سومین نشست همفكري اعضاي سنديكاي صاحبان صنایع داروهاي انساني در سالن اجتماعات كارخانجات داروپخش بعد از ظهر سهشنبه ۲۲ تیر ۹۵ با هیات رییسه دکتر عباس کبریاییزاده رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، دکتر مهدی پیر صالحی مدیر عامل داروپخش و دکتر محمد حسن واصفی مدیر عامل شرکت لابراتورهای ” سینا دارو”برگزار شد و برخی از مدیران عامل شرکتهای دارویی به مهمترین مسایل و نکات مطرح حال حاضر این صنعت از جمله نحوهقيمت گذاری داروهاي توليد داخل، راهكارهاي مؤثر و جديتر در کاهش واردات ، نوسازی و جذب مساعدت برای کارخانههای تولیدکننده دارو و بازنگری در آمارنامه منتشر شده از سوی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت پرداختند.
دکتر پیرصالحی در ابتدای این نشست با ارایه آمار و ارقامی از وضعیت بازار دارویی ایران خاطرنشان کرد: متاسفانه آمارنامهای که از سوی سازمان غذا ودارو یا وزارت بهداشت منتشر میشود ، با ایرادات بسیاری همراه است. دلیل این اشکال هم به روند ثبت آمار برمیگردد که به جای دریافت اطلاعات از شرکتهای تولیدی، این توزیعکنندهها هستند که مرجع پاسخگویی قرار میگیرند.
بر اساس آمار ارایه شده از سوی ایشان از آمار ده ماهه وضعیت فروش داروها، ۱۸ درصد بازار فروش ریالی در اختیار داروهای کاملا ,وارداتی و ۵۴ درصد در اختیار داروهای کاملا تولیدی و ۲۸ درصد در اختیار دارو های رقابتی (که هم بصورت داخلی و وارداتی است که سهم دارو های تولیدی از این میزان نزدیک ۷۰ درصد می باشد) است.
در ادامه دکتر کبریاییزاده ضمن بیان این موضوع که یکی از مهمترین مشکلات حاضر در صنعت داروسازی، نحوه قیمتگذاری داروهای تولیدی است، اظهار داشت: متاسفانه علی رغم پیگیری سندیکا مبنی بر تشکیل مستمر جلسات کمیسیون قیمت گذاری، جلسات این کمیسیون بطور مرتب تشکیل نمیشود و اصلاح قیمت داروها با تاخیر غیر قابل قبول صورت میگیرد. بطوریکه علیرغم سخت گیریهایی که سازمان غذا و دارو برای واردات داروهای مشابه تولید داخل داشته که جای تشکر دارد به دلیل عدم اصلاح به موقع قیمت ، این صنعت را با زیان دهی مواجه کرده است.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران همچنین از تشکیل تیم تحقیقاتی تخصصی به منظور بررسی وضعیت صنایع داروی کشور خبر داد و افزود: زمان به ضرر تولید است؛ صحت ادعای گفته شده هم تحلیل آماری روابط بین این دو متغیر ( سهم بازار در سیر زمانی واردات و تولید)است که نشان میدهد صنعت داروسازی کشور با مشکلات رو به تزایدی مواجه است . بازار داخلی اشباع و در مواردی به فوق اشباع رسیده و بازارهای صادراتی هم سهل الوصول نیستند از طرف دیگر ساختار سرمایه در صنعت داروسازی نیمه دولتی و روش مدیریت در ان محافظهکارانه است در حالی که صادرات برون گرایی و ریسک پذیری را طلب میکند و زمان حاضر صنعت داروسازی کشور بیشباهت به سالهای ۶۴ نیست .بدون شک هدف از تشکیل این سلسله جلسات یافتن راهحلی برای برون رفت از این پس رفت است و جز فعالان صنعت کس دیگری نخواهد توانست به داد داروسازی کشور برسد.
دکتر کبریاییزاده در ادامه توضیحات پروژههای تحقیقاتی که به طور همزمان از سوی سندیکا و مراکز آموزشی کشور انجام میشود، تصریح کرد: یکی از مهمترین این پروژهها بحث پیوستن ایران به WTO است؛ تقریبا تمامی فعالان صنعت داروسازی کشور بر این نکته اتفاق نظر دارند که دارو و فرآوردههای مرتبط با آن (مواد موثر دارویی، مواد جانبی، بستهبندی و …) یکی از حوزههای پر چالش در دوره مذاکرات پیوستن به سازمان تجارت جهانی است. بر همین اساس به منظور قدرت چانهزنی بیشتر و اخذ امتیازات خاص برای این صنعت مانند کشورهای چین و هند، کارگروه ویژهای تشکیل شده است تا در کنار تهدیداتی که این الحاق برای کشور و صنعت داروسازی دارد، بتوانیم بهترین فرصت را برای کشور رقم بزنیم.
