غلامرضا اخوان فرید در گفت و گویی اختصاصی با انتقاد از سیاست اجرایی دولت در خصوص صنعت استراتژیک داروسازی بیان کرد: بیتوجهی و عدم اقدام ضروري و بهموقع، ادامه ارائه خدمات از سوی شرکتهای داروسازی را با مشكل و كمبود بیشتر مواجه میکند.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، وی با انتقاد از اجرای طرح تحول سلامت بیان کرد: در حال حاضر كمبود نقدينگي و مشكلات ناشي از مطالبات صنعت از دولت و طرح تحول سلامت ، آنچنان گريبان صنعت داروسازي را گرفته كه تصمیمگیری در مورد هر كار اجرایي را از مديران اين حوزه سلب و اين صنعت را تبديل به كلافي سردرگم و بلاتكليف کرده است؛ درحالیکه صنعت داروسازي كشور از افتخارات ملي كشور بوده و سابقه خدمات ارزنده آن در دهه گذشته خصوصاً در طول ۸ سال دفاع مقدس بر كسي پوشيده نيست، هیچکس نمیداند و جوابگو نیست عاقبت طرح تحول سلامت به کجا میرسد و اين نابساماني، كمبود بودجه و عدم تأمین بهموقع منابع مالي تا كي ادامه دارد.
وی افزود: اين صنعت در بدترين شرايط نظير كمبود ارز ، افزايش ۳۰۰ درصدي نرخ ارز در سال ۱۳۹۱ و تا حدودي تحریمها در دوران دولت نهم را با موفقيت پشت سر گذاشته و همچنان به عرضه خدمات خود ادامه داده است اما وضعيت كنوني به دلیل نامشخص بودن سیاستهای آتي دولت در قبال اين طرح و بدهیهای فعلي به حوزه دارو، نهتنها كليه برنامههای توسعه كمي و كيفي صنايع دارویي را تحت شعاع قرار داده و متوقف شده است؛ بلكه كليه واحدهاي داروسازي را در تأمین مواد اوليه و مايحتاج ديگر دچار مشکل کرده و تهديدی برای توقف خطوط توليدي آنهاشده است.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هشدار داد: يقيناً بیتوجهی و عدم اقدام ضروري و بهموقع، ادامه ارائه خدمات اين واحدها را با مشكل و كمبود بیشتر مواجه میکند. متأسفانه عليرغم فعاليت و اقداماتي كه از سنديكاي قبلي شروع شده و در اين سنديكا ادامه داشته، همچنين تلاش سازمان غذا و دارو و ديگر سازمانها، تابهحال هیچگونه اقدام جدي در زمينه پرداخت مطالبات به صنعت داروسازي صورت نگرفته است.
اخوان فرید در پاسخ به این سوال که نقش سندیکا در وضعیت فعلی صنعت داروسازی چیست، بیان کرد: سنديكاي صاحبان صنايع داروهاي انساني همانند ديگر سازمانهای مردمنهاد میتواند نقش مؤثري در توسعه پايدار اين صنعت ايفا کند. با وجود اينكه اين صنعت قادر است ۹۸ درصد نياز كشور را تأمین کند، در كيفيت فراوردههای دارویي توليد داخل در مقايسه حتي با برندهاي جهاني اختلاف معناداری مشاهده نمیشود اما براي حضور در بازارهاي جهاني ، كمبودها و بر اساس مقررات G.M.P كاستيهایي وجود دارد ، لذا نوسازي و بهسازي واحدها، ارتقاء سطح تكميل مستندات ، افزايش سطح آگاهي نيروهاي كليدي شاغل در صنعت، اخذ گواهیهای ،Pics معتبر جهاني براي ثبت واحدها و فراوردههای آنها در كشورهايي كه امكان صادرات فراوردههای دارويي به آنها وجود دارد ، امري اجتنابناپذیر است .
به گفته وی خوشبختانه در آئیننامههای اين سنديكا کمیتههای مختلفي شامل آموزش و پژوهش ، مالي و اقتصادي ، تنظيم بازار ، صادرات ، قوانين و مقررات، روابط عمومي و تشكيلات و بالاخره بازاريابي و اطلاعرسانی پیشبینی شده و درصورتیکه مسئولين و اعضاء اين كميته بتوانند به وظيفه خودشان خوب عمل كنند و خصوصاً با سازمان غذا و دارو كه مسئوليت غذا و داروي کشور را در ابعاد مختلف به عهده داشته، سنديكا بتواند تأمل و هماهنگیهای لازم را برقرار كند و به آن سازمان در اصلاح مقررات و آئیننامهها در جهت حفظ منافع ملي و حمايت از توليد داخلي كمك کند ، يقيناً ضمن دستيابي به صنعتي بالنده میتواند از حقوق كليه اعضا خود نيز دفاع کند.
بهسازی و نوسازی مهمترین اولویت صنعت داروسازی کشور
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در ادامه گفت و گوی خود گفت: امروز صنعت داروسازي كشور شدیداً نياز به بهسازي و نوسازي دارد و بايد بتواند بر اساس آخرين استانداردهاي بهينه و نوين بینالمللی داروسازي خود را نشان دهد تا براي ورود به بازارهاي جهاني بتواند گواهي تأییدیههای سازمانهای معتبر جهاني را اخذ کند. سنديكا بايد بتواند با ارتباط با سازمانها و بانکها در نوسازي به واحدها از طريق كمك به تأمین نقدينگي و استفاده از تسهيلات بانكي با نرخ بهره پايين كمك کند. همچنين براي شناخت بازارهاي صادراتي باید از طريق روابط بینالملل و برگزاري نمایشگاهها و شركت در نمایشگاههای خارج از كشور فعاليت کند. ما معتقد هستيم، ضعفهای متعددي در سازمان غذا و دارو از گذشته به ارث گذاشتهشده ، سنديكا میتواند پیشنهادها خود را بهمنظور اصلاح آئیننامهها در جهت حفظ منابع مصرفکنندگان و توليد داخل به این سازمان ارائه دهد.
