سومین سمینار توسعه صادرات پایدار با حضور حداکثری مدیران و نمایندگان ارشد شرکتهای داروسازی عضو سندیکا در هتل لاله برگزار و بر لزوم تغییر روشهای صادراتی برای ورود به بازارهای جهانی تاکید شد.
به گزارش سندیکا، دکتر عباس کبریاییزاده در ابتدای این نشست تخصصی بیان کرد: زمان آن فرا رسیده است که شرکتها کارنامههای خود را ارزیابی کنند و ببینند در صادرات بازی کردهایم یا خیر واقعا اقدامی انجام دادهایم. اگر بازی کرده باشیم نتیجه آن میشود شرکتی که یک میلیارد قرص در ایران میفروشد، ادعا میکند که ما امسال ۶۰۰ هزار دلار صادرات داشتهایم که واقعا هم جای خجالت دارد. زیرا مشابه چنین شرکتی در هند بوسیله ارتباطها و جذب تجار و متخصصان سایر حرفهها توانسته ۸۰۰ میلیون دلار صادرات داشته باشد.
وی افزود: چه بسا همین شرکت، از نظر ضریب کیفیت مشابه کارخانجات داروپخش ماست . منتهی تفکر و مدیریت جهانی باعث چنین موفقیتی شده است. جالب است که وقتی با مدیران همین شرکت صحبت میکردم از برنامههای بلند مدت خود در سال ۲۰۱۸ صحبت میکردند.
رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ادامه داد: متاسفانه ضعف روشهای صادراتی در کشور ما بسیار مشهود است. قرارداد نویسی و مذاکرات بین الملل را بلد نیستیم. باید این موارد را در محیط دانشگاه و ارتباطات بینالملل خود یاد بگیریم تا ادعا کنیم که صنعتی رو به گسترش داریم.
کبریاییزاده ضمن بیان این موضوع که صنعت داروسازی امروز در تمام حوزهها دانش آن بومی شده است، تصریح کرد: آینده صنعت داروسازی به صادرات گره خورده است. این صنعت اگر بخواهد برای ۸۰ میلیون نفر دارو تولید کند به ناچار یا باید خودکشی کند با دگر کشی؛ تولید کننده باید پای خود را در صنعت دیگری بگذارد تا بتواند زنده بماند. با همین روند پیش رو یکی بخر دو تا ببر، در این صنعت به مراتب بدتر خواهد شد.
به گفته رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران یکی از راههای موفقیت در بازارهای جهانی تربیت نیروهای متخصص است. نیروهایی که در درجه اول بازرگان خوبی باشند تا بتوانند داروی ایرانی را به جهان معرفی کنند. در همین راستا وی خاطرنشان میکند: داروی چین و هند را داروسازانشان به دنیا معرفی نکردند بلکه تجار آنان معرفی کردند. امروز وظیفه تجار ایرانی است که داروی ایرانی را به دنیا بشناسانند. امروز به مدیرانی نیاز داریم که صنعت و داروی ایرانی را به جهان معرفی کنند. غفلت در این امر باعث شده تا صنایع داروسازی ما به صورت خون آلودی در بازارهای داخل رقابت کنند، چون ظرفیت تولید بالاست.
کبریاییزاده تاکید کرد: تمام بازارهای آفریقا و شاخ آفریقا در اختیار چین و هند است چون صادرات آنها قوی است بعد ما در ایران نشستهایم و میخواهیم از راه دور به اروگوئه و کنیا بفروشیم که به این روش نمیتوان اقدامی اساسی انجام داد.
وی با بیان اینکه تراز تجاری مثبت دارو در گرو صادرات و توسعه بازار است، توضیح داد: حدود ۱۵۰ شرکت دارو و مواد اولیه در کشور داریم که اگر فقط هر کدام ۵ میلیون دلار صادر کنند تراز تجاری دارو در کشور مثبت میشود.صادرات باید هوشمندانه باشد و باید غفلت های خود را بشناسیم . متاسفانه یکی از غفلتهای صنعت داروسازی این بوده که از تخصص سایر حرفهها برای توسعه بازار استفاده نکرده است. نتیجه این میشود که از بازارهایی مانند روسیه و عراق که ۸۰ و ۹۰ درصد داروهای مورد نیاز خود را وارد میکنند غافل باشیم و سهمی در این بازارهای نداشته باشد.
آخرین وضعیت صادرات در نه ماهه سال جاری به روایت نایب رئیس سندیکا
در ادامه دکتر اکبر برندگی نایب رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران درباره آخرین وضعیت صادرات و ضرورت تشکیل کمیته صادرات در سندیکا گفت: تفکر هیئت مدیره جدید سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران توسعه بازارهای صادراتی است و از زمانیکه کمیته صادرات با حضور مدیران ارشد صادرات شرکتهای داروسازی عضو تشکیل شد، سه کارگروه CIS، آفریقا و کارگروه کشورهای عربی و خاورمیانه همزمان با هدف فعالیت تمامی مدیران در بحث صادرات آغاز به کار کرد.
رئیس کمیته صادرات سندیکا بیان کرد: در حال حاضر مدیران به شیوهای عمل میکنند که هرکس تفکر و ایده خود را دارد و بر همان اساس عمل میکند. به عنوان نمونه من تولیدکننده اطلاع ندارم فلان کارخانه یا تولید کننده چه مطالعاتی انجام داده است. هدف از تشکیل کارگروه این بود تا داشتهها به اشتراک گذاشته شود و ضعفها جبران شود تا به بتوانیم به جلو حرکت کنیم.
برندگی معتقد است تجربه صنعت داروسازی کشور در بازار داروی افغانستان، تجربه تلخی بود که باید ار تکرار آن در دیگر کشورها جلوگیری کرد. به همین دلیل تقسیم بازار دیگر هدف تشکیل این کمیته بود تا اگر شرکتی محصول خود را در کشوری مانند آذربایجان ثبت کرده، شرکت دیگری مشابه آن محصول را در همان کشور ثبت نکند.
وی در پایان با ارایه آماری از آخرین وضعیت صادرات در کشور بیان کرد: بر اساس آمار منتشر شده از ۹ماهه سال ۹۵، مجموع صادرات شرکت های داروسازی ۵۸ میلیون دلار است که در میان شرکت ها، سیناژن با بیست میلیون دلار صادرات، یکی از پیشروهای اصلی صادرات به حساب می آید.
نایب رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اعلام این خبر که قطعا این رقم تا پایان سال رشد خواهد کرد، گفت: شرکتهایی که در تندر عراق برنده شدهاند با فشار زیاد در حال صادرات محصولات خود در اسفند ماه هستند چون اگر صادرات آنها به سال آینده موکول شود با جریمه مواجه خواهند شد. به همین علت برآورد میشود در اسفند ماه شاهد افزایش آمار صادرات دارو باشیم.