دکتر مهدی پیر صالحی مدیر عامل شرکت کارخانجات داروپخش در گفتوگو باسندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به بحثهای متعدد درباره شیوه قیمت گذاری دارو در کشور افزود: مشکل اصلی قیمتگذاری دارو، بیش از آنکه شرایط و ضوابط باشد، متاسفانه بحثهای سیاسی و اجتماعی جاری در کشور است. معتقدم که سازمان غذا و دارو میتواند با شرایط و ضوابط فعلی، قیمت مناسبی را برای صنایع دارویی کشور فراهم کند تا این صنایع بتوانند سرمایهگذاری مجددی را از سود حاصله انجام دهند. اما متاسفانه گاهی تصمیماتی از جانب مقامات و مسئولان گرفته میشود که نه تنها بر اساس شرایط بازار و وضعیت فعلی نیست، بلکه مبنای اقتصادی هم ندارد.
وی در ادامه توضیحات خود با تاکید بر اینکه نظام سلامت باید به هزینه درمانی را کاهش دهد گفت بار این کاهش هزینه نباید به صنعت تحمیل شود. در حال حاضر تصمیم گرفته شده است تا هزینههای درمانی بالا نرود و به منظور کنترل نرخ دارو در نظام سلامت، شاهدیم که به صورت دستوری اعلام میشود نباید نرخ دارو افزایش یابد و در این میان بخشی از بار طرح نظام سلامت را صنعت دارویی کشور متحمل میشود.
پیرصالحی خاطر نشان کرد: صنعت داروسازی باید در یک مکانیزم اقتصادی ساز و کار خود را پیش ببرد، فعالیت کند و قیمت مناسبی داشته باشد که هم چرخ کارخانه را بچرخد و هم با کسب سود مطلوب، رضایت سرمایهگذار جلب شود تا از این طریق بتوانیم در صنعت دارو، اصلاحات و بازسازی دستگاههای قدیمی را انجام دهیم.
جایگاه داروسازان در نظام سلامت دیده نشده است
مدیر عامل شرکت کارخانجات داروپخش در ادامه صحبتهای خود ضمن گلایه از این موضوع که جایگاه داروسازان در نظام سلامت کمرنگ دیده شده است، گفت: هر جا که بتوانیم داروساز را به عنوان یک زنجیره به چرخه درمانی کشور وارد کنیم، خواهیم دید که هزینههای کلی نظام سلامت کاهش پیدا خواهد کرد.برای نمونه شاهد بودیم که با دخالت داروسازان در مصرف آلبومین در کشور، مصرف این دارو در بیمارستانها ۴۰ تا ۵۰ درصد کاهش یافت.
پیر صالحی با اشاره به اینکه طرح تحول نظام سلامت برای اکثریت جامعه طرح مفیدی است گفت: اما نباید بر صنعت داروسازی کشور فشار وارد شود. گرچه پس از اجرا شدن این طرح هزینه بیماران در بیمارستانهای دولتی تا زیر ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد، اما یکی از مهمترین نکاتی که در اجرا شدن هر طرحی باید به آن توجه داشت، زیرساختها و بودجه در نظر گرفته شده است. متاسفانه به دلیل کمبود بودجه در نظر گرفته شده برای اجرای این طرح، شاهد اعمال فشار بر جایی مثل صنعت داروسازی کشور هستیم.
وی اظهار کرد: پس از اجرای این طرح بدهی بیمارستانهای دولتی به شرکتهای توزیعی بطور نجومی افزایش پیدا کرد و در حال حاضر این مبلغ به ۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
اصلاح شیوه قیمتگذاری به نفع مصرفکننده است
پیرصالحی اظهار کرد: زمانیکه علی رغم افزایش هزینههای کارگری، انرژی، بستهبندی، مواد اولیه، مواد جانبی و… تاکید بر عدم افزایش قیمت دارو میشود، در حال تحمیل فشار به این صنعت استراتژیک هستیم. در حالیکه باید توجه داشتهباشیم، اصلاح قیمت داروهای جدید ( که در حال حاضر در سازمان غذا و دارو در حال اجراست) نه تنها باعث رضایت تولیدکننده میشود، بلکه با افزایش کیفیت در نهایت این مصرف کننده است که منتفع خواهد شد.از سوی دیگر تجربه نشان داده صنایعی که قیمتگذاری آنها جدید و بر اساس قیمت مرجع صورت گرفته است، در چند سال گذشته پیشرفت بسیار خوبی داشته و توانستهاند در بازارهای صادراتی خوش بدرخشند. برای نمونه وقتی در کشور خودمان به صنعت بایوتک اعتماد شد، کارخانههایی که ۱۰ سال گذشته کوچک قلمداد میشدند در حال حاضرکارخانههای معتبر کشور هستند که افتخار ملی بوده و با تولید محصولات خود از بار نظام سلامت کاستهاند.
