چهارمین نشست زنده اینستاگرامی وضعیت صادرات دارو در سه سال اخیر و آینده روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۹ از طریق صفحه اینستاگرام سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران برگزار شد که با استقبال فعالان این حوزه همراه بود. در این نشست که اداره آن را دکتر مهرداد علیمیان؛ عضو هیاتمدیره و رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان داروهای انسانی ایران، به عهده داشت، دکتر جلال نائلی؛ معاون امور بینالملل در حوزه اقتصادی وزارت بهداشت، دکتر حمیدرضا اینانلو؛ سرپرست امور بینالملل سازمان غذا و دارو و دکتر سید آصف مهدوی؛ دبیر شورای سیاستگذاری صادرات کالاهای سلامت محور سازمان غذا و دارو نظرات و پیشنهادهای خود را مطرح کردند.
دکتر مهرداد علیمیان، عضو هیات مدیره و رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در نشست اینستاگرامی بررسی وضعیت صادرات دارو در سه سال اخیر و آینده اظهار کرد: در صنعت داروسازی سالیانی زیادی است که با اتکا به توانمندیهای داخلی توانستهایم نیازهای کشور را تا بیش از ۹۷ درصد تأمین کنیم و در صنعت تولید داروهای «های تک» رشد خوبی داشتهایم و در تولید داروهای پیشرفته در عرصه بینالمللی حرف برای گفتن داریم.
او ادامه داد: اکنون توسعه شرکتهای داروسازی موجود و ایجاد شرکتهای جدید را شاهد هستیم و به تدریج به سمتی حرکت میکنیم که افزون بر تأمین نیازهای داخلی، ظرفیتهای خالی تولید داشته باشیم. باید توجه داشت که رشد بازار داخلی رشد محدودی دارد و پیشبینی میکنیم که سالانه حداکثر ۱۰ تا ۲۰ درصد رشد بازار داخلی دارو را شاهد باشیم و اینکه نگاهمان تنها به بازار داخل باشد درست نیست، باید نگاهی به آن سوی مرزها داشته باشیم و در بازارهای بینالمللی حضور پیدا کنیم و صادرات را سرلوحه کار قرار دهیم، باید دانست که داشتن دیدگاه کلان یک استراتژی در صادرات دارو حائز اهمیت است.
دکتر علیمیان با بیان اینکه ما در برندسازی و صادرات خوب عمل نکردیم، افزود: در برندسازی داخل کشور موفقیتهای داشتهایم، با برندسازی بینالمللی میتوانیم جایگاه بهتری در صادرات کسب کنیم، باید توجه داشت که بعد از کرونا پیامدهای اقتصادی در صنعت داروسازی را مشاهده خواهیم کرد و تأمین و توزیع دچار شک خواهد شد و سهم فروش داخل را تحت تأثیر قرار میدهد و به همین دلیل ما باید به فراسوی مرزها و صادرات نگاه میکنیم.
او تأکید کرد: ما در سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، سعی در بهبود فرآیندها داشتیم و با همفکری کشورهای پای کار صادراتی مثل کشورهای عربی خاورمیانه و آفریقایی کارگروههایی تشکیل دادیم، همچنین در کمیته صادرات با عزیزان در سازمان غذا و دارو، سازمان توسعه تجارت، نمایندگان از بخش امور بینالملل وزارت بهداشت و دوستانی از وزارت امور خارجه به بحث و بررسی در این حوزه پرداختیم. ما حتی از رایزنهای اقتصادی و بازرگانی در سفر به ایران دعوت کردیم تا در جلسات ما حضور پیدا کنند و اطلاعات خود از بازار کشوری که در آن مشغول به کار هستند در اختیار ما قرار دهند تا بازارهای هدفمان را بشناسیم.
رقم صادرات دارو از سال ۹۴ تاکنون
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به میزان صادرات دارو از سال ۹۴ تا ۹۸ گفت: در سال ۹۴ با ۲۵ کشور هدف ۴۵ میلیون دلار، سال ۹۵ با ۲۱ کشور هدف ۵۹ میلیون دلار، سال ۹۶ با ۲۱ کشور ۷۹ میلیون دلار، سال ۹۷ با ۳۴ کشور ۴۸ میلیون دلار و در ۶ ماهه نخست سال ۹۸ بر اساس آخرین آمار ۸ میلیون دلار صادرات داشتیم. پیشبینی میکنیم که میزان صادرات تا پایان سال ۹۹ به حدود ۳۰ تا ۴۰ میلیون دلار برسد.
