مراسم « توانمندی صنعت داروسازی در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران » با معرفی محصولات جدید تولیدی دارویی کشور در چهلمین بهار انقلاب، صبح روزشنبه یازدهم اسفند ماه با حضور دکتر سعید نمکی (وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی)، دکتر مهدی پیرصالحی (معاون وزیر بهداشت ورییس سازمان غذا و دارو)، دکتر محمد عبده زاده (مدیرکل امور دارو سازمان غذا و دارو)، دکتر احمد شیبانی(رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران)،دکتر مهناز خانوی(مدیرکل اداره فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو)، دکتر کیانوش جهانپور (مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت)، دکتر حسین رستگار( دبیر علمی همایش)، دیگر مسئولان وزارت بهداشت، نمایندگان مجلس، مدیران صنایع، سازمان ها، سندیکاها و انجمن های فعال در زمینه صنعت داروسازی و اصحاب رسانه در مرکز همایش های بین المللی هتل المپیک تهران برگزار شد
.
اجازه ندهید به داروی ایرانی بگویند گچ!
در این مراسم، دکتر سعید نمکی ، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، ضمن قدردانی از اعضای سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، دستاوردهایی را که بعد از انقلاب در عرصه صنعت دارویی کشور رخ داده است، از ناب ترین و ارزشمند ترین موفقیت های چهل سال اخیر دانست.
دکتر سعید نمکی، کاهش مرگ و میر کودکان، پوشش واکسیناسیون، خدمات فراگیر بهداشتی و درمانی، توسعه آموزش پزشکی و … را تنها بخشی از موفقیت های حاصل در سال های بعد انقلاب دانست و اظهار داشت: در سال ۱۳۵۷ تنها ۱۴ هزار طبیب داشتیم و در هیچ مرکز روستایی طبیب ایرانی نداشتیم اما امروز بعد از گذشت تنها چهل سال به یکی از قطب های پزشکی مهم تبدیل شده ایم.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، با بیان اینکه در زمان پیش از انقلاب تنها چند کارخانه داروسازی که آن ها هم چند ملیتی بودند، در ایران فعالیت داشت, عنوان کرد: صنعت داروسازی، افتخار آفرین ترین صنعت ایران است که متخصصان وطن دوست و شریفی در آن فعالیت داشته اند، ترک کار و وطن نکرده اند و با پیوستن به طرح ژنریک ما را از دیگر کشورها بی نیاز کردند، کاری که در هیچ نقطه از منطقه خاورمیانه، انجام نگرفت.
وی با یاد آوری از فعالان این صنعت، خصوصا دکتر لطفی که در شرکت داروپخش فعالیت داشت، اذعان کرد: اولین جایی که از شروع مسئولیتم در فکر تغییر آن بودم، به دلیل اهمیت، سازمان غذا و دارو بود، هرچند سپاسگذار وجود نازنین و پاکیزه دکتر اصغری بودم که یکی از داروسازان شریف ما است. اما تغییر ضرورت بود و به همین دلیل در همان دقایق اولیه از جمله مواردی که از دکتر پیرصالحی خواستم این بود که به هیج وجه اجازه ندهید، دارویی که در داخل تولید می شود، وارد شود. درحالیکه بودند داروهایی که شصت سال بود در داخل تولید می شد اما همزمان از هند هم وارد می شد!
دکتر سعید نمکی ادامه داد: بزرگترین مشکلات دولت های نفتی، خود دولت ها هستند. چرا در یک دولت باید، تولید کننده وصنعتگر آزار ببیند؟! من به سران قضایی کشور گفتم اگر مشکلی وجود دارد ( در صنعت داروسازی) من را بگیرید و نه تولید کننده و صنعتگری که مقابل ما زانو می زند تا تولیدش را جلو بیاندازد، شغل ایجاد کند و به خاطر ۳۰ درصدی که من به او به شکل اوراق می دهم به زحمت بیافتد؟!
وزیر بهداشت با اشاره به این مطلب که در کجای دنیا ۳۰ درصد بهره از تولید کننده گرفته می شود، گفت: باید از تولید کننده داخلی حمایت کنیم و چرا از خود نمی پرسیم، اگر یک روز جای ۹۷ درصد داروی تولیدی با ۳ درصد داروی وارداتی عوض شود، هزینه ها از کجا تامین خواهد شد؟!
