دکتر مرتضی خیرآبادی عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و مدیر عامل شرکت دانش بنیان ” پویش دارو” (نماینده بخش خصوصی کشور در سفر وزیر بهداشت به الجزایر) در ارزیابی خود از افتتاح خطوط تولید داروی ایرانی “فيلگراستيم“ در این کشور بیان کرد: صنعت داروسازی کشور در حال حاضر به چنان رشد و توسعهای رسیده است که باید به فراتر از مرزها فکر کند. این در حالی است که بازارهای دارویی کشوری چون الجزایر فرصت مغتنمی برای صنعت داروسازی کشور فراهم کرده است.
وی با تاکید بر مدیریت سرمایهگذاری در بازارهای هدف، خاطرنشان کرد: هر گونه سیاستگذاری در آینده صنعت داروسازی، باید با رویکرد صادرات صورت بگیرد.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران افزود: یکی از مهمترین ویژگیهای بازار دارویی الجزایر مانند عراق، عدم توانایی فعالان صنعت داروسازی این کشور در تولید داروهای تخصصی و حیاتی است. همین موضوع فرصت بسیار مناسبی را فراروی تولیدکنندگان کشور قرارداده است تا با توجه توانایی خود در تولید داروهای تخصصی ، بازار چند هزار میلیاردی الجزایر را در اختیار بگیرند.
وی در توضیح مزیتهای سرمایهگذاری در الجزایر بیان کرد: کشور الجزایر از برخی جهات از جمله وابستگی به درآمدهای نفتی، مانند ایران است. بطوریکه در چند سال گذشته کاهش قیمت نفت سبب بروز مشکلات اقتصادی بیشماری از جمله ممنوعیت واردات دارو(۳۵۰ قلم دارو در سال گذشته) شده است. بر همین اساس، دولت نیاز شدیدی به حمایت از سرمایهگذاری خارجی دارد و در شرایط جدید بینالمللی با تمایل سران دو کشور به همکاریهای مشترک، فرصت مناسبی برای تولیدکنندگان ایرانی به منظور صادرات دارو به این کشور فراهم شده است که باید نهایت بهره را برد.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در تشریح عرصه فعالیتهای شرکتهای داروسازی کشور در الجزایر گفت: تولید مشترک کارخانجات داروسازی جمهوری اسلامی ایران با جمهوری عربی الجزایر علاوه بر ساخت مشترک دارو، موجب انتقال دانش فنی ساخت، تولید و آزمایشات کنترل برای داروهای High tech خواهد شد. گفتنی است از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ ، سی واحد ساخت دارو در این کشور شروع به فعالیت کرده است که از رشد ۹ درصدی سالانه برخوردار شده اند.
علاوه بر این با توجه به اینکه اکثریت جمعیت الجزایر را مسلمان تشکیل داده اند، استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی در میان مردم جایگاه ویژه ای دارد که این خود یکی دیگر از فرصت های طلایی صادرات را پیش روی تولیدکنندگان را فراهم کرده است.
خیرآبادی ضمن بیان این موضوع که شرایط امروز الجزایر باعث هجوم اروپاییان به این کشور برای سرمایهگذاری شده است، تصریح کرد: بازار ۳ میلیارد دلاری داروی الجزایر( که از این مقدار تنها یک میلیارد دلار تولید داخل است) با ثبت شش هزار دارو و ۹۰ کارخانه داروسازی، ” شاخ آفریقا ” نامیده شده است که سرمایه گذاری در آنجا به منزله سرمایهگذاری در قاره آفریقا محسوب میشود. بطوریکه شرکتهای دارویی بزرگی مانند نوورودیسک را به سرمایهگذاری در این کشور تشویق کرده است.
وی در توضیح قرارداد دارویی امضا شده میان بخشهای خصوصی دو کشور بیان کرد: قرارداد مذکور که میتوان ادعا کرد یکی از مهمترین قراردادها در عرصه دارو و درمان کشور به حساب میآید،در زمینه انتقال تکنولوژی ساخت است و به منظور ارتقای کیفیت و کنترل تولید، تمهیدات لازم برای انتقال نیروی انسانی فعال در صنعت داروسازی در هریک از بخشهای آماده سازی، آزمایشهای حین تولید و … در نظر گرفته شده است.
خیرآبادی در پایان تاکید کرد: ضروری است تعاملات دو سویه در عرصه انتقال تجریبات دارویی و فرآوردههای آن از این بعد، بطور جدی صورت پذیرد. چرا که با انعقاد چنین قراردادهایی ، باید گشایش خوبی در عرصه صادرات دارویی ایران رقم بخورد.