مهندس محمد صفاریون، مدیرعامل شرکت داروسازی آریوژن فارمد با اشاره به ضرورت توجه به روزآمدسازی صنایع داروسازی کشور عنوان کرد: برای سرمایهگذاری در حوزه دارو، یکی از مهمترین بخشها حوزه تجهیزات و ماشینآلات داروسازی است؛ زیرا داروسازی یک صنعت مدرن تلقی میشود و با توجه به پیشرفتهای مستمر و مداوم در شاخههایی مثل بیوتکنولوژی، پرداختن به این موضوع برای حفظ کیفیت قابل قبول محصولات بسیار اهمیت داشته و اجتناب ناپذیر است.
مهندس صفاریون در این زمینه گفت: تاثیر این موضوع در درجه اول روی کیفیت داروهای تولیدشده و اثربخشی آنها خواهد بود. به علاوه بهرهوری بیشتر ایجاد شده از طریق استفاده از تجهیزات و ماشینآلات روزآمد، به دلیل کاهش دادن هزینههای سربار، میتواند قیمت تمام شده محصولات دارویی را به شکل معنیداری کاهش دهد. همچنین این موضوع میتواند افزایش ظرفیت تولید را به همراه داشته باشد که آن هم در جهت کاهش هزینههای تولید و افزایش توان صادرات خواهد بود.
وی در این باره تاکید کرد: ترجیح همه شرکتها این است که با استفاده از تجهیزات روزآمد به تولید بپردازند و همگام با پیشرفتهای روز دنیا در این مسیر گام بردارند اما متاسفانه با توجه به اینکه نقدینگی شرکتها بیشتر برای تامین سرمایه در گردش مورد استفاده قرار میگیرد، توانایی این کار را ندارند.
مدیرعامل شرکت داروسازی آریوژن فارمد خاطرنشان کرد: در حال حاضر مواردی مانند افزایش تورم، بالا رفتن نرخ ارز و تغییرات در حوزه قانونگذاری و قیمتگذاری به نحوی است که شرکتها توان استفاده از نقدینگی خود در جهت نوسازی و بازسازی زیرساختهای فنی و تجهیزاتی را ندارند و عمدتا از آن برای تامین هزینههای روزمره استفاده میکنند و این موضوع قطعا زنگ خطر برای بازسازی، نوسازی و توسعه این صنعت به صدا در میآورد.
وی در ادامه گفت: ما در عدم توجه به مقوله بازسازی، نوسازی و توسعه از دو سو دچار زیان میشویم. زیرا اولا استفاده از دستگاههای فرسوده باعث افزایش هزینههای تعمیر و نگهداری و کاهش زمان در دسترس دستگاهها میشود و از سوی دیگر با کاهش بهرهوری در تولید مواجه خواهیم بود.
این فعال حوزه داروسازی تاکید کرد: در کنار این مشکلات، قوانین خلقالساعه و متناقض موجود در صنایع داروسازی نیز به عنوان مانعی در مسیر تولید عمل میکند. مثلا اینکه قانون میگوید تولیدکننده میتواند برای خرید تجهیزات و ماشینآلات خارجی، باید از ۸۰ درصد ارز مورد استفاده سال گذشته استفاده کند، یعنی خود قانونگذار تولیدکننده را به سوی عدم نوسازی سوق می دهد؛ یا در حالت خوشبینانه احتمالا داخلی سازی و استفاده از ظرفیتهای داخلی کشور مدنظر قانونگذار است؛ این در حالی است که همه ما میدانیم که امکان تولید همه تجهیزات و ماشینآلات در کشور وجود ندارد.
مدیرعامل شرکت داروسازی آریوژن فارمد در ادامه گفت: اگر بخواهیم برای توسعه، نوسازی و توسعه صنایع داروسازی کشور اولویتهایی را مشخص کنیم باید در درجه اول دولت، نظام حاکمیتی و نهادهای سیاستگذار در حوزه سلامت برای رفع قوانین دست و پاگیر در این حوزه اقداماتی را انجام دهند.
️نهادهای بالادست با اعتماد بیشتر به تولیدکننده واقعی در این بخش میتوانند بستر مناسبی را برای توسعه، بازسازی و نوسازی فراهم کنند.
️وی در این باره افزود: موضوع مهم دیگر در این بخش بحث قیمتگذاری محصولات دارویی در کشور است که به شکل مستقیم بر میزان توجه به مقوله بازسازی، نوسازی و توسعه صنایع داروسازی تاثیر میگذارد. وقتی تولیدکننده با توجه به افزایش هزینههای تولید، به سختی میتواند جوابگوی نیاز روزمره و سرمایه در گردش باشد، طبیعتا نمیتواند به سراغ نوسازی برود و یا آن را تنها محدود به تجهیزات دست دوم میکند که نمیتواند توسعه مطلوبی را در این حوزه ایجاد کند.
️مهندس صفاریون در پایان گفت: همه فعالان صنعت دارو از اهمیت موضوع بازسازی و نوسازی این صنعت اطلاع دارند اما توان اقتصادی مطلوب برای پرداختن به این موضوع را ندارند؛ اتفاقا قانونگذاران و حاکمیت در این صنایع نیز از ضرورت این اقدامات آگاه هستند اما مواردی مانند تصمیمات جزیرهای، کمبود ارز، کمبود نقدینگی، مشکلات روابط بینالمللی و… همواره ما را از دست یافتن به نتیجه مطلوب برای صنایع داروسازی باز میدارد.