دکتر علیمیان تأکید کرد: صادرات استراتژی بلندمدت نیاز دارد و یک کار کوتاهمدت مثل عرضه محصول در بازار داخل نیست و ممکن است بعد ۳ تا ۵ سال به نتیجه برسد. باید شرکتها در صادرات استراتژی تعریف شدهای داشته باشند و دلسرد نشوند، ما ارتباطات با شرکتهای خارج از کشور را گسترش دادیم و از شرکتها و کشورهای همسایه و هدف دعوت کردیم تا از توانمندی صنعت داروسازی ایران بازدید کنند.
او افزود: نمایندگان شرکتها و مقامات خارجی در انتهای بازدید از شرکتهای داروسازی ایرانی اذعان داشتند که توانمندی صنعت داروسازی ایران در شرایط تحریم بینظیر است و توانستیم توانمندیهای صنعت داروسازی ایران را به رخ بکشیم.
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفت: جلساتی با دوستان در وزارت امور خارجه، سازمان توسعه تجارت و بانک توسعه صادرات برای تسهیل صادرات غیرنفتی داشتیم تا نقاط ضعف و قدرت خودمان را بشناسیم و بتوانیم از ظرفیت این ارگانها و نهادها استفاده کنیم، هرچند که به دنبال تحریمها و محدودیتها شاهد کاهش صادرات دارو در دو سال گذشته بودیم.
دکتر علیمیان از بازنگری نرخهای گمرکی برای صادرات دارو خبر داد و افزود: ما نرخهای پایه گمرکی را که موجب اعتراض بود با مکانیسمی بهروز به کمک همکاران سازمان غذا و دارو بازنگری کردیم و تعریف فرمولی نرخها هر شرکت میتواند محاسبات خود را انجام دهند و این مسئله برای اظهار در گمرک بسیار کمککننده خواهد بود.
صادرات دارو، تأمین نیاز داخلی را دچار چالش نمیکند
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با بیان اینکه صادرات دارو تأمین نیاز بیماران در داخل کشور را دچار چالش نمیکند و جای نگرانی نیست، گفت: ما دوست نداریم هموطنان دچار چالش شوند، اما برخی اظهاراتی دارند که اگر صادرات داشته باشیم در تأمین داخلی دارو دچار چالش میشویم.
او افزود: ما ثابت کردیم که در بهترین حالت ۲.۳ تا ۲.۵ درصد تعداد دارو یا به عبارتی ۴۰۰ قلم دارو را صادر کردیم و جای نگرانی برای صادرات وجود ندارد و نگاهمان با این اعداد و ارقام این است که میتوانیم مسیر صادرات دارو را باز نگهداریم و مانع صادرات نشویم، ممکن است ۲ داروی حیاتی تنها یک تولیدکننده در کشور داشته باشند، میتوانیم این داروها را برای صادرات در نظر نگیریم.
دکتر علیمیان درباره ارز دولتی در حوزه دارو و تأثیر آن بر صادرات گفت: ارز دولتی برای صنعت داروسازی آفت است. وقتی ارز دولتی به دارو تخصیص پیدا میکند، دارو مشمول قیمتگذاری غیرواقعی میشود و درنتیجه مابهازای ارزش واقعی دارو دریافت نمیشود و نمیتوانیم درست سرمایهگذاری کنیم، باید دانست که آینده خوب برای صادرات در گروی تکنرخی شدن ارز است و تنها ما را بدعادت میکند.
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ادامه داد: زمانی که قیمت دارو واقعی نشود، سرمایهگذاری و صادرات دچار چالش خواهد بود. خوشبختانه ارز برخی داروها مثل داروهای بدون نسخه (OTC) نیمایی شد، اما هنوز برخی از داروها، مشمول ارز دولتی میشوند. برای صادرات باید صادرکننده از سازمان غذا و دارو مجوز صادرات دریافت کند؛ با توجه به اینکه بانک مرکزی اعلام کرده است که صادرات برای کالاهای مشمول ارز دولتی تابع پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز است، این مسئله میتواند شرکتها را دچار مشکل کند.
دکتر علیمیان درباره همکاری شرکتهای داخلی با شرکتهای صادرکننده اظهار کرد: ما نمیتوانیم بهعنوان سندیکا به شرکتها تعیین تکلیف کنیم که با شرکتهای صادراتی همکاری کنند، اما همیشه درهای سندیکا به روی شرکتهای صادراتی باز است و موضع خاصی در برابر این شرکتها نداریم.
او با اشاره به ضعف شرکتهای داروسازی در امور حقوق بینالملل و عقد قرارداد گفت: بسیاری از شرکتها در حقوق بینالملل و عقد قرارداد بینالمللی دچار ضعف هستند. مواردی داشتیم که شرکت خریدار یک بند در قرارداد درج کرده بوده و شرکت ایرانی به دلیل ضعف در حقوق بینالملل از این نقطه آسیبدیده و خریدار مدتها طول کشیده است تا پول شرکت ایرانی را بپردازد.
