عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در گفت و گویی اختصاصی از حضور مقامات دارویی کشور افغانستان همزمان با سومین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته و آغاز سرمایه گذاری مشترک شرکتهای دارویی ایرانی و افغانستان در ماههای آینده خبر داد.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، نجفی عرب ضمن بیان مطلب فوق بیان کرد: قرار است تا در ماههای آینده نمایندگان دارویی در قالب هیئتی کوچکتر به این کشور سفر کنند و اولین سرمایهگذاری مشترک بین دو کشور در تولید دارو را رسما افتتاح کنند.
به گفته نجفی عرب، شرکت سبحان دارو و یکی از شرکت های گروه صنایع شفا فارمد، دو شرکتی هستند که اقدام به سرمایهگذاری مشترک دارویی در افغانستان کردهاند.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با تاکید بر فرصت پیش آمده برای شرکتهای داروسازی ایرانی بیان کرد: در پروتکلهایی که کشور افغانستان با هندیها و پاکستانیها داشته و با توجه به اینکه این کشور، توسعه تولید را مدنظر قرار داده است، تاکید ویژهای بر سرمایهگذاری مشترک این کشورها با افغانستان شده است و مقامات دارویی افغان نیز به جد از ما همچنین تقاضایی داشتند. بنابراین معتقدم فرصت پیش آمده برای شرکتهای ایرانی در راستای سرمایهگذاری مشترک، بسیار مغتنم است.
دکتر نجفی عرب در توضیح جزییات سفر نمایندگان دارویی کشور همراه وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به افغانستان در ماه جاری گفت: بازار دارویی افغانستان بازار مطلوبی برای ایران بود، اما متاسفانه طی ده سال گذشته به دلیل وجود برخی مشکلات، سهم ایران در این بازار کاهش یافته است. در حال حاضر سهم بازار داروی ایران در این کشور به ۱۳ میلیون دلار میرسد. این در حالی است که ارزش بازار داروی افغانستان چیزی حدود ۶۵۰ میلیون دلار است که روز به روز در حال توسعه است.
وی با تاکید بر ظرفیتهای دارویی موجود بین ایران و افغانستان افزود: مصرف دارو در افغانستان رو به افزایش است و اقدامات قابل توجهی میان ایران و افغانستان در حوزه پزشکی و خدمات بهداشتی صورت گرفته است. برای نمونه بیش از ۷۰ پیوند کلیه با همکاری ایران برای بیماران این کشور صورت گرفته شده است و اقدامات پزشکی دیگری مانند پیوند کبد و انجام عمل قلب باز به خصوص در هرات به جد دنبال میشود. از طرفی بیش از ۹۵ درصد داروهای این کشور وارداتی است و ۵ درصد مابقی نیز در سطح ابتدایی تولید میشود.
دکتر نجفیعرب در ادامه ضمن بیان این موضوع که در حال حاضر ایران بیشترین سرویس را به افغانستان میدهد، اما کمترین بهره را میبرد، اظهار داشت: متاسفانه غفلت ما در سالهای اخیر باعث شده تا امروز به جای ایرانیها، این هندیها و پاکستانیها باشند که انحصار بازار داروی افغانستان را به دست بگیرند و حتی در حوزه گردشگری سلامت نیز شاهد چرخشی از افغانستان به دو کشور هند و پاکستان هستیم. در حالیکه این ماییم که چه به لحاظ دین و چه به لحاظ زبان و مرز با افغانستان مشترک هستیم و قدرت مانور بیشتری در این کشور میتوانیم داشته باشیم.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در ادامه گفت: متاسفانه عمده داروهای ایرانی به صورت قاچاق وارد افغانستان میشود و در حال حاضر همکاری خوبی از طرف مقامات دارویی این کشور برای حل معضل قاچاق صورت گرفته است . در سفر اخیر نیز قول همکاریهای جدیتری در این زمینه داده شد؛ اما نباید فراموش کرد که بخش عمده ای از حل مشکلات بر عهده خود تولیدکنندگان است. برای نمونه وقتی داروی تقلبی از شرکتی مانند فایزر وارد بازار یک کشور میشود، نمایندگان آن شرکت تمام تلاش خود را برای اثبات کیفیت دارو میکنند. اما شاهدیم در حالیکه به کرات نمونههای تقلبی یک داروی ایرانی در بازار افغانستان وجود دارد، متاسفانه تولیدکنندگان ما هیچ تلاشی برای اثبات کیفیت داروهای تولیدی خود نمیکنند. برای نمونه در حال حاضر حدود۶ هزار دانشجوی افغان در دانشکدههای پزشکی و داروسازی ما مشغول به تحصیل هستند، اما بدون در نظر گرفتن ظرفیتهای این دانشجویان، هیچ زمانی را برای آشنایی آنان با ظرفیتهای صنعت داروسازی اختصاص نمیدهیم. کاری که هندیها و پاکستانیها با درک اهمیت آموزش و معرفی محصولات خود به پزشکان و داروسازان افغان انجام میدهند و گروه گروه پزشکان را برای بازدید از کارخانجات و شرکتهای داروسازی خود به کشورشان میبرند.در همین راستا طی سفر اخیر، چهار پروتکل بین طرفین امضا و بر بحث آموزش نیروها ، ارتقای GMP و فرمولاسیون تاکید شد.
وی در پاسخ به این سوال که یکی دیگر از مشکلات موجود در ایجاد روابط دارویی ایران و افغانستان، ویزای تجار است و چه راهکاری برای حل این موضو ع در سفر اخیر اندیشیده شد، بیان کرد: طی صحبت با مقامات دارویی افغان ، مقرر شد تا سندیکا با تهیه لیستی از بازرگانان دارویی و ارایه آنها به وزارت بهداشت افغانستان، مشکل ویزا هم در مدت کوتاه و هم با صرف هزینه کمتر حل کند. همچنین مقرر شد تا کشورهایی که عضو گروه A هستند در صورتیکه هنوز رجیستر نشدهاند ، با ارایه مدارک، امور مربوط به رجیستری آنها انجام شود.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفت: به منظور مستحکم کردن روابط دارویی ایران و افغانستان ، طی دعوتی که از دکتر نوشا مسئول FDA وزات صحت عامه افغانستان صورت گرفت، مقرر شد تا ایشان به همراه هیئتی از مسئولان و تاجران دارویی این کشور از جمله رئیس سندیکای تولیدکنندگان داروی افغانستان همزمان با سومین نمایشگاه بینالمللی دارو و صنایع وابسته ، در ایران حضور داشته باشند.
دکتر نجفی عرب در پایان تاکید کرد: معتقدم که اگر مسئولین و شرکتهایی که این مسیر را آغاز کرده اند، به جد تلاش کنند، تا شش ماه آینده روابط دارویی ایران و افغانستان به روال قبل بازخواهد گشت.