نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی فارمتک روسیه ( Pharmtech & Ingredients ) به عنوان یکی از بزرگترین نمایشگاههای دارویی این کشور، از ۲۱ نوامبر ( ۳۰ آبان الی ۳ آذر ۱۳۹۶) به مدت چهار روز در مسکو برگزار شد و یکی از مهمترین نکات برجسته این نمایشگاه، حضور یکپارچه شرکتهای ایرانی در قالب پاویون رسمی بود. پاویونی که برای اولین بار به همت سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در نمایشگاههای خارجی برگزار شد و نمایش حضور یکپارچه شرکتهای ایرانی، این اطمینان را به شرکتهای داروسازی اروپایی مشتاق برای سرمایهگذاری در ایران داد که بازار دارویی ایران با حضور قدرتمند در مهمترین نمایشگاههای خارجی و برگزاری بزرگترین نمایشگاه دارویی خاورمیانه (ایران فارما)، آماده همکاریهای بینالمللی است.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، یکی از مهمترین اقدامات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با هدف توسعه بازارهای صادراتی پس از برگزاری موفقیتآمیز سه دوره نمایشگاه بینالمللی ایران فارما، حضور در مهمترین نمایشگاههای بینالمللی مرتبط با حوزه صنعت و صادرات داروست. در همین راستا با توجه به اهمیت بازار دارویی روسیه برای ایران و تقویت روابط تجاری ایران و روسیه، این سندیکا اقدام به برگزاری اولین پایون رسمی شرکتهای داروسازی ایران کرد.
صنعت داروسازی روسیه با حمایت دولت و سرمایهگذاریهای بینالمللی، در سالهای اخیر رشد روزافزونی پیدا کرده است. تولید ۹۰ درصد داروهای مصرفی مورد نیاز روسیه تا سال ۲۰۱۸، یکی از مهمترین استراتژیهای این کشور است که تا تحقق کامل آن ۲۵ درصد باقی مانده است ( بنابر اعلام وزارت بهداشت روسیه، در حال حاضر ۶۵ درصد داروهای مورد نیاز مردم روسیه در داخل تولید میشود). در همین راستا مانند دیگر کشورها، دولت روسیه برگزاری نمایشگاههای بینالمللی را به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای جذب سرمایهگذاری در اولویت برنامهها قرار داده است و نمایشگاه دارویی فارمتک به عنوان بزرگترین نمایشگاه تجهیزات، مواد اولیه و تکنولوژیهای تولیدات دارویی روسیه با حمایت وزارت صنعت و تجارت و وزارت سرمایهگذاری روسیه هر ساله در شهر مسکو برگزار میشود.
در نمایشگاه فارمتک روسیه امسال، ۴۰۱ شرکت از ۲۹ کشور جهان در فضایی به متراژ ۱۶۵۰۰ متر، مشارکت داشتند که بر اساس اعلام ستاد اجرایی نمایشگاه، در مقایسه با سال گذشته با رشد ۱۸ درصدی همراه بوده است و بسیاری از شرکتهای حاضر در نمایشگاه برای اولین بار بود که محصولات هایتک خود را به نمایش گذاشتند. در طول برگزاری نمایشگاه چندین سمینار مختلف آموزشی برگزار شد، تعداد بازدیدکنندگان نمایشگاه از روز اول تا پایان روز چهارم با افزایش نسبی همراه بود؛ اما مهمترین نکتهای که بسیار نمود یافت و در مستندات نمایشگاه هم به آن اشاره شد، برگزاری سه پاویون رسمی از کشورهای ایران، سوییس و آلمان بود.
پویش دارو، هوبر دارو گستر، ستاد توسعه زیست فناوری به همراه چهار شرکت دانش بنیان خود، پرسیسژن، داروسازی حکیم و دبیرخانه نمایشگاه ایران فارما ۲۰۱۸ از جمله نمایندگان ایران در این پاویون بودند که به ارایه توانمندیهای صنعت داروسازی کشور در میان ۳۹۷ دیگرغرفهدار حاضر در نمایشگاه پرداختند.
بازار دارویی روسیه هدف صادرکنندگان ایرانی
یکی از مهمترین نکات مورد نظر سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران جهت حضور در نمایشگاههای بینالمللی، انتخاب کشور هدف است. بر همین اساس پس از برگزاری سلسله جلسات متعدد و با توجه به اهمیت بازار دارویی روسیه از یک سو و عدم حضور شرکتهای ایرانی در نمایشگاه بینالمللی CPhI ، نمایشگاه فارمتک و به عبارتی بازار دارویی روسیه، به عنوان اولین تجربه حضور شرکتهای ایرانی در قالب پاویون انتخاب شد. به خصوص اینکه از دورههای گذشته همواره بر این نکته تاکید شده بود، آذربایجان، عراق، تاجیکستان، قزاقستان، عمان ، بلاروس، اوکراین، قرقیزستان، ارمنستان و از همه مهمتر روسیه، مهمترین بازارهای هدف برای گسترش صادرات و توسعه بازار دارویی کشور هستند.
