به گزارش دبیرخانه همایش تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور، دکتر مهرداد علیمیان عضو هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، سیر حرکت صنعت دارویی کشور را در سالهای اخیر با همراه پیشرفت و رو به جلو دانست و توضیح داد: از تعداد محدودی شرکت تولیدی قبل از انقلاب که تعداد کمی تولیدکننده ایرانی مستقل بین آنها بود به تعداد قابل توجهی تولیدکننده مستقل رسیدیم که با تکیه بر دانش و توانمندی خودشان در حال فعالیت هستند و بیش از ۱۰۰ شرکت تولیدی فعال کشور در حال عرضه داروهای خود هستند. از بین این شرکتها، تعدادی هم به تولید تحت لیسانس مشغولاند و باتوجه به آنچه در کشور میبینیم بیش از ۹۶-۹ درصد نیاز دارویی کشور را با تولید و توانمندی داخلی تأمین میکنیم.
او در ادامه افزود: بخشی از همین واردات نیز، شامل مولکولهای جدید است و همچنین دارویی که در شرایط توسعه قرار دارد یا تولید آن توجیه اقتصادی ندارد، وارد میشود؛ بنابراین آنچه میبینیم با اتکای بر توانمندیهای داخلی بهدستآمده است.
دکتر مهرداد علیمیان درباره اثرات تحریم بر صنعت دارو را غیرقابل انکار دانست ولی یادآوری کرد این تحریم اولین تجربه ما نیست و کشور در تمام این سالها به شکلهای گوناگون تحریمهایی را تجربه کرده است که گاهی کمتر و گاهی بیشتر بودهاند. او در ادامه افزود: میدانیم که تحریم نهتنها سختهایی به همراه دارد، بلکه وقفههایی نیز در بخشهای مختلف تولیدی، صنعتی و خدماتی ایجاد میکند؛ با این حال ما همیشه با عبور از چنین شرایط سختی، وقتی به پشت سرمان نگاه کردهایم، متوجه شدهایم که بیشتر روی پای خودمان ایستاده، متکی به خود شدهایم و بر توانمندیهایمان اضافه شده است.
دکتر علیمیان در ادامه تأکید کرد: با این حرف نمیخواهیم بگوییم که تحریم خوب است یا اثرات منفی ندارد اما این نتیجه را هم داشته که باعث شده به خودباوری برسیم. وقتی به کشورهای منطقه نگاه کنیم هیچ کدام این توانمندی را ندارند و در زمینه تولید دارو به این سطح از تنوع اقلام داخلی نرسیدهاند و چه بسا دلیل مستقل شدن ما در حوزه دارو همین تحریمها بوده باشد.
به گفته عضو هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در سالهای اخیر شاهد رشد چشمگیر تعداد شرکتهای دانشبنیان و حرکت آنها به سمت تولید محصولات نوین بودهایم و این شرکتها در زمینه دارو نیز فعالیت مؤثری داشتهاند تا جایی که شروع تحقیق و تولید در زمینه بسیاری از داروهای نوین و داروهای هایتک در این شرکتها بوده است. این محققان یا تولیدکنندگان در ادامه برای تجاری سازی و صنعتی سازی یا خودشان قدم برداشته یا آن را به واحدهای بزرگتر و با توانایی بیشتر واگذار کردهاند تا تولید انبوه و عرضه شود. حرکت این شرکتها رو به جلوست و با توجه به ماهیت فعالیت آنها، به پیشرفت صنعت داروی کشور کمک شایانی کردهاند.
دکتر مهرداد علیمیان یکی از نکات مهم مرتبط با صنعت دارو را مسئله تعامل صنعت و دانشگاه عنوان کرد و گفت: لازم است مسیر پیش رو را گام به گام نگاه کنیم و ببینیم هرکدام چقدر میتوانند از خودشان ورودی داشته باشند. ما در تعامل دانشگاه و صنعت فراز و نشیبهایی داشتهایم و عملاً بخشی از مسیر را کاملاً جدا و بدون در نظر داشتن زمینه مقابل پیش رفتهایم که اگر میخواهیم اصلاح شود، به همگرایی نیاز داریم و اگر الگوی جدید و متفاوتی نداشته باشیم نمیتوانیم به نتیجه متفاوتی برسیم. در این سالها دانشجویان زیادی فارغالتحصیل شده ولی مطابق نیاز ما آموزش ندیدهاند. آموزش عمومی که در بدو ورود به صنعت کارایی لازم را ندارد و برای فعالیت در این حوزه به صرف وقت و دریافت آموزشهای جدید نیاز دارند؛ بنابراین در برنامههای پیش رو باید این فاصلهها را رفع کنیم.
او یکی از چالشهای اصلی صنعت دارو در سالهای آینده را به بخشهای پشتیبانی آن مرتبط دانست و توضیح داد: «وقتی ما قیمت دارو را واقعی نمیبینیم، توان سرمایهگذاری صاحبان صنعت را کاهش میدهیم و در نوسازی تجهیزات و بازسازی خود دچار مشکل میشوند؛ بنابراین اگر به داد این صنعت نرسیم و آسیبشناسی درستی از مشکلات و معضلات آن نداشته باشیم، میتواند سرعت پیشرفت ما را کم کند و حتی بازارهای جهانی را که ممکن بود بتوانیم با بهروزسازی و نوسازی به دست آوریم، از دست بدهیم.»
به گفته عضو هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران یکی دیگر از چالشهای صنعت دارو که روی صادرات هم اثر منفی دارد، به مباحث سیاسی مربوط میشود؛ او با اشاره به برگزاری همایش «تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور»، گفت: ما قبلاً در بعضی بازارهای هدف حضور داشتیم ولی به دلایل سیاسی و خصوصاً تحریم آنها را از دست دادیم که باید برای آن بخش نیز، فکری شود و بتوانیم دوباره در آن بازارها حضور فعال داشته باشیم. برگزاری این همایشها و حضور مسئولان باید فضایی برای انعکاس این مسائل باشد.
همزمان با دهه فجر انقلاب اسلامی همایش «تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور»، ۲۸ بهمنماه در باغ موزه دفاع مقدس برگزار میشود. در این همایش محصولات جدید تولیدی یا دارای فنآوری ویژه تقدیر و معرفی خواهند شد.