حل مشکلات صنعت داروسازی نیازمند یک همفکری جمعی است
مدیر عامل شرکت کارخانجات داروپخش در پاسخ به این سوال که مهمترین راه برای حل مشکلات فعلی صنعت داروسازی چیست، گفت: مقابله با مشکلاتی که گریبانگیر صنعت داروسازی کشور شدهاند، نیازمند همفکری و همکاری میان صنعت، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت و … بوده و از طرف دیگر ارتقای کیفیت و ورود به بازارهای صادراتی که لازمه تحقق آن تقویت زیرساختهاست، نیازمند صرف هزینه و سرمایه است. در نظر داشتهباشیم که این صرف هزینه بدون اصلاح قیمتها امکانپذیر نخواهد بود.
وی همچنین بیان کرد: یکی از اقداماتی که متاسفانه در چند سال گذشته به آن پرداخته شد، اما هنوز عملیاتی نشده است، اعطای وامهای کم بهره به تولیدکنندگان است. معتقدم صنعت داروسازی علیرغم تمام سودآوریهایی که برای کشور به همراه دارد، به عنوان یک صنعت استراتژیک به آن نگاه نمیشود. چراکه اگر این اقدام صورت میگرفت، می بایست از منابعی که در صندوق توسعه ملی، صندوق ذخیره و… بود مبلغی به صنعتی که توانسته است، ۹۷ درصد نیاز دارویی کشور را تامین کند اختصاص یابد.
وی ادامه داد: اگر صنعت داروسازی کشور از حمایتها محروم شود، دولت مجبور خواهد شد داروهایی را که هم اکنون درداخل کشور تولید میشود را ۲۰ برابر قیمت تولید داخل وارد کند. بدون شک اگر صرفهجوییهایی که ناشی از تلاشهای داروسازان در طول این سالیان بود، برای پیشرفت این صنعت هزینه شود، شاهد درخشش صنعت استراتژیک کشور در بازارهای بینالمللی خواهیم بود. صنعت امروز داروسازی نیازمند اصلاح ضوابط و قانونگذاری قیمتهاست تا بتواند حرکت پویای خود را ادامه دهد..
الحاق به سازمانهای بینالمللی به زیرساختهای فنی نیاز دارد
دکتر پیرصالحی در پاسخ به این سوال که چالشهای پیش روی ایران در الحاق به سازمانها و نهادهای جهانی و افزایش بازارهای صادراتی چیست، ضمن اشاره به این موضوع که سازمان غذا دارو چندین سال است که تلاش دارد تا ضوابط خود را با ضوابط PICS تطبیق دهد ادامه داد: ما امیدواریم که در سال جاری و یا سال آینده بتوانیم به عضویت PICS در بیاییم. هرچند ما هنوز عضو رسمی این سازمان نیستیم ولی قوانین و مقررات ما تطابق خوبی با قوانین و ضوابط این سازمان دارد.
وی افزود: ما برای صادرات مشکلاتی غیر از مشکلات ضابطهای داریم. بخشی از مشکلات ما مربوط به مسائل سیاسی و بحث تحریمها میشود که امید داریم بعد از توافق هستهای این مشکلات برطرف شود. مشکل اصلی ما مشکلات زیرساختی است.
پیر صالحی ادامه داد: اگر خطوط دارویی ما مورد بازرسیهای بینالمللی قرار بگیرد شاید، تعداد معدودی از آنها بتوانند استانداردها را پاس و گواهینامه کیفیت دریافت کنند. به خطوط تولید ما نیازمند تحول و بروز رسانی هستند.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه در حال حاضر صنعت داروسازی کشور قدرت تامین هزینههای نوسازی را ندارد. دستگاهها و فناوریهای داروسازی، ابزارهای گران قیمتی هستند و زمانیکه بخواهیم با دستگاههای قدیمی محصولات جدید را تولید کنیم، این محصولات قادر به برآورده کردن استانداردهای بین المللی نیستند. بازسازیهای صورت گرفته در سالهای اخیر هم موقتی بوده تا تولیدیها بتوانند امورات روزمره خود را تامین کنند و در این بازسازیها هیچ هدف بلندمدتی برای جلب نظر بازارهای خارجی وجود ندارد.
ناتوانی صنعت داروسازی برای سرمایهگذاری
مدیر عامل شرکت کارخانجات داروپخش تصریح کرد: متاسفانه امروز با توجه به بدهیهای سنگینی که بخش دولتی به بخش صنعتی دارد، صنعت دچار مشکلات عدیدهای شدهاست. وامهای کلانی که صنعت به زیر بار بازپرداخت آنها رفته است و هزینههای سنگینی که برای بقای خود پرداخت میکند ، صنعت را در چالشی قرار داده که قدرت سرمایهگذاری برای طرحهای بلند مدت را ندارد.
پیر صالحی ادامه داد: بدون شک همکاریهای بینالمللی در این زمینه کمک بسیاری به صنعت خواهد کرد. چرا که تولید داروهای تحت لیسانس، تولید قردادی محصولات مشترک در ایران باعث خواهد شد تا با انتقال دانش به کشور ، خطوط تولید بر اساس الزامات جهانی به روز رسانی شود.