش به خصوص مادر سادات حضرت زهرا(س) که ارادت خاص و ویژه ای به ایشان داشت محشور و اعمال و کردارش را ذخیره آخرتش قرار دهد.
قابل ذکر است؛ دکتر سید تقی نوربخش مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی و دکتر عبدالرحمن تاج الدین معاون پارلمانی سازمان تأمین اجتماعی که به همراه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به استان گلستان سفر کرده بودند، هفته گذشته بر اثر سانحه تصادف با یک دستگاه نفت کش در جاده کرد کوه به گرگان، جان باختند.