بدون شک باید پذیرفت که دیگر دوره برگزاری نمایشگاههایی که صرفا تدارک چند غرفه و چند کاتالوگ و بروشور را دیدهاند، گذشته است. در هزاره سوم، هر فعالیت به مثابه یک رویداد است و نمایشگاهها یکی از بخشهای جانبی رویدادها هستند. بنابراین کلمه EXPO که در گذشته آن را نمایشگاه ترجمه میکردیم حال بیشتر از یک نمایشگاه است و یک بستر است برای تغییر و تحول؛ یعنی هم توسعهمحور است و هم تحولساز.
بنابراین، زمانی میشنویم که اقتصاد ایتیالیا بعد از EXPO میلان متحول شده است و اقتصاد اسپانیا بعد از EXPO بارسلون، متوجه میشویم که چرا دبی به دنبال نمایشگاه ۲۰۲۰ است و تمام پروژههای ملی خود را به این قضیه اختصاص داده. دیگر نمیتوان به ترجمه لغتی EXPO بسنده کرد بلکه باید بهصورت مفهومی آن را تشریح نمود. در قرن حاضر، ترجمه مفهومی EXPO یعنی «فضایی برای رشد و ارتقاء، با بسترسازیِ ارتباطات میانرشتهای و تمرکز ویژه بر تعاملات تخصصی». بنابراین EXPO یک امر میانرشتهای یا Multidisciplinary است.
نمایشگاه ایرانفارما نیز یک امر بین رشتهای است و اگر میخواهد یک نمایشگاه بهروز باشد و نیازهای جامعه خود را در هزاره سوم برآورده کند باید به سمت EXPO به معنای مفهومیاش برود. از این رو نمایشگاه ایرانفارما همچون چتری است که روی تمام فعالیتهای صنعت دارو و صنایع وابسته باز شده است. این نمایشگاه شامل رویدادهای ملی- نمایشگاهی، کارگاههای انتقال تجربه و دانش، کلاسهای آموزشی کارآفرینی و منابع انسانی، فروشگاه و نمایشگاه کتب تخصصی، فضای نمایشگاهی نشریات تخصصی، CIP جهت ارتباطات و… است. علاوه بر این، هدف اصلی ایرانفارما، فراهم کردن زمینه صادرات برای تولیدات داخلی است یعنی این نمایشگاه، در امور تجاری نیز هدفگذاری داشته است. علاوه بر رویکردهای تجاری این نمایشگاه، وجود دومین نمایشگاه کتب تخصصی سلامت و اولین نمایشگاه رسانه حوزه سلامت نیز نشاندهنده رویکردهای فرهنگی ایرانفارما است.
امروزه دیگر همه به این موضوع واقف هستیم که مهمترین چالش فرهنگی در حوزه دارو، استفاده غیرمنطقی دارو و داروهای قاچاق است و حل این مسئله به جز با فرهنگسازی و ارتباط با رسانه امکانپذیر نیست بنابراین باید پلی ارتباطی بین صنایع و رسانه وجود داشته باشد. ایرانفارما ۲۰۱۷ یکی از مهمترین فضاهایی است که توانسته حجم مشارکتِ بالایی را از سوی رسانههای سلامتمحور، جذب کند.
یکی از مهمترین دلایلی که سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، اقدام به برگزاری چنین نمایشگاهی کرده است، از بین بردن هجمهی تعابیر و تصورات غلط در خصوص داروهای داخلی است. پزشکان ایرانی باید با مصرف داروی ایرانی و وارد کردن آن به نسخه خود آشتی کنند. توانمندیهای صنایع دارویی باید مشخص شود. باید امنیت، اعتبار و آرامش برای تجار صنعت دارو فراهم آید و دولت باید تسهیلاتی برای صادرات در نظر بگیرد. کشف بازارهای جدید، معرفی مزیت رقابتی داروهای ایرانی نسبت به داروهای خارجی مشابه، از دیگر مواردی است که در ایرانفارما اتفاق افتاده است.
ما امروزه با بحرانهای زیادی در حوزه سلامت درگیر هستیم و مصرف غیرمنطقی دارو یکی از مهمترینِ آنهاست که عوارض جبرانناپذیری را به بار میآورد. همهی این اتفاقات فقط به حوزه فرهنگ و رسانه مربوط است و با توجه به گران بودن عرصه تبلیغات، بهترین فعالیت، اقدامات ترویجی و آموزشی در نمایشگاههای معتبر است.
بنابراین به تمام علاقمندانِ حضور در ایرانفارما ۲۰۱۷، پیشنهاد میشود برای این نمایشگاه، برنامه مدون سهروزه در نظر بگیرند. چه بازدیدکننده باشیم، چه غرفهدار و چه حامی؛ باید سعی کنیم از این رویداد بینالمللی، بهترین استفاده را داشته باشیم به طوریکه رویدادی مفید و خاطرهساز را برای صنایع دارویی ایران ثبت کنیم.