صنعت داروسازی کشور در دهههای گذشته با عبور از بحرانهای سیاسی بهخصوص جنگ تحمیلی و تحریمها، توانست به نقطهای از تکامل و ظرفیت برسد که در کنار صنایع داروسازی کشورهای پیشرفته، به تولید و عرضه دارو بپردازد. بااینحال در سالهای گذشته، به شیوههای مختلف شاهد بیان چالشها و نگرانیهای تولیدکنندگان دارو و فعالان این صنعت استراتژیک بودیم و در حالی سال ۹۶ به پایان میرسد که فعالان صنعت استراتژیک داروسازی کشور نگران آینده این صنعت بوده و به گفته برخی از این فعالان تداوم بحران در سال آینده، رمقی برای ادامه فعالیت تولیدکنندگان باقی نمیگذارد.
در همین راستا،ضمن انعکاس تبریک اعضای هیئتمدیره دوره ششم سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران به مناسبت فرارسیدن نوروز ۹۷، نگاهی هم به وضعیت صنعت داروسازی در سال آینده از نگاه آنها داشتهایم که در ادامه میخوانید:
دکتر احمد شیبانی:
امیدوارم ۹۷، سال رونق صنعت داروسازی کشور با حمایت مسئولین باشد
سالی که گذشت بیاغراق یکی از سختترین سالهای صنعت داروسازی کشور بود. مشکلاتی که در سال ۹۶، گریبان گیر صنعت داروسازی کشور شد، در دوران جنگ تحمیلی هم تجربه نشده بود. صنعت استراتژیک داروسازی که در دوران ۸ سال جنگ تحمیلی توانست به خودکفایی برسد، متأسفانه امروز گرفتار بحران است.
با آغاز فعالیت هیئتمدیره دوره ششم سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ، تلاش شد تا طی برگزاری جلسات حضوری و نامهنگاریهای متعدد، وصول مطالبات در اولویت رسیدگی مسئولین قرار بگیرد. اما متأسفانه، بخشی از وضعیت ایجادشده به سیاستهای اتخاذشده در این حوزه برمیگردد. برای نمونه در حال حاضر، شاهد واردات داروهای مشابه تولید داخل در کشور هستیم.
در این شرایط صنعت استراتژیک داروسازی نیازمند تلاش جمعی همه فعالان بهویژه مسئولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان غذا و داروست. سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز در همه شرایط با تأکید این دو نهاد بر نقش سندیکا بهعنوان بازوی اجرایی سازمان غذا و دارو در تصمیمگیریهای مرتبط با صنعت دارو، اعلام آمادگی کرده است و باافتخار برای حل مشکلات صنعت پشتبهپشت این دو نهاد اجرایی کشور میایستد. به این امید که صنعت داروسازی کشور را به جایگاه واقعی خود بازگرداند. اما نباید فراموش کرد که اصلاح این وضعیت و توسعه بازارهای صادراتی با حمایت مسئولین، بهویژه مسئولین وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مقدور است.در پایان، ضمن تبریک به مناسبت فرارسیدن نوروز ۹۷ به دانشجویان، مسئولان، مدیران عامل شرکتهای دارویی و صنایع وابسته و کلیه فعالانی که به نحوی در این صنعت نقش دارند، امیدوار هستم سال ۹۷، سال خروج صنعت از وضعیتی باشد که در سال ۹۶ گرفتار آن بودیم.