دکتر سعید نمکی اظهار داشت: باید چرخه اقتصاد دارو اصلاح شود، انتقال دانش فنی صورت بگیرد و داروی ایرانی بهترین قیمت را بگیرد و من به تولیدکنندگان دارو این قول را می دهم ،دارویی که تولید می کنند، از کشورهای دیگر وارد نمی شود و اگر دارویی را تولید کنند که امروز وارد می شود، بهترین قیمت را خواهند گرفت.
تقدیر از ۴۰ دارو به ۱۲۰ قلم رسید
دکتر مهدی پیرصالحی ( معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو) هم در مراسم « توانمندی صنعت داروسازی در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران » عنوان داشت: در ابتدا برنامه ریزی شده بود تا از ۴۰ قلم دارویی که از سال گذشته تا بهمن ماه امسال وارد بازار شده است، تقدیر به عمل آید، اما تعداد داروهای تولید شده به اندازه ای زیاد بود که به سه دسته بندی ۴۰ تایی از داروها رسیدیم و از ۱۲۰ قلم داروی تولیدی تقدیر به عمل آمد.
دکتر مهدی پیرصالحی گفت: صنعت داروسازی ایران در چهل سال گذشته توانسته است با زحمات فعالان این عرصه در سازمان غذا و دارو، صنعتی افتخار آفرین باشد تاجایی که ما در ابتدای انقلاب تنها ۲۵ درصد از نیازهای دارویی را می توانستیم برطرف کنیم اما هر ساله تعداد بیشتری اقلام دارویی وارد بازار شده است تا جایی که امروز به تولید ۹۷ درصد دارو رسیده ایم.
معاون وزیر بهداشت، اظهار داشت: سال ۹۷ سخت ترین سال برای همه صنایع و همچنین صنعت دارویی بوده است اما کمترین کبود در تولید داروهای داخلی به وجود آمده است و با وجود مشکلات زیادی که داشتیم این صنعت توانسته نیازها را برآورده کند و نمودی باشد برای اینکه به تولید داخلی اهمیت بیشتری بدهیم.
دکتر مهدی پیرصالحی گفت: جلسه ای با شرکت های دارویی داشته ایم و بحث ها و برنامه ریزی هایی انجام شده است که اطمینان می دهد، برای تامین دارو حداقل برای ۶ ماهه ابتدایی سال ۹۸ کمترین کمبود را داریم.
وی با بیان این مطلب که در سال های پس از انقلاب نه تنها رشد تعداد کارخانه های دارویی را داشتیم که توانستیم وارد حوزه بایوتک و نانوتک بشویم، عنوان کرد: ما توانستیم جزو کشورهای اول منطقه باشیم و امروز ۲۲ داروی بایوتک در ایران تولید می شود و میزان ارز بری برای واردات این داروها را به حد بسیار زیادی کاهش داده ایم.در حال حاضر با ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار ارز، عمده نیاز کشور در این زمینه را تامین کرده ایم در حالیکه اگر به این حد از توانمندی نرسیده بودیم با ده برابر این ارز هم نمی توانستیم نیاز این حوزه را تامین کنیم.
دکتر مهدی پیرصالحی ادامه داد: ما اینجا جمع شده ایم تا قدردان صنعتی باشیم که توانسته نظام سلامت را یاری کند و با کمترین افزایش قیمت و با کنترل قیمت ها کل هزینه های خود را تامین کند. قیمت گذاری یکی از مشکلات سازمان غذا و دارو بوده است و همواره این مسئله وجود داشته که به بهترین نحو داروها قیمت گذاری شوند. در حال حاضر هم برای اصلاح و تسهیل قیمت گذاری به دنبال نهادهایی خارج از سازمان غذا و دارو هستیم و هر چند حامی صنعت و تولید داخلی خود را می دانیم، اما سازمان به عنوان متولی کیفیت و سلامت تنها از تولید داخل حمایت نمی کند بلکه به بحث کیفیت بیش از هر موضوعی اهمیت می دهد.
معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو، حمایت از تولید داخلی دارو را موجب کنترل بازار دارو برشمرد و گفت: اگر از تولیدکنندگان دارو حمایت نکنیم، نمی توانیم بازار دارو را کنترل کنیم و همیشه دستمان به روی کشورهای خارجی دراز است.
دکتر مهدی پیرصالحی اظهار داشت: کیفیت را هیچگاه فدای سلامت نمی کنیم و قرار نیست دارویی تولید شود که عوارض آن بیشتر از فواید آن باشد.
وی مشکلات ارزی را موجب عدم اجازه صادرات دارو در سال گذشته برشمرد و توضیح داد: سال گذشته امیدوار به صادرات دارو بودیم اما مشکلات ارزی باعث شد به این مهم دست پیدا نکنیم، درحالیکه برخی کارخانه های ایرانی توانسته اند، استاندارد بین المللی ارو پایی بگیرند. صنعت کار بسیار سختی است و در شرایط تحریم سخت تر هم می شود اما تلاش ما این است که صنعت ما از شکل بومی خارج و جهانی شود.
دکتر مهدی پیرصالحی، معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو گفت: محصولات ارایه شده برای این مراسم بسیار بیشتر از این تعداد بود اما محدودیتی که داشتیم اجازه تقدیر از همه آن ها را نداد اما حتما این برنامه در سال آیند ادامه خواهد داشت و این داروها مورد نظر قرار می گیرند.
قیمت صعودی فرآورده های دارویی نتیجه مشکلات پخش
در ادامه نشست، دکتر جعفر میرفخرایی( دبیر انجمن تولیدکنندگان داروها و فرآورده های گیاهی) در مراسم «توانمندی صنعت داروسازی در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران » عنوان داشت: صنعت داروهای گیاهی آرمانگرا است، ۲۲۰ تولید کننده دارد اما به دلیل ضعف هایی که در بخش هایی از جمله پخش وجود دارد، برخی فروشنده ها از موقعیت سوئ استفاده می کنند و به همین دلیل هر روز شاهد قیمت صعودی فرآورده های دارویی هستیم.
دکتر میرفخرایی عنوان کرد: امروز حدود ۲۲۰ تولید کننده داریم و ۳ هزار و اندی پروانه ساخت داروهای طبیعی و سنتی صادر می شود.
وی با انتقاد از شرکت های پخش و رقم های بالایی که دریافت می کنند، گفت: شرکت های پخش داروها، مبلغ –های بسیار زیادی از جوانان و پژوهشگران این رشته اخذ می کنند و آن ها را از ادامه راه پس می زنند.
دکتر میرفخرایی از سازمان غذا و دارو خواستار رفع این کاستی ها شد و گفت: خانم دکتر مهناز خانوی با چنگ و دندان از فعالان این عرصه تا به امروز دفاع کرده است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان داروها و فرآورده های گیاهی، عدم وجود اعتبارات دراز مدت با بهره کم را از دیگر مشکلات برشمرد.
باید قیمت واقعی دارو تعیین شود
دکتر احمد شیبانی رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هم در این نشست عنوان داشت: از فرصت حضور دکتر نمکی در وزارت بهداشت باید استفاده کرد، قبل از انقلاب صنعت داروسازی واردات محور بود و تنها ۷ کارخانه داروی تحت لیسانس تولید میکردند. در آن دوران ۲۰ کارخانه داشتیم که در حد یک سوله فعالیت میکردند.
وی تاکید کرد: در دوران جنگ و تحریم توجه به توسعه و ارتقا وجود داشت و در زمان جنگ حدود ۱۲ کارخانه که امروزه بزرگترین کارخانههای کشور هستند در آن دوران ساخته شد.
دکتر شیبانی گفت گفت: در صنعت داروسازی که امروز ۹۷ درصد داروها با ۷۰۰ میلیون دلار تولید میشوند که این موضوع جای افتخار دارد، موانعی باعث شده باور به صنعت ضعیف شود.