صنعت داروسازی امروز نیازمند جذب سرمایهگذاریهای خارجی
اخوان فرید با بیان این موضوع که كشورهاي توسعهیافته طي دهههای گذشته، پيشرفت خود را مديون جذب سرمایهگذاری خارجي میدانند، توضیح داد: نيروي كار ارزان، نزديكي به بازار مصرف و انرژي ارزان انگيزه خوبي است كه سرمایهگذاران اروپائي ، آمريكائي و ژاپني در كشورهاي ديگر سرمایهگذاری کنند. خوشبختانه در زمينه داروهاي معمولي و حتي داروهاي نوتركيب طي دهههای گذشته واحدهای داروسازي داخلي به توانمندي خوبي دستیافتهاند. به طوری که ظرفيت واحدهای داروسازي در حال حاضر بيش از سه تا چهار برابر نياز داخلي است، با اين وجود چنانچه شرکتهای داروسازي معتبر خارجي علاقهمند به سرمایهگذاری در كشور شوند باید از آنها استقبال شود، خصوصاً از آن دسته شرکتهای كه با سرمایهگذاری خود، علاوه بر اشتغال و صرفهجوئی ارزي از ورود داروهاي وارداتي كاسته میشود.
به نظر میرسد در این زمینه سنديكا باید اعضاء را تشويق کند تا بهصورت سرمایهگذاری مشترك با شرکتهای داروسازي خارجي شناسایی شده كه داراي دانش فني بالائي هستند ، وارد مذاكره شوند. البته به نظر میرسد با توجه تحریمها كه آمريكا انجام میدهد و شرکتهای خارجي را عليه ايران تهديد میکند، كاري نسبتاً سخت و دشوار است. در حال حاضر بعضي از شرکتهای داخلي اقلامي از شرکتهای خارجي را در كشور ما بدون هيچ محدوديتي بستهبندی میکنند كه اين كار فاقد ارزش و چهبسا ضد توليد داخلي است، پرونده اين كار باید بسته شودو در صورت علاقه به حضور در بازار كشور باید تكنولوژي خود را به كشور وارد و بهطور مستقيم و يا غیرمستقیم سرمایهگذاری کنند .
فرصتها و چالشهای پیوستن ایران به WTO به روایت عضو هیئت مدیره سندیکا
اخوان فرید در پاسخ به این سوال که یکی از مهمترین اقدامات سندیکا در دوره قبل، فراهم کردن مقدمات پیوستن به سازمان جهانی تجارت بود، افزود: پیوستن به WTO دارای مزایا و معایبی است، هماکنون جایگاه کشور ما در WTOبه صورت داشتن ناظر است و در صورت تغییر نظر مخالفان برای ورود کشور به آن سازمان، باید مزایا و معایب آن را برای صنعت داروسازی کشور توسط کارشناسان خبره مورد مطالعه و ارزیابی قرار گیرد. امیدوارم طرح تحول سلامت بتواند پایدار بماند و مشکلات سر راه خود را بردارد، در آن حالت چون بزرگترین مشتری دارو، دولت و شرکتهای بیمه هستند، به نظر میرسد ورود دارو به WTO نتواند آسیب جدی به صنعت داروسازی وارد آورد و شاید هم منافعی به دنبال داشته باشد.
تمرکززدایی فعالیتهای دارویی از پایتخت؛ ایجاد انگیزه برای شرکتهای دانش بنیان
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران همچنین با اشاره به این موضوع که قبل از انقلاب اسلامي تقریباً تمام واحدهاي داروسازي در اطراف تهران مستقر بودندو خوشبختانه امروز بهترين شرکتهای داروسازي كشور در خارج از تهران بوده كه بعد از انقلاب توسط متخصصين داخلي طراحي ، اجرا و به مرحله بهرهبرداری رسیدهاند، تصریح کرد: احداث اين واحدها دقيقا بر مبناي شعارهاي انقلاب يعني تمرکززدایی ، انتقال دانش فني به خارج از تهران جلوگيري از مهاجرت به تهران و اشتغال خصوصاً شهرهاي دانشگاهي و صنعتي بوده است ، فكر میکنم بهترين تصمیمها در اين زمينه در حوزه دارو صورت گرفته، به طوری که چندين شركت داروسازي بزرگ با تجهيزات پيشرفته با اشتغال هزاران نيروي جوان در استانهایی نظير اصفهان ، آذربايجان ، خراسان ، استان گيلان ، البرز و مركزي در حال فعاليت هستند ، اما باید اذعان داشت متاسفانه مسئولیتها در حوزه دارو از طرف سازمان غذا و دارو به مراكز استانها تفويض نشده و هريك از اين شرکتها داراي دفتر پشتيباني در تهران با چندين پرسنل هستند و مدیریتهای اين واحدها براي پيگيري امور با ادارات و سازمانها مرتب مجبور به مسافرت به تهران هستند و چنانچه محدوديت قانوني در گسترش توسعه استان تهران وجود نداشت ، شايد احداث واحدهای داروسازي در خارج از تهران و برونسپاری چندان توجيه نداشت.
وی در پایان تاکید کرد: پیشبینی میشود با اجراي كامل دولت الكترونيك بتوان تا حدودي از تمرکزگرایی كاست و با واگذاري بيشتر مسئولیتهاي ادارات مركز به مراكز استانها راه را براي انگيزه فعالیتهای صنعتي خصوصاً در زمينه ايجاد واحدهاي دانشبنیان فراهم آورد.