عباس کبریاییزاده رییس اسبق سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران تاکید کرده است: در حال حاضر سهم بازار روسیه به تنهایی ۲۵ میلیارد دلار است که اگر بتوانیم فقط ۵ درصد از سهم این بازار را به خود اختصاص دهیم، تراز تجاری داروی کشور مثبت خواهد شد.
شرکتکنندگان حاضر در پایون ایران در نوزدهمین نمایشگاه بینالمللی فارمتک نیز با تایید همین نکته، همگی اتفاق نظر داشتند که بازار دارویی روسیه از جمله مهمترین بازارهای هدف برای تولیدکنندگان داروی ایرانی است و در شرایطی که کمبود نقدینگی و بدهی دولت به صنعت به بالاترین رقم خود در طول قدمت صنعت داروسازی کشور رسیده است، صادرات تنها راه بقای این صنعت استراتژیک خواهد بود.
در همین راستا علی دسترس، قائم مقام مدیرعامل شرکت داروسازی طاها یکی از شرکتهای حاضر در پایون دارویی ایران در نمایشگاه فارمتک ،ضمن تاکید بر این نکته که در وضعیت فعلی صنعت داروسازی ایران، صادرات یکی از مهمترین ابزارهای ادامه فعالیت شرکتهای داروسازی است، بیان کرد: با توجه به اینکه صنعت داروسازی روسیه، صنعت نوپایی است و میتوان با اطمینان گفت که بازار دارویی این کشور از ایران عقبتر هست، بنابراین نباید از صادرات به این بازار نوظهور و آماده سرمایهگذاری در ایران غافل ماند. مسافت روسیه با ایران در مقایسه با دیگر کشورهای CIS بسیار کمتر است و از آن مهمتر سیاست دولت هر دو کشور بر این طراحی شده است که ایران و روسیه در روابط تجاری به خصوص در زمینه مبادلات دارویی، همکاری خوبی با یکدیگر داشته باشند. بنابراین نباید از فرصت پیشآمده غفلت ورزید.
او که از این اقدام سندیکا در راستای معرفی توانمندیهای صنعت داروسازی کشور بسیار استقبال کرده بود و این حرکت را برای صنعت داروسازی کشور مثبت ارزیابی کرد، بیان کرد: امیدوارم این اقدام سندیکا به عنوان اولین تجربه، ادامهدار باشد. مدیریت برگزاری این پایون هم انگیزهای است برای شرکتهای ایرانی که در بازارهای بینالمللی شرکت داشته باشند و هم حضور هماهنگ و یکپارچه شرکتهای ایرانی در نمایشگاههای بینالمللی کشورهای هدف، فرصت بسیار مناسبی است تا عزم صنایع داروسازی ایران برای همکاریهای مشترک به شرکتهای مورد نظر نشان داده شود.
گفت و گو با شرکتکنندگان حاضر در پاویون یک نکته را مشخص کرد. همگی متفقالقول بر این موضوع تاکید داشتند که فعالان صنایع ( به خصوص صنعت داروسازی) به جای صرف وقت و انرژی و تمرکز بر بازارهای گوناگون باید، بازار هدف خود را شناسایی کرده و در راستای همان بازار عمل کنند.
استقبال از غرفههای پاویون ایران چند برابر آنچه که تصور میشد
حضور بازدیدکنندگان متخصص از روسیه و کشورهای اروپایی از پایون ایران در میان ۴۰۱ شرکت حاضر در نمایشگاه فارمتک که بیشتر آنها شرکتهای شناخته شده اروپایی بودند، در چهار روز برگزاری این نمایشگاه بسیار قابل توجه بود. نه تنها غرفهداران پایون ایران، بلکه حتی شرکتهای ایرانی که جداگانه در نمایشگاه شرکت داشتند، اظهار داشتند که غرفهسازی یک شکل شرکتهای ایرانی با پرچم ایران که در هر کجای فضای ۱۶ هزار متری نمایشگاه قابل رویت بود و ثبت اطلاعات پایون ایران به عنوان یکی از سه کشور حاضر در قالب پایون، مزیدی بر علت شده بود تا بازدیدکنندگان و غرفهداران حاضر در نمایشگاه را مشتاق بازدید از این پاویون کند. بطوریکه غرفهدار یکی از شرکتهای اسپانیایی حاضر در نمایشگاه که از قبل از برگزاری نمایشگاه، در سایت نمایشگاه فارمتک به جست و جوی شرکتهای ایرانی حاضر و استخراج شماره تماس هرکدام جداگانه کرده بود، با حضور در غرفه دبیرخانه نمایشگاه ایران فارما ۲۰۱۸ در پاویون ایران بیان کرد: حضور یکپارچه شرکتهای ایرانی و سهولت دسترسی به آنها فرصت مناسبی بود برای شرکتهایی که مستقیما بر خاورمیانه تمرکز کردهاند و در این میان ایران را به عنوان امنترین کشور، بازار هدف مطمئنی برای سرمایهگذاری میشناسند.