رییس هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با حمایت از طرح سازمان غذا و دارو برای قطع واردات داروهای تولید داخل گفت: گردش عملیات ما در صنعت داروسازی بیش از ۵۵۰ روز است و هزینه مالی بین سه تا پنج درصد بود اما امروزه به ۱۸ درصد رسیده است.
وی گفت: باید قیمت واقعی دارو تعیین شود، برخی از جی ان پیهای ما مشکل دارد، امکانات فیزیکی و دانشی داریم و نشان دادیم ظرف ۴۰ سال از صفر به این مرحله رسیدیم.
دکترنمکی از کف بازار سلامت آمده است
دکتر عباس کبریایی زاده ، رییس سندیکای تولیدکنندگان مکمل های رژیمی-غذایی ایران، هم با اظهار امیدواری از اینکه امروز در سازمان وزارت بهداشت و..مدیرانی را می بینیم که درد آشنای صنعت دارو و سلامت هستند، گفت: دکترنمکی و همچنین دکتر پیرصالحی از کف بازار سلامت آمده است و انتظار می رود با وجود این دو فرد آگاه و متخصص، بسیاری از مشکلات این صنعت حل شود.
رییس سندیکای تولیدکنندگان مکمل های رژیمی-غذایی ایران،خطاب به دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری هم عنوان داشت: حمایت بی شائبه شما از شرکت های دانش بنیان و استارتاپ ها موجب افزایش فعالیت آن ها شده است.
دکتر کبریایی زاده گفت: نظام سلامت از ناکارآمدی مدیریت رنج می برد و نیازمند مدیران با اختیار و متمرکز است.
وی حل مشکلات حال حاضر را تنها با روش جهادی و شخصی افراد دانست و با انتقاد از این شیوه گفت: زمانی که دکتر روحانی کارخانجات تهران شیمی دیدار کردند مواردی را طی نامه ای به ایشان متذکر شدم.
دکتر کبریایی زاده ادامه داد: ما در سال ۸۶ با بحران هجمه شرکت های وارد کننده مکمل خارجی روبرو بودیم اما با تشکیل سندیکایی برای این مکمل ها و برنامه ریزی و توسعه موفق شدیم، بازار مکمل را بدست بیاوریم.
رییس سندیکای تولیدکنندگان مکمل های رژیمی-غذایی ایران،، ادامه داد: ما در دوران جنگ برنامه توسعه داشتیم و و باعث شدیم بیش از ۸۰ درصد تولید دارو داشته باشیم اما امروز آشفتگی استراتژیک داریم، بروکراسی تامین دارو بسیار طولانی است و بحث آشفتگی قیمت هم وجود دارد.
دکتر کبریایی زاده عنوان کرد: در صنعت دارو هم متاسفانه شاهد، فرهنگ مرغ همسایه غاز است، هستیم و می بینیم، شرکت های وارد کننده خیلی راحت با چند مجوز یک دارو را رجیستر می کنند اما تولید کننده داخلی با صدها مشکل روبرو می شود و حتی ارز به کالاهایی که نیازی نداریم، داده می شود.
عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، خاطر نشان ساخت: باید به همان اندازه که پول داریم متعهد انجام کار شویم و این نقطه ضعفی بود که در دوران آقای هاشمی وزیر پیشین بهداشت وجود داشت تا جایی که ایشان وزارتخانه را با نزدیک به دوبرابر بدهی که تحویل گرفته بودند، تحویل دادند.
وی خواستار شفاف سازی در نظام سلامت و پوشش بیمه ای درست و عمق بخشیدن به فناوری دارویی شد.
دکتر کبریایی زاده با تاکید بر اینکه باید روی صادرات محور بودن کار شود گفت: می گفتند دارو ارز ۴۲۰۰ تومانی می گیرد، با اینکه این ارز تنها بخشی از صنعت دارو را شامل می شد و به طور مثال به تجهیزات تعلق نمی گرفت و قیمت داروی تولید را بسیار بالاتر می برد.
رییس سندیکای تولیدکنندگان مکمل های رژیمی-غذایی ایران،همچنین خواستار تامل در زمینه اتفاق های شاخص بورس در زمینه صنعت دارویی شد و گفت:
تغییرات شاخص بورس با ما حرف می زدند و اگر صنعت داروسازی مورد اقبال در سرمابه گذاری بوده یک هشدار است.
