به گزارش سندیکا، صادرات دارو در ميان صادرات غيرنفتي در كنار ارزش افزوده بالا، از پتانسيلهاي خوبي نيز در خصوص ارزآوري برخوردار است. به همین دلیل توجه به اين عرصه و رفع موانع و مشكلات صادرات دارو از جهات مختلف ميتواند مزاياي زيادي براي اقتصاد ملي در بر داشته باشد.
کارشناسان معتقدند تا هنگامي كه توليدكنندگان در بازارهاي دنيا حضور گسترده پيدا نكنند و در مواجهه با تقاضاي مشتريان عمومي قرار نگيرند، درنمییابند كه توليد و تجارت امروز مبتني بر تواناييهاي توليدكننده نيست، بلكه بر تقاضا و انتظارات مشتريان استوار است. در اين هنگام است كه نسبت به رفع ناتوانيها و ضعفها متمرکز خواهند شد و فرآیند توسعه رقابتمندانه را در پیش خواهند گرفت.
صادرات دارو به عنوان یک کالای استراتژیک از اهمیت بالایی برخوردار است. داروی ساخت ایران به کشورهای منطقه صادر می شود. عراق، سوریه، کشورهای آسیای میانه و افغانستان از جمله مهمترین بازارهای هدف برای تولیدکنندگان دارو به شمار می رود.
در این میان افغانستان از جمله کشورهایی است که از دیرباز مورد توجه تولیدکنندگان دارو بوده است. زمانی بیش از ۶۰ درصد بازار داروی افغانستان در انحصار داروهای ایرانی بود و آنها داروی ایرانی را به عنوان یک داروی شفابخش برای درمان بیماریهای خود قلمداد میکردند. اما متاسفانه رقابت ناسالم شرکتهای ایرانی در بازار افغانستان و عدم سرمایهگذاری در حوزه صادرات باعث شد تا رفته رفته این بازار را از دست دهیم. به طوریکه در حال حاضر سهم داروهای ایرانی در این کشور به زیر ۵ درصد رسیده است.
اهمیت احیای مجدد بازار داروی افغانستان و از سرگیری صادرات به این کشور باعث شد تا سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران طی جلسات متعدد با حضور نمایندگان شرکتهای داروسازی، سازمان غذا و دارو و وزارت امور خارجه اقدام موانع صادرات را شناسایی و اقدام به حل مشکلات کند.
به عقیده دکتر محمود نجفی عرب عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، «تفکر صادراتی باید در مدیران ما تقویت شود. وی در نشستی که با حضور مدیران عامل شرکتهای داروسازی روز گذشته ( شنبه ۲۷ خرداد) در ساختمان سندیکا برگزار شد، بیان کرد: صادرات هزینه نیست، بلکه سرمایهگذاری است. در حالیکه مدیران ما ۸۰۰ میلیارد تومان صرف تخفیف میکنند، اما حاضر نیستند حتی ۲ میلیارد تومان برای صادرات سرمایهگذاری کنند.
رقابت ناسالم شرکتهای داروسازی در افغانستان با ارایه تخفیفات غیر معمول به داروخانه های مرزی، عرضه داروهای تقلبی پاکستانی و هندی و چینی و.. از جمله مهمترین عواملی است که باعث شد تا شرکت های ما به راحتی بازار داروی افغانستان را از دست بدهند. با این حال امروز فرصتی است تا مجددا به فکر احیای این بازار باشیم و از فرافکنی دست برداریم.»
نشست هم اندیشی اعضای سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با هدف گسترش بازارهای صادراتی در افغانستان، فرصتی فراهم کرد تا ضمن تبادل نظر ، پیشنهاداتی مبنی بر احیای مجدد این بازار از سوی حاضران در جلسه ارایه شود.