دکتر عباس کبریایی زاده:
سال ۹۶، سال مردودی دولت در انجام تعهدات
سالی دیگر را پشت سر نهادیم، با امید به آنکه آنچه اندیشیده و انجام دادهایم دستمایهای برای آینده بهتر کشورمان و پیامآور سلامتی برای مردم عزیزمان بوده باشیم. این امید و آرزو را صاحبان و فعالان صنعت داروسازی کشور با نهایت تلاش همراه با نیکاندیشی در تأمین کالاهای سلامتی بخش موردنیاز بیماران با دستی گشاده در اقصی نقاط کشور عملی ساختند. بطوریکه هموطنان عزیز با کمترین مشکل در تأمین داروهای تولید داخل مواجه بودند، این امر در حالی رقم خورد که دولت محترم که طرف دیگر انجام این خدمات بود در انجام وظایف قانونی خود مردود میدان بود. دولت نشان داد شایستگی لازم را برای نمایندگی مردم عزیز جهت خرید خدمت و کالاهای سلامتمحور ندارد. پس از ماهها بی تعهدی در پرداخت بدهیهای بلندمدت خود به شرکتهای دارویی، نوع جدیدی از معاملات را در نظام سلامت آغاز نمود که در نوع خود بیبدیل و نوعی ابتکار و خلاقیت جدید در خلق روشهای غیرمعمول و غیر متعهدانه در انجام معامله با ذینفعان بود. دولت بدهکار تصمیم گرفت بهجای پرداخت نقدی بدهی خود به شرکتهای دارویی که ماهها پس از فروش دارو به مراکز درمانی تابعه دولت و عرضه دارو به بیماران (بیمهشده توسط نهادهای دولتی و عمومی زیر نظر دولت) مطالبه گر حقوق معوقه خود بودند بهجای عمل به تعهد خود طلبکاران را وادار به انجام معامله جدید و آنهم وصول برگههای اوراق قرضه با حداقل ۲۰ درصد نرخ تنزیل نماید. این در حالی بود که وزیر بهداشت با اجازه رئیسجمهور، کمیسیون قیمتگذاری دارو را هم تعطیل و راه هرگونه جبران هزینههای فزاینده صنعت را هم بست. سال ۱۳۹۶، سال مردودی دولت در انجام تعهدات خود در مقابل ارائهکنندگان خدمت و کالاهای سلامت بود و بدون اغراق، سال اثبات نیکاندیشی و اقدام متعهدانه ارائهکنندگان خدمات و کالاهای سلامت به مردم عزیز بود. بهعنوان یک فعال حوزه سلامت که بیش از ۲۸ سال در حوزههای مختلف خدمات دارویی حضور داشتهام سالی تلختر از سال ۱۳۹۶ را که مملو از بیتدبیری و بی تعهدی در قبال ذینفعان حوزه سلامت از سوی دولت بود را به یاد ندارم. امید میرود دولت محترم آنچه طی سالهای گذشته با علم، عشق، تلاش و مجاهدت بهدستآمده را در سال پیش رو باتدبیر و وظیفهشناسی به سالی همراه با خوشنودی برای مردم و فعالان حوزه سلامت بدل کند.
به سهم خود از تلاشهای ارزنده همکارانم در عرصههای مختلف داروسازی که اجازه ندادند ناکارآمدیها و ناملایمات در تأمین داروهای موردنیاز مردم خدشهای وارد کند سپاسگزار بوده و آرزو دارم سال پیش رو، سالی همراه باسعادت و خوشبختی هرچه بیشتر برای هموطنان عزیزم و جامعه داروسازی کشور باشد.
دکتر غلامرضا اخوان فرید:
۹۷؛ سال اتحاد صنعت داروسازی و تحقق اهداف طرح تحول سلامت
صنعت داروسازي كشور كه يكي از موفقترين صنايع كشور طي دهههاي گذشته بهحساب ميآيد، در سال جاری با موفقيت و چالشهایی مواجه بود. توليد و ورود مولكول و داروهاي جديد در چرخه توليد داخل و عرضه آن به بازار همانند گذشته حركتي ارزشمند و گامی روبهجلو بود كه توسط همكاران داروساز و ديگر متخصصين اين عرصه انجام شد. اما متأسفانه شاهد بودیم این صنعت با مشکلات جدیدی مواجه شد که نه از جنس کمبود ارز، تشدید تحریمها یا تورم ۵۰ درصدی بود بلکه بخش عمدهای از آن به كمبود نقدينگي و تأخير در وصول مطالبات از ناحيه بيمهها و عدم انجام تعهدات بهموقع دولت برمیگشت. به همین دلیل امروز شاهد کمبود بعضی اقلام هستیم و بعضاً محصولات ساختهشده بعضی از واحدهای داروسازی ما جزو فهرست اخیر وارداتی قرارگرفته است که در نوع خود هشداری جدی محسوب میشود. چنانچه تدابیری لازم در پرداخت بهموقع مطالبات انجام نگیرد نهتنها میزان کمبودها افزایش مییابد ، بلکه بیم آن میرود که مبتلا شدن به روزمرگی واحدهای داروسازی ، کیفیت فرآوردههای دارویی را به دلیل عدم امکان بهسازی ، نوسازی ، ارتقای سطح استانداردها و تطبیق با اصول G.M.P تحت شعاع قرار دهد و کیفیت فرآوردههای دارویی تنزل یابد.