دشمن مشترک همه ما فرهنگی است که واردات را به تولید ترجیح می دهد
دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری هم با بیان اینکه باید اصول تولید دارو را چک کنیم و مفاهیم آموزش را عوض کنیم، عنوان داشت: ما برای پژوهش هزینه های زیادی داده ایم اما این پژوهش ها تاثیرگذار نبوده اند و چیزی زیادی را عرضه نکرده اند.
دکتر ستاری عنوان کرد: ما باید پاسخگو باشیم که چه پژوهشی این همه گران تمام می شود و آیا نود و هفت درصد تولید از پژوهشکده ها آمده است؟
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری گفت: اتفاق های خوبی در سال های گذشته رخ داده و بیش از چهل درصد شرکت های دانش بنیان در حوزه سلامت فعالیت می کنند.
وی ادامه داد: باید بدانیم که اگر می خواهیم محصولی را به مردم ارایه بدهیم، پژوهش باید از طریق شرکت ها هم صورت بگیرد در صورتیکه برای برخی از اساتید اما شرکت داشتن یک انگ به شمار می آید.
دکتر سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، یکی از روش های پیوند دانشگاه و صنعت را توسعه شرکت های شتاب دهنده دانست و گفت: ماهیت بخش خصوصی خلق ثروت است. ما با پول دولت نمی توانیم پولی در بازار بیاوریم و با دانشگاهی که تمام پولش را از دولت می گیرد نمی توان محصولات خوب وارد بازار کرد.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، اقتصاد را بر پایه دانش دانست و ادامه داد:همکاری جدید ما با سازمان غذا و دارو تولید حدود صد قلم دارو و مواد موثره است که اگر در این کار موفق باشیم ، محصولات ارزبر زیادی در بازار باقی نخواهد ماند.
دکتر سورنا ستاری، گفت: به زنجیره سلامت باید جدی توجه کرد . از یاد نبرد، دشمن مشترک همه ما فرهنگی است که واردات را به تولید ترجیح می دهد.
در این مراسم همچنین از نمایندگان نمونه صنعت داروسازی ایران از جمله دکتر سعید برومند صالح رییس اداره امور داروخانه ها و شرکت های توزیع، دکتر ذوالفقار تقویان رییس اداره نظارت بر زنجیره تامین دارو،دکتر حجت الله چراغ رییس اداره ملزومات دارویی،دکتر مهشید حائری زاده معاون اداره کل فرآورده های طبیعی، سنتی و مکمل، دکتر علیرضا حسینی رییس اداره مطالعات بالینی و مراقبت های دارویی، دکتر آزاده عرفانیان رییس اداره مواد اولیه دارویی ،دکتر مصطفی کریمی رییس اداره بازرسی فنی ،دکتر نغمه نصر رییس اداره ثبت و صدور پروانه، دکتر علی واشقانی فراهانی رییس اداره خون و فرآورده های بیولوژیک و … تقدیر به عمل آمد.
دکتر فریدون مهبودی ، رئیس هیئت مدیره انجمن تولید کنندگان و صادر کنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران با ارایه پاورپویتنی به ارایه اطلاعات جامعی در زمینه محصولات بیوتکنولوژی پرداخت.
در پایان این مراسم، با حضور دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، دکتر مهدی پیر صالحی، معاون وزیر، دکتراحمد شیبانی، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و دکتر کیانوش جهانپور (مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت)،مدیران و صاحبان اعضای سندیکاها و انجمن های مرتبط از نمایشگاه توانمندی صنعت داروسازی که در آن ۱۲۰ قلم دارویی (۴۰ داروی شیمیایی، ۴۰ داروی گیاهی و طبیعی و ۴۰ قلم داروی بیولوژیک) که در یک سال گذشته در کشور تولید شدند و پروانه خود را از سازمان غذا و دارو گرفتند، بازدید به عمل آمدو از کتاب «تاریخچه صنعت داروسازی ایران و جهان» هم رونمایی شد. این کتاب به قلم کمال لطفی احمدی و با حمایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تألیف شده است.