به گزارش سندیکا، ولی ا… افخمیراد در این دیدار اظهار داشت: با فروش ارز حاصل از صادرات به قیمت واقعی، صادرکنندگان میتوانند کاستیهای صادراتی کشور را جبران کنند و در بازارهای خارجی رقابتپذیر شوند.
وی با ارایه آماری از میزان صادرات کشور در یکسال گذشته گفت: صادرات ایران در سال ۹۴ با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شد و به حدود ۴۲٫۵ میلیارد دلار رسید.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت یکی از دلایل کاهش میزان صادرات غیرنفتی را کاهش قیمت جهانی نفت عنوان کرد و گفت: اکثر بازارهای هدف صادراتی ما با توجه به کاهش قیمت نفت توان خرید خود را از دست داده یا با کمبود بودجه مواجه شدهاند؛ علاوه بر این ناامنی نیز مزید بر علت شده است.
وی افزود: واردات نیز در یک سال گذشته با کاهش ۲۲ درصدی مواجه شده است که بیشترین کاهش واردات مربوط به کالاهای ساخته شده و محصولات کشاورزی بود که به دلیل خودکفایی ایران در تولید و همچنین کاهش قیمت جهانی این کالاها بوده است.
افخمیراد با بیان اینکه تراز تجاری ایران در سال گذشته مثبت بود، افزود: ما در سال ۹۵ به دنبال افزایش ۱۰ میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی و رسیدن به رقم ۵۰ میلیارد دلار هستیم که این هدف با ۳۷ میلیارد دلار صادرات در بخش پتروشیمی، هفت میلیارد دلار در بخش میعانات و ۵ میلیارد دلار در بخش کشاورزی محقق خواهد شد.
وی در ادامه افزود: راهکارهای رسیدن به این اهداف در قالب بسته حمایت از صادرات، بسته حمایت از تولید و همچنین ایجاد و تقویت شرکتهای بزرگ صادراتی برنامهریزی شده است.
در این نشست، برخی از صادرکنندگان ممتاز و نمونه کشوری نیز دقایقی فرصت یافتند تا دغدغهها، خواستهها و نیازهای خود ازجمله کاهش نرخ سود بانکی، تقویت زیرساختهای کشور و ثبات در تصمیمگیریهای سیاسی، عدم دریافت مالیات بر ارزش افزوده از تولیدکنندگان، حمایت از صادرات خدمات فنی و مهندسی، حمایت از شرکتهای دانش بنیان و مبارزه با شرکتهای تولیدی نما و … را به گوش آیتا… هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام برسانند.
هاله حامدیفر مدیرعامل شرکت دانشبنیان سیناژن نیز در ادامه به بیان مشکلات شرکتهای دانشبنیان پرداخت و گفت: توجه به صنایع دانشبنیان در دولت سازندگی آغاز شد و پیشرفتهای کشور در این حوزه صرفهجویی ارزی را به دنبال آورد و در سالهای تحریم نیز به ارزآوری انجامید.
وی تاکید کرد: ایران اکنون از کشور گیرنده تکنولوژی به کشور فرستنده تکنولوژی تبدیل شده، اما نیازمند حمایت دولت در مقابل شرکتهای تولیدی نمایی است که آفت صنایع دانشبنیان شدهاند.
یونس ژائله سعدی مدیرعامل شرکت شیرین عسل و یکی از صادرکنندگان نمونه کشور در این دیدار نرخ سود بانکی را یکی از معضلات صادرت کشور دانست و گفت: بالا بودن نرخ سود بانکی امکان رقابت در کشورهای هدف را از ما سلب میکند و ما انتظار داریم، تا تدبیری در این مورد اندیشیده شود.
وی افزود: برای بهبود وضعیت صادرات، ثبات در سیاستهای اقتصادی، تامین منابع مالی ارزانقیمت و اعمال درست قانون مالیات بر ارزش افزوده ضروری است چرا که طبق قانون میزان ۹ درصدی مالیات بر ارزش افزوده باید از مصرفکنندگان دریافت شود، در حالی که اکنون این مالیات از تولیدکنندگان اخذ میشود.
کاهش میزان صادرات خدمات فنی ـ مهندسی نیز انتقاد دیگری بود که از سوی ابوطالبی یکی از صادرکنندگان فعال در این زمینه مطرح شد.
وی در این مورد گفت: در سالهای گذشته سابقه صادرات خدمات فنی مهندسی بسیار درخشان بود و ما تا ۴ و نیم میلیارد دلار صادرات داشتیم، اما پس از آن در این زمینه افت محسوسی را شاهد بودیم به طوری که اکنون رقم صاردات خدمات فنی مهندسی ایران زیر یک میلیارد دلار است.
این صادرکننده خواستار رفع مشکلات صدور ضمانتنامههای صادراتی شد تا با توجه به ظرفیتهای کشور در این بخش به صادرات ۲۰ میلیارد دلاری نائل شویم.
در ادامه این جلسه نماینده دیگر شرکتهای صادرکننده نیز به بیان نقطه نظرات خود پرداختند که از جمله آن عزم ملی برای حمایت از صادرات و حمایت از تولیدگران داخلی در مقابل شرکتهای خارجی بود.