دکتر محمدرضا شانهساز، رییس سازمان غذا و دارو یکی از اهداف برگزاری مراسم تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور را آشنایی بیشتر مردم، مصرفکنندگان و نیز پزشکان و تجویزکنندگان با توانمندیهای تولید داخل عنوان کرد.
دکتر شانهساز با اشاره به این نکته که یکی از اهداف اصلی تحریم فشار روی کشور و مردم با افزایش میزان کمبودها و تأخیر در تأمین نیاز کشور بوده است، تلاش تولیدکنندگان داخلی را عامل اصلی حفظ امنیت روانی و تأمین نیازهای حوزه سلامت دانست.
او در ادامه بر پیشرفتهای صنعت دارو و تجهیزات پزشکی کرد و افزود: در چهار دهه اخیر در حوزه تولید دارو، مواد اولیه دارویی، تجهیزات و ملزومات پزشکی و فرآوردههای گیاهی و داروهای طبیعی، گامهای بسیار بلندی برداشته شده است و میتوانیم با اطمینان بگوییم در این حوزه فاصله قابل توجهی با کشورهای منطقه پیدا کردهایم. ما نه تنها در آسیا، حتی در عرصه بینالمللی توانستهایم جایگاه درخورشان ملت ایران به دست آوریم؛ اما متأسفانه شناخت و اطلاع مصرفکنندگان چه در بازارهای داخلی و چه در بازارهای خارجی نسبت به این توانمندیها، خیلی دور از واقعیت و بسیار ناچیز است.
دکتر شانهساز یکی از چالشهای مهم فعلی صنعت داروسازی و نیز تجهیزات و ملزومات پزشکی را، محدودیت در زمینه صادرات عنوان و یادآوری کرد با وجود ظرفیتهای فراوانی که در زمینه تولید این کالاها داریم، زمینه لازم برای معرفی و صادرات فراهم نشده است. او در ادامه افزود: ظرفیت تولید ما در بعضی از خطوط حتی ۴ یا ۴.۵ برابر نیاز کشور است و میتوانیم جمعیت نزدیک به ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون نفر را با این تولیدات پوشش بدهیم؛ تولیداتی که نه تنها کیفیت مطلوب و استاندارد دارند، حتی از نظر هزینه تمام شده و قیمت نیز خیلی پایینتر و ارزانتر از بسیاری محصولات مشابه کشورهای دیگر هستند. اگر تسهیلات صادرات فراهم شود، یقیناً قیمت تمام شده برای صنعت خودمان نیز پایین خواهد آمد، هزینههای سربار کاهش پیدا خواهد کرد و از این رهگذر میتوانیم برای توسعه صنعت دارو و تجهیزات پزشکی استفاده کنیم و در عین حال با سودآوری بیشتر هم اشتغالزایی در این بخش را نیز بالا ببریم که طبیعتاً میتواند به صادرات بیشتر و ارزآوری برای کشور منجر شود.
به گفته دکتر محمدرضا شانهساز متأسفانه ما در صنعت و تولید داخلی برای بازاریابی، معرفی و برندسازی عدد خاصی را پیشبینی نمیکنیم. یکی از دلایل این است که در کشور ما تلاش میشود دارو و تجهیزات پزشکی با کمترین قیمت ممکن، به فراوانی و با کیفیت بالا و مطابق استانداردهای بینالمللی به دست مصرفکننده برسد. در عین حال قیمت به گونهای در نظر گرفته میشود که سازمانهای بیمهگر هم بتوانند آن را پوشش بدهند. اگرچه این اهداف، درست و مطلوب است ولی قدرت رقابت تولیدکنندگان داخلی را با رقبای خارجیشان را کم میکند.
رییس سازمان غذا و دارو یکی از دلایل این مسئله را سیستم قیمتگذاری عنوان کرد و توضیح داد: داروهای برند، عدد بالایی را برای تبلیغات، بازاریابی، معرفی و آشنا کردن پزشک و مصرفکننده با اقلام خود در نظر میگیرند که صنعت ما از این امکان بهره چندانی ندارد. تلاش ما این است که بتوانیم با توجیه مسئولان عالیرتبه کشوری و دستگاههای حمایتکننده از مصرفکنندگان این بخش از اعداد و ارقام را که صرف تبلیغات علمی و منطبق بر واقعیت میشود، با سرمایهگذاری مناسب و اطلاعرسانی درست به پزشکان و تجویزکنندگان دارو، اعتماد مصرفکنندگان افزایش یابد.
با این همه دکتر شانهساز تأکید کرد: وظیفه ما این است که در زمینه تأمین کمی و کیفی دارو و در دسترس بودن دارو اقدامات لازم را انجام دهیم و این مسئله درواقع کاری است که خود تولیدکنندگان و دستاندرکاران صنعت باید انجام دهند. اقدامات سندیکاها، انجمنها و اتحادیهها در این زمینه، میتواند شروع خوبی برای تغییر باور مردم باشد. با این حال از همین فرصت استفاده و تأکید میکنم کیفیت داروی تولید داخل، کیفیت قابل دفاعی است و ما با توجه به مطالعات پستمارکتینگ و بررسی نتایج توزیع و مصرف محصولات در بازار و آزمایشهای انجام شده، نتایج به دست آمده را مطلوب و بسیار بالا میبینیم که نشان میدهد بعضی مطالبی که درباره پایین بودن کیفیت داروهای داخلی و تجهیزات پزشکی داخلی گفته میشود، مبتنی بر واقعیت نیست. شواهد و مستندات خلاف این موضوع را نشان میدهد.
او در ادامه اقداماتی مانند معرفی شرکتها و محصولات آنها را در همایشها و سمینارها مهم و مؤثر عنوان کرد و گفت: برگزاری همایش «تقدیر از توانمندیهای تولیدی صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی کشور» میتواند بهعنوان یک فضا برای آشنایی دستاندرکاران حوزه مصرف دارو با این کالاها باشد. در چنین همایشهایی نباید به مخاطب داخلی بسنده کنیم و لازم است برای شناساندن این کالاها به مصرفکنندگان خارجی نیز گام برداریم و به حضور داروهای ایرانی در بازارهای خارجی توجه داشته باشیم. در واقع هدف ما باید بازارهای قارههای مختلف دنیا باشد.
رییس سازمان غذا و دارو در پایان گفت: امسال دومین دوره همایش برگزار میشود ولی امیدوارم بتوانیم با بینالمللی سازی آن، چشمها، نظرها و افکار دستاندرکاران را در حوزه تجارت دارو به کشور خودمان جلب کنیم و این توانمندی را نه تنها برای ملت خودمان بلکه برای ملتهای دیگری که نیازمند داروی باکیفیت و ارزان قیمت هستند، به نمایش بگذاریم تا برای استفاده آن ترغیب شوند.