بخشنامههای خلقالساعه ممنوعیت صادرات دارو حذف شود
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران بیان کرد: باید توجه داشته بخشنامههای ممنوعیت صادرات که خلقالساعه صادر میشود، میتواند شرکتهای صادرکننده را دچار چالش کند، زیرا شرکت ایران دیگر نمیتواند محصول را تحویل دهد و شرکتی که بدقولی کند در لیست سیاه کشور مقصد قرار میگیرد و این بخشنامهها باید با هماهنگی تشکلها صادر شود.
دکتر علیمیان با اشاره به مناسبتهای سیاسی و تأثیر آن در صادرات گفت: در دوران تحریم به ما ظلم شد، اما جایی بوده که ما میتوانستیم بهتر عمل کنیم ما در برههای یکی از کشورهای همسایه را به دلیل شرایط خاص تحریم کردیم این در حالی است که ترکیه در همین مدت صادرات را ادامه داد و این کشور پس از عبور از بحران اعلام کرد شما در بحران ما را رها کردید و ما نیازی به داروهای شما نداریم.
او به رقابت شرکتهای داخلی در سایر کشورها انتقاد کرد و گفت: ما در بازارهای خارجی نباید مثل بازار داخلی رقابت کنیم و برنامه داشتیم که شرکتها بازار را تقسیم کنند، اما شرکتها استقبالی نکردند و آمادهایم در زمینه تقسیم بازار به کمک شرکتها بیاییم.
تهاتر؛ بهترین راه برای بازگشت پول صادرات
دکتر علیمیان تهاتر را یکی از بهترین راههای جایگزین بازگشت پول صادرات دانست و گفت: ما با بسیاری از کشورهای آمریکای جنوبی بحث و گفتگو داشتیم و ابراز تمایل کردند تا داروی ایران به این کشورها صادر شود و در ازای پول دارو، یک کانال برای بازگشت کالا باز کنند.
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران به یکی از چالشهای انتقال دانش اشاره کرد و گفت: بسیاری کشورهای همسایه تمایل به انتقال تکنولوژی دارند و برخی شرکتهای دارویی اعلام آمادگی کردند، اما چالشهای ضمانتی وجود دارد و حل این چالشها نیازمند عزم ملی است.
چالش صادرات داروهایی که مشمول ارز دولتی میشوند
دکتر علیمیان درباره چالش صادرات داروهایی که مشمول ارز دولتی میشوند، گفت: در شورای صادرات، موافقت سازمان غذا و دارو برای صادرات محصولاتی که ارز ترجیحی دریافت میکنند، گرفته شد و مجوز مازاد محلولهای ضدعفونی و اقلام حفاظتی صادر شده است که مسیر خود را طی میکند.
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران درباره باز شدن راه عبور موقت صادرات بیان کرد: راه عبور موقت صادرات باز است و داروهایی که ارز نیمایی میگیرند نیاز به مجوز عبور موقت ندارند.
دکتر علیمیان در پاسخ به سؤالی درباره اینکه شرایط فعالیت در کشورهای آسیای میانه (CIS) گفت:بسیاری کشورهای آسیای میانه به شرکتهایی که در روسیه ثبت شده باشند و دارو صادر کرده باشند مجوز فعالیت صادر میکنند.
رییس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با بیان اینکه نباید فکر کنیم فقط صادرات دارو مهم است، گفت: کشورهای حاشیه خلیجفارس علاقهمند انتقال تکنولوژی تولید دارو از ایران بوده و آماده هستند زمین را به قیمت پایین را در اختیار شرکتهای داروسازی قرار دهند.
بحران کرونا فرصتی مناسب برای صادرات محصولات سلامت محور
دکتر جلال نائلی؛ معاون امور بینالملل در حوزه اقتصادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره صادرات دارو در سالهای گذشته گفت: سال ۲۰۱۴ بعد از حمله داعش در بازار عراق حضور پیدا کردیم و داروهای ایران از نظر سهم بازار رتبه چهارم را در عراق داشت اما به دنبال افزایش صادرات و با مذاکره درباره کیفیت داروهای ایرانی توانستیم در رتبه یک قرار بگیریم.
او ادامه داد: عراق اولین تجربه جمعی ما در حوزه صادرات دارو بود، آن زمان شرکتهای داروسازی در حوزه صادرات توانمندی بالایی نداشتند اما اکنون وضعیت بسیار بهتر شده است. بازارهای هدفهای بعدی ما برای صادرات دارو بعد از کشور عراق، سوریه و افغانستان بود، همچنین مذاکرات خوبی با پاکستان و عمان داشتیم، افزون بر اینها با کشورهای CIS با وجود اینکه ارتباط برقرار کردن سخت است توانستیم مذاکراتی داشته باشیم.
دکتر نائلی تأکید کرد: سعی کردیم در هر تعامل بینالمللی که اتفاق میافتد، از بخش خصوصی کمک بگیریم و باز کردن مسیرهای صادراتی دستاورد مذاکرات باشد، ما با اندونزی، هند و چین تعاملات خوبی داشتیم و سعی کردیم در تحریمها راههای خوبی ایجاد کنیم تا به صادرات کمک کند.
معاون امور بینالملل در حوزه اقتصادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر اینکه بازاریابی در صادرات بسیار حائز اهمیت است، گفت: متأسفانه مثل همه بخشهای تولیدی بحث بازاریابی ما کمی مشکل دارد و شرکتها باید به دنبال روشهای جایگزین باشند و با ارسال دارو بهصورت بالک و روشهای اینچنینی صادرات را انجام دهند.
او با اشاره به مشکلات نقل و انتقال پول صادرات دارد در سایه تحریمها گفت: همچنین نقل و انتقال مالی به خارج از کشور دچار مشکل است و شاید تهاتر برای ورود ماده اولیه یکی از راههای جایگزین باشد؛ درواقع دارو صادر و ماده اولیه وارد کنیم.
معاون امور بینالملل در حوزه اقتصادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: کرونا تهدید و فرصت بود ما بنیان اقتصادی ضعیفی داریم و سالها در تحریم بودیم اما همین مسئله میتواند فرصت تلقی شود چرا که ایران در بین کشورهای همسایه در حوزه سلامت در جایگاه بالایی قرار دارد و در خدمات بهداشتی و تخصصی درمانی از اعتبار بالایی برخوردار است و همه اینها باعث میشود خدمات سلامت ما موردتوجه قرار گیرد.
دکتر نائلی گفت: داروهای ایرانی کیفیت بالایی دارند و قدرت تولیدکنندگان باعث شده است تا ما بتوانیم نقاط ضعفمان را جبران کنیم و با توانمندیهای موجود میتوان تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. بسیاری از کشورها فکر میکردند که در برابر کرونا قویتر باشند، ما علیرغم بسیاری از کشورها به دلیل تحریمها و مشکلات اقتصادی نتوانستیم قرنطینه سخت و حکومت نظامی اعمال کنیم و این باعث شد که کشورهای همسایه به توانمندی ایران پی ببرند و زمینه خوبی برای توسعه صادرات فراهم شده است.
او تأکید کرد: ما باید از فرصتهای موجود در بحران کرونا استفاده کنیم و در تعاملاتمان قصد داریم تا توانمندی صنعت داروسازی را بهتر نشان دهیم البته برای نمایش بهتر توانمندی به اطلاعات کافی نیاز داریم و اگر توانمندیها را بیشتر بشناسیم در توسعه صادرات بیشتر میتوانیم کمککننده باشیم.
معاون امور بینالملل در حوزه اقتصادی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: امور بینالملل وزارت بهداشت به عنوان بازوی بازاریابی صنعت داروسازی میتواند به شرکتهای دارویی کمک کند و از تولیدکنندگان درخواست داریم که به دنبال روشهای جایگزین نقل و انتقال پول باشند و دارو هم تحت تأثیر تحریمها قرار دارد. اگر تولیدکنندگان روی تولید متمرکز شوند و بحث بازاریابی را مدنظر قرار دهند و از شرکتهایی که تخصص آن در صادرات است کمک بگیرند میتوانند در صادرات دارو موفقتر باشند.
دکتر نائلی گفت: من وقتی در مجامع بینالمللی حضور پیدا میکنم و توانمندی صنعت داروسازی را بازگو میکنم به خودم میبالم و خیلی وقتها وقتی با خارجیها صحبت از صنعت داروی ایرانی میشود، فکر میکنند با صنعت دارویی فشل مواجه هستند اما وقتی به ایران میآیند به توانمندی بالای صنعت دارو پی میبرند و این برای هر ایرانی غرور آفرین است و باید از توانمندی صنعت داروسازی استفاده کنیم.
ایران در حوزه «های تک» جلوتر از کشورهای همسایه حرکت میکند
دکتر حمیدرضا اینانلو سرپرست امور بینالملل سازمان غذا و دارو، در نشست اینستاگرامی بررسی وضعیت صادرات دارو در سه سال اخیر و آینده با اشاره به وضعیت صدور مجوزهای صادرات در سه سال گذشته اظهار کرد: در طول چند سال گذشته فراز و نشیبهایی در صادرات دارو داشتیم، در سال ۹۶ ما بیشترین میزان صادرات را داشتیم و با تشدید تحریمها و محدودیتهای ارزی شاهد کاهش صادