نمایشگاه ؛ سکوی پرتاب صادرات
بهرام بهرامی کارشناس و مدرس صنعت نمایشگاهی
باید توجه داشت که موتور محرکه صنعت نمایشگاهی در هر کشوری واژه اقتصاد است. به تعبیر دیگر برپایی نمایشگاه بهصورت مداوم و مستمر میتواند کلید دستیابی به سودآوری و در نتیجه دستیابی به موفقیتهای بازرگانی و تجاری باشد.
منظور از موفقیتهای تجاری، صرفا سودآوری نیست، بلکه فضای رقابت و رقابتپذیری هم ایجاد خواهد شد. شرکت در یک فستیوال میتواند عرصه مناسبی باشد تا توانایی واقعی یک شرکت یا یک سازمان در زیربخشهای اقتصادی به نمایش در بیاید. آنگونه که بررسیها نشان دادند، در شرکتها و سازمانهایی که موفق شدند از منابع موجود در کشور خودشان مثل فناوری، سرمایههای مختلف، نیروی انسانی و هر چیز دیگری از این دست استفاده بهتری داشته باشند و در کنار آن مناسبترین تعامل را با شبکههای عرضهکننده برقرار کنند، در عرصه رقابت موفقتر خواهند بود. نمایشگاهها خصوصا در ابعاد بینالمللی بهترین عرصه برای ایجاد رقابت بین بازرگانان هستند. چون امکان استفاده از تمام منابع داخلی و خارجی در آنها وجود دارد.
با توجه به اینکه امروزه صنعت نمایشگاهی در همه جای دنیا بهعنوان یک تجارت مادر به حساب میآید و باقی حوزهها مثل حوزه گردشگری، حوزه حملونقل، هتلداری و حتی حوزه خدمات از کنار برگزاری نمایشگاههای مختلف به تکاپو و در نهایت سوددهی میرسند اشتغالزایی را میتوان یکی از ویژگیهای مهم این تجارت پرسود نامید. نباید هم تصور کنیم که این اشتغالزایی موقتی است و پس از مدتی اثر آنها از بین میرود. شاید مشاغل ایجادشده دارای زمان مشخص باشند و در مقاطعی برایشان کار برای انجام دادن وجود داشته باشد و در مقطعی بیکار شوند اما برچسب آن شغل تغییر نمیکند و همواره دائمی است، چراکه امروزه همه نمایشگاهها تقویم دارند و بهصورت مستمر فستیوال برگزار میکنند. بنابراین همیشه مشاغلی به نام غرفهسازی، حراست، کمیته تبلیغات نمایشگاهی و دیگر مشاغلی که به واسطه نمایشگاه کسب درآمد میکنند، وجود خواهند داشت.
مشاغل مختلفی که به واسطه برگزاری نمایشگاه به وجود میآیند باید خلاقیت این را داشته باشند که برای خودشان در تمام روزهای سال شرایط سودآوری را فراهم کنند. برای مثال یک غرفهساز که فقط در محدوده نمایشگاه بینالمللی تهران فعالیت میکند، میتواند از شهرهای دیگر هم سفارش ساخت بگیرد و از این راه به رشد و توسعه این شغل کمک کند. در همه جای دنیا فکر میکنم همین گونه باشد، به هر حال یک نمایشگاه در زمان مشخصی آغاز شده و در روز مشخصی هم پایان مییابد. آنچه اهمیت دارد تداوم برگزاری است که در این زمینه ایران شرایط نسبتا مطلوبی دارد.
آنچه باید مورد توجه قرار بگیرد این است که شناخت و درک اهمیت صنعت نمایشگاهی باید در اولویت همه مسئولان کشور باشد تا برای بهرهگیری و بهرهمندی از چنین فرصت سودآوری به دیگر کشورهای جهان برسیم. کارشناسان بازرگانی همواره صنعت نمایشگاهی را سکوی پرتاب صادرات، خصوصا صادرات غیرنفتی میدانند.
لازمه رسیدن به استانداردهای جهانی در این صنعت پرسود این است که سیاستگذاریهای دقیقی در این مسیر اتخاذ کنیم و در مسیر مجهز شدن نمایشگاههای خودمان گام برداریم. از لحاظ کمی کشور ما مشکلی ندارد و شهرهای مهم ما همگی نمایشگاه دارند اما به لحاظ کیفی نیازمند تجهیز سالنها و سایتهای نمایشگاهی خودمان هستیم./ روزنامه صمت