رهبر معظم جمهوري اسلامي ايران در چشمانداز سلامت كشور حمايت از طرح ژنريك ، حمايت از توليد ملي و اجراي اقتصاد مقاومتي را بهکرات به مسئولين گوشزد و تأكيد کردهاند. بایستی برای تجویز منطقی دارو از تبلیغات غیرواقعی توسط شرکتهایی که اقدام به اینگونه روشهای غیراخلاقی مینمایند، جلوگیری نمود. در پایان فرارسیدن نوروز ۱۳۹۷ و آغاز فصل بهار را بر همه همکاران تبریک عرض مینمایم و امیدوارم سال آينده کلیه مسئولين ، دستاندرکاران ، كارگزاران سلامت و فعالان در صنعت داروسازی کشور تحولی در درون ایجاد و دست در دست يكديگر داده تا بتوانيم با كمك يكديگر براي نیل به اهداف عالي طرح تحول سلامت مشكلات را تا حدودي از راه برداشته و خدمات شایسته و بهتر از گذشته به ملت عزیز و شریفمان ارائه دهيم.
دکتر مهرداد علیمیان:
امیدوارم سال ۹۷، سال صادرات دارو و ارتقای کیفی محصولات باشد
درسالي كه گذشت مشكلات زيادي گريبانگير صنعت داروسازي و نظام دارويي كشور بود که پررنگترين اين مشكلات مربوط به معوقات پرداختي از سوي دولت و بحث صادرات بود. این امید میرود که در زمينه صادرات فضا بازتر شود؛چراکه با بستن مرزها و تحريم دارو نميتوان چشم اميد به پيشرفت و گسترش صادرات دارويي داشته باشيم. متأسفانه چالشهای مرتبط با نقدینگی در صنعت باعث شد تا توليدكنندگان با مشكلات تأمین مواد اوليه دارويي و پرداخت دستمزد كارمندان خود روبهرو باشند. شاید روزمرگی بهترین وصف سالی باشد که صنعت استراتژیک داروسازی آن را تجربه کرد.
به همین دلیل، براي سال جديد آرزوي سلامت و بهروزي ميكنم و اميدوارم با روند پرداخت معوقات كه از انتهاي سال ۱۳۹۶ شروع شد، مشكلات مالي تولیدکنندگان برطرف گردد. اميدوارم در سال پيش رو فضا براي حضور در بازار منطقه مساعد باشد و با افزايش صادرات، صنعت داروسازي نقش پررنگتري در ارزآوري كشور ايفا كند. همچنين با ايجاد فضاي آرام مالي، دغدغه توليدكنندگان به كيفيت محصولات و چگونگي صادرات معطوف شود.
دکتر مرتضی خیرآبادی:
امید است ۹۷، سال اتحاد صنعت داروسازی باشد
به نظر ميرسد با توجه به تصويب بودجه سال ۱۳۹۷ و ثابت ماندن ارقام پرداختي دولت در رديفها و اعتبارات بخش دارو در سرفصلهای درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور و بهخصوص، اعتبارات سازمان بيمه سلامت ايران بايد، براي سال ۱۳۹۷ مديران صنعت و داروسازان اين بخش و ساير بخشها مانند توليد مواد اوليه، شركتهاي پخش و انجمنهاي داروسازان جلسات متوالي و هماهنگي براي همدلي و هماهنگي و همكاري برگزار نمايند . به این منظور که اين هماهنگيها بايد راهکارهایی براي برونرفت از مشكلات و معضلات فعلي ايجاد نمايد تا بتوان زمان پرداخت مطالبات را از سوي دولت به اين صنعت به حداقل زمان ممكن رساند تا چرخه توليد دارو كند نشود و ادامه اين روند از حركت نايستد.
بهمنظور توسعه صادرات و جبران ارتقای فعاليتهاي توسعه GMP کارخانهها در سال آینده، با همكاري سازمان برنامهوبودجه ، مجلس شورای اسلامی و وزارت بهداشت گامهاي خوبي برداشتهشده است که اين راهکارها بايد بهدقت تمام اجرايي شوند.
در همین راستا، يكي از راهکارهای مهم برای حل معضلات فعلي استفاده از فاینانس خارجي ( تبصره ۳ بودجه سال ۱۳۹۷ ) براي تأمین نقدينگي در چرخه صنعت دارويي است كه اين امر مهم نيز مورد موافقت وزير محترم بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی قرارگرفته كه ميبايست براي اجرايي شدن آن تمهيدات لازم انديشيده شود.در پایان ضمن عرض تبریک به مناسبت فرارسیدن نوروز ۱۳۹۷ به همه نقشآفرینان صنعت داروسازی، سخنان خود را با این جمله به اتمام میرسانم؛که«سال، نو ميشود. دستبهدست هم دهيم با نفس كشيدن مجدد زمين ، نفسي براي صنعتمان و لبخندي براي بيماران در كاهش دردهایشان ایجاد کنیم».
دکتر محمدرضا زرگرزاده:
سال ۹۷، آرامتر از ۹۶ نخواهد بود
سالي كه گذشت سال بسيار بسيار سختي در كل نظام دارويي كشور بود. هرچند با توجه به برنامههاي اعلام شده به نظر ميرسد سال ۱۳۹۷ آرامتر و روانتر از سال ۹۶نباشد، اما بههرحال اميد وجود دارد و باعث ميشود به فعاليتهاي خود ادامه دهيم و لحظهاي از پا ننشينيم. مشكلاتي كه در نظام دارويي ایجادشده است، عليرغم همه صحبتها و سختيها این مزیت را داشته که موجب نزدیک شدن دلها و فکرهای ارکان مختلف این نظام پرافتخار و پرتلاش کشور به یکدیگر شود. مخصوصاً تلاشهاي اخيري كه انجام شد، بازيگران مختلف عرصههاي داروسازي به هم نزديكتر شدهاند امیدوارم با ایجاد این همفکری و خوشفکری فعالان صنعت، راه برونرفت از انسدادها را پیدا کنیم.اميدوارم كه سال ۱۳۹۷ همچنین باشد و بتوانيم با تلاش جمعي، همفكري و همدلي اين گردنه خطير را هم كه واقعاً قابل پیشبینی نبوده طي كنيم و بهروزهای درخشان نظام داروي كشورمان نزديك و نزديكتر شويم. در پایان آرزوي سالي خوش و لحظات ارزشمند و پرخاطرهاي براي همه همكاران خوبم دارم.
مهندس حسن ریاحی:
فرارسیدن سال ۱۳۹۷ را به کلیه همکاران گرامی تبریک عرض نموده و سال موفقیتآمیزی را برای آنها در سال جدید آرزومندم. گرچه سال ۱۳۹۶ سال بسیار سخت و طاقتفرسایی برای صنعت داروسازی بود ولی امیدوارم با گرهگشایی مشکلات این صنعت توسط دستاندرکاران در سال آینده شاهد رفع مشکلات و رونق این صنعت استراتژیک باشیم.