دکتر آرش سیدی ، مدیرعامل شرکت پخش الیت دارو درباره مشکلات شرکتهای پخش دارو در کشور عنوان کرد: حوزه دارو یک زنجیره است و مشکلات آن نیز باید به شکل یک زنجیره دیده شود؛ متاسفانه بسیاری از مشکلات امروز ما در این حوزه منشاء اقتصادی و پولی دارد و شرکتهای تولیدی و پخش به هیچ وجه در این باره مقصر نیستند.
بانک مرکزی ارز را تخصیص میدهد اما در سوی دیگر شرکت باید توانایی آن را داشته باشد که ریال معادل آن را تامین کند تا با دریافت ارز تخصیصی، کالای خود را از گمرک ترخیص کند.
وقتی نقدینگی مورد نظر وجود ندارد و پول شرکتهای پخش به صورت مطالبه از بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی باقی مانده است، چگونه میتوان نقدینگی شرکتهای تولید را فراهم کرد؟!
سال ۱۴۰۲ یکی از بدترین سالهای نقدینگی بیمارستانهای دولتی بوده است؛ در حال حاضر میزان مطالبات شرکت الیتدارو از بیمارستانها و داروخانههای دولتی، تامین اجتماعی و دانشگاهی از ۷۰۰ میلیارد تومان فراتر رفته است و عمق این مطالبات به بیش از یک سال و نیم رسیده است.
ما امسال حتی نتوانستهایم این مطالبات را مانند سالهای گذشته در قالب اوراق، تهاتر کنیم و پس از تنزیل در اختیار تامینکننده قرار دهیم.
️این دومینوی مطالبات از بیمارستانها، شروع شده، فشار اقتصادی را به شرکتهای توزیع و متعاقب آن به شرکتهای تامینکننده و تولیدی وارد میکند.
️افزایش نرخ ارز ترجیحی در مورد مواد اولیه، قدرت خرید شرکتها را به یکپنجم کاهش داده است و باعث شد تا در سال گذشته شاهد کمبود دارو حتی در مورد برخی اقلام ساده باشیم.
️در این شرایط بانکها باید برای جبران این کمبود نقدینگی به شرکتهای دارویی کمک میکردند ولی آنها نیز نقدینگی لازم برای این کار را نداشت.
️اگر بانکها میتوانستند اختلاف ارز ۴۲۰۰ تومانی تا ۲۸۵۰۰ تومانی را با ارائه تسهیلات جبران کنند، مشکلاتی مانند کمبود دارو ایجاد نمیشد.
️در این مدت بخشنامه هایی از سوی بانک مرکزی جهت ارائه تسهیلات به بانکهای عامل ابلاغ شد، متاسفانه بانکها به دلیل عدم توان اجرا، از این کار سر باز زده اند.