به گزارش دبیرخانه مراسم تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور قبل از انقلاب حدود ۲۰-۲۵ شرکت داروسازی تحت لیسانس در ایران فعال بودند و از نظر مدیریت و اهداف هم این شرکتها به نوعی از خارج کشور مدیریت و هدایت میشدند.
دکتر مرتضی خیرآبادی عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ضمن اشاره به این نکته گفت: «پس از انقلاب و با خروج نیروهای خارجی، متخصصان داخلی ما توانستند این حوزه را در دست بگیرند و پس از مدتی بخش خصوصی نیز وارد این عرصه شد. در حال حاضر تعداد کارخانههای ما به ۱۲۷ عدد رسیده است و حدود ۹۵-۹۷ درصد داروی مورد نیاز را داخل کشور تولید میکنیم که ارزبری آن حدود ۷۰۰ میلیون دلار است و برای باقیمانده (یعنی ۳-۵ درصد واردات) حدود ۱.۴ میلیارد دلار هزینه میکنیم.»
او در ادامه افزود: «این آمار نشان میدهد اگر کارخانههای فعال را نداشتیم باید برای تأمین داروی مورد نیاز کشور مانند کشورهای همسایه با نرخ اروپایی باید هر سال حدود ۴۰ میلیارد هزینه میکردیم، در حالی که در پایان سال ۹۷ کل ارز پرداختی ما برای تولید و واردات روی هم حدود ۲ میلیارد دلار بوده است.»
دکتر خیرآبادی با تأکید بر اینکه ارزش افزوده شرکتهای دانشبنیان خیلی بالاست و مهمتر اینکه داروهای مورد نیاز بیماران را فراهم میکنند، اضافه کرد: «در بیماریهای خاص غیر از قیمت بالا، زمان تأمین دارو نیز مهم است و باید به موقع تأمین شود. در سالهای گذشته و پیش از فعالیت شرکتهای دانشبنیان در این زمینه مشکل داشتیم. در عین حال ارزش افزوده این شرکتها را نباید فقط مادی ببینیم، خصوصاً که مانع بخش زیادی از فارغالتحصیلان بودهاند و این افراد در شرکتهای مختلف مشغول فعالیت شدهاند.»
او مهمترین مشکل صنعت دارو را تأمین ارز برای تهیه مواد اولیه و نوسازی و تأمین دستگاههای مورد نیاز آن عنوان کرد، در حالی که صرفهجویی ارزی دارو بین ۲۰-۲۵ برابر سایر صنایع است و نباید آن را با هیچ صنعت دیگری مقایسه کرد.
عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران بازنگری دولت نسبت به حوزه دارو را یکی از نیازهای مهم صنعت دارویی کشور دانست و افزود: «دولت پیش از این هم کمک کرده و نقش داشته است ولی باید نقش ویژهای داشته باشد و حمایتش را به تناسب صرفهجویی این صنعت در منابع ارزی کشور افزایش دهد.»
به گفته دکتر مرتضی خیرآبادی برگزاری برنامههایی مانند همایش «تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور»، میتواند فضای مناسبی برای انعکاس همین مباحث، اعداد و ارقام و اطلاعرسانی در این موارد باشد تا دولت با توجه به صرفهجویی ارزی این صنعت و نیز اهمیت تأثیر دارو بر سلامت فیزیکی و روانی جامعه، نگاه متفاوتی به این حوزه داشته باشد.
همزمان با دهه فجر انقلاب اسلامی همایش «تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور»، ۲۸ بهمنماه در باغ موزه دفاع مقدس برگزار میشود. در این همایش محصولات جدید تولیدی یا دارای فنآوری ویژه تقدیر و معرفی خواهند شد.