وی از برگزاری دومین نشست هم اندیشی خبرگان نظام دارویی کشور به منظور بحث و تبادل نظر پیرامون فرصتها و چالشهای پیش روی” صنعت داروی ایران در مسیر الحاق به سازمان جهانی تجارت“ خبر داد و افزود: این نشست همزمان با برگزاری دومین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما طی روزهای ۲۴ تا ۲۶ شهریور سال جاری در مصلی بزرگ امام خمینی برگزار خواهد شد و امیدواریم با توجه به جمعبندی نتایج این نشست و نشست قبل بتوانیم به راهکار نهایی در رابطه با چگونگی مواجه با تهدیدات احتمالی در صورت الحاق برسیم.
افق ۱۴۰۴ دارو به روایت رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران
دکتر کبریاییزاده با تاکید بر ضرورت نوسازی زیرساختهای صنعت داروسازی کشور در دوران پسابرجام، خاطر نشان کرد: با همکاری تیم تحقیقاتی دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی شریف تدوین نقشه صنعت داروسازی در افق ۱۴۰۴ در دستور کار قرار گرفته است تا فرصتها و تهدیدها ی این صنعت در پسابرجام مورد بررسی قرار بگیرد و راهکارهای برون رفت از چالشها به اجرا گذاشته شود.
وی تصریح کرد: زمانی با سیاستهای درست واردات محدود میشود،| اما گاهی مشاهده میشود وقتی دارویی به صورت قرص تولید میشود واردات آن متوقف میشود؛ ولی وارد کننده سیستم را دور میزند و کپسول آن را وارد میکند که باید مراقبت لازم نیز در این مورد صورت گیرد. گاهی رسانه ها نیز به این سیاست فریبکارانه کمک میکنند و با موج خبری کمبود یک شکل دارویی فضا را برای واردات دارویی که شکل دیگر ان تولید شده فراهم و باعث آسیب به صنعت ملی میشوند.
دکتر واصفی مدیر عامل شرکت لابراتورهای سینا دارو هم ضمن بیان این موضوع که سر فصلهای مهم صنایع دارویی کشور تنظیم و در دستور کار اعضای هیئت مدیره سندیکا برای اجرا شدن قرار گرفته است، افزود: متاسفانه صنعت ما صنعت رقابت پذیری در عرصه جهانی نیست و پیوستن به سازمان جهانی تجارت در این وضعیت آسیبهای زیادی به همراه خواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: آنچه سهامداران شرکتهای دارویی باید به آن توجه داشته باشند، تبدیل شدن از وضعیت بنگاههای خرد به بنگاههای بزرگ است تا در صورت پیوستن به WTO ، صنعت داروسازی بتواند به حیات خود ادامه دهد.
دکتر واصفی با تاکید بر اصلاح قیمتگذاریها خاطرنشان کرد: نوسازی صنعت داروسازی و اصلاح GMP که شرط ورود به سازمان جهانی تجارت است باید با همیاری همه فعالان صنعت داروسازی انجام شود و فقط اینگونه نباشد که انتظار اصلاح شرایط را داشته باشیم.
سیاستهای صنعت داروسازی باید شفاف شود
فرهاد شایقی مدیرعامل شرکت داروسازی ایران هورمون بعنوان یکی ازسخنرانان این نشست با انتقاد از عدم حمایت دولت و وزارت بهداشت از صنایع داروسازی کشور، افزود: صنعت داروسازی به عنوان یکی از صنایع استراتژیک تلقی میشود، اما در حال حاضر یکی از مهمترین کار مدیران عامل شرکت های دارویی به وصول مطالبات اختصاص پیدا کرده است که این امر نیازمند توجه بیشتر نهادهای سیاستگذار به مشکلات مالی صنایع است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: صنعت داروسازی در جاییکه تمام رسانههای کشور از جمله تلویزیون نسبت به آن گارد گرفتهاند باید از لاک دفاعی خود بیرون بیاید و حرکت اجتماعی اساسی را در همین راستا انجام دهد.
گفتنی است در این جلسه از سوی دکتر ملکی گزارش تنظیم بازار و کنترل واردات داروهای مشابه تولید داخل ارایه شد و با توجه به مشکلاتی در ارایه آمارنامه منتشر شده از سوی سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت وجود دارد، از سوی اعضای هیئت مدیره سندیکا پیشنهاد تشکیل کمیته تخصصی تنظیم بازار به منظور مقابله با رقابتهای غیرمنصفانه تولید و واردات و همچنین نظارت بر آمارنامه دارو از سوی این سندیکا داده شد.