- ارزیابی اقتصادی شما از صنعت داروسازی ایران چیست؟
صنعت دارو همواره به عنوان یکی از سودآورترین صنایع معرفی میشود. اینصنعت بعد از صنایع شبکه و تجهیزاتارتباطی و خدمات اینترنتی و خردهفروشی، رتبه سوم را در بین ۵۳ صنعت سودآور جهان کسب کرده است. همچنین صنایع دارویی جهان پس از شرکتهاي خدماتی بیشترین درصد آینده محوري را به خود اختصاص دادهاند. به عبارت دیگر دراین صنعت توجه به دورنماي آینده و اتخاذ رویکرد آینده نگر از اهداف اصلی و پاسخی در جهت چالشهاي پیش رو در اینصنعت است. درصد تطبیق با زمان در این صنعت بیشتر از سایر صنایع بوده، به گونهاي که این صنعت را به صنعتی پیشرو و همگام با تغییر و تحول تبدیل کرده است.
سهم شرکتهاي دارویی عضو بورس اوراق بهادار تهران از کل بازار نقدي بورس، ۲/۳ %است که این میزان تقریب مشابه عملکرد شرکتهای دارویی بازار بورس لندن است. این آمار بیانگر فرصت مناسب ورود در مقایسه باکلیت بازار و مناسب بودن این حوزه براي سرمایهگذاران داخلی و خارجی است.
کشور ایران به دلیل برخورداري از امتیازات و ویژگیهاي منحصر به فرد مکان مناسبی جهت سرمایهگذاري بر شمرده میشود. به عنوان مثال، موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد ایران در مرکز اتصال خاورمیانه، آسیا و اروپا فرصتی استثنائی براي توسعه تجاري و کسب را فراهم میآورد. همچنین مجاورت بازار ۸۰ میلیون نفری ایران با سایر بازارهاي ۴۰۰ میلیون نفری منطقه که اغلب در بازار دارو و درمان کمتر توسعه یافته هستند جاذبههای سرمایهگذاری را افزایش میدهد. به علاوه، وجود شبکههاي ارتباطی و مراسلاتی با بهرهگیري از زیر ساختهاي مناسب در سراسر کشور در حوزههاي مخابرات، انرژي و حمل و نقل جادهاي و ریلی و شرایط اقلیمی متنوع و چهارفصل میتوانند به این جاذبهها قوت ببخشند.
- به عقیده شما مهمترین چالشهای صنعت دارو در ایران و جهان چیست؟
ايران در گروه كشورهايي است كه به لحاظ توان توليد صنعتي دارويي، بسيار قوي است و اين در حالي است كه هنوز نتوانستهايم در بازارهاي جهاني راه خود را به خوبي باز كنيم. بر اين اساس نياز است كه از تجارب كشورهاي ديگر در اين زمينه استفاده شود و توانمندي خود را از طريق پلهاي ارتباطي منطقي به كشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته منتقل كنيم.
ايران در عرصه بينالمللي دارويي چندان حضور قوي نداشته است و علت عمده اين امر آن است كه طرح ژنريك و يارانههاي دارويي پس از انقلاب، سبب شد كه كه داروهاي يارانهاي به كشورهاي ديگر صادر نشود.
كيفيت داروي ايراني قابل قبول و در حد استانداردهاي جهاني است و داروهاي ايراني در حال حاضر در بازارهاي بينالمللي از كيفيت قابل قبولي برخوردار است اما نتوانستيم در اين زمينه بازاريابي كنيم. در مجموع مهارتهاي بازاريابي دركشور به مديران صنايع دارويي آموزش داده نشده است و اين امر بزرگترين نقص و چالش صنايع دارويي كشور است. بيشترين مهارت در زمينه دارو فروش است نه توليد.
در حال حاضر حدود ۸۰ قلم از داروهاي ايران در كشورهاي منطقه ثبت شده اما به فروش نميرسد. زماني كه دارويي ثبت ميشود به معناي آن است كه كيفيت آن پذيرفته شده است. همچنين ايران در مقايسه با رقبا از مزيت بستهبندي دارويي قابل قبولي برخوردار است. اما در اينجا اين موضوع مطرح است كه براي تجويز دارو توسط پزشكان بايد اطلاعرساني صورت بگيرد.
- با چه ساز و کاری میتوان در افزایش جذب سرمایهگذاریهای خارجی تاثیر گذاشت و به عقیده شما ظرفیتهای سرمایهگذاری حوزه دارو تا چه میزان میتواند برای سرمایهگذاران جذابیت داشته باشد؟
تصویب قانون جدید تشویق و حمایت از سرمایهگذاري خارجی در سال ۱۳۸۱ به جاي قانون پیشین جذب و حمایت ازسرمایهگذاري خارجی در ایران با ایجاد بستر امنیت کامل و افزایش حمایت از سرمایهگذاريهاي خارجی بر پایه معیارهاي روشن و بینالمللی، فضاي مساعدي را نسبت به گذشته برای سرمایهگذاری در حوزه دارو به وجود آورده است.
به نظر میرسد که دومین نمایشگاه بینالمللی ایرانفارما که در حوزه دارو و صنایع وابسته است و شهریور ۹۵ برگزار میشود میتواند بستری مناسب برای معرفی توانمندیهای صنایع دارویی در حوزههای تولید، توزیع، تجهیزات، مهندسی، تولید تحت لیسانس در داخل یا خارج مرزهای کشور، مشاوره، کارآزماییهای بالینی، رگولاتوری و عرضه دارو فراهم آورد. از علایم اثر بخش بودن این نمایشگاه میتوان از تعداد عقد قراردادهای جدید مرتبط با بازار کسب و کار اعم از سرمایهگذاری داخلی و خارجی، صادرات، انتقال دانش فنی و مواردی از این قبیل نام برد. با آرزوی موفقیت برای این حرکت ملی و بین المللی شدن تجارت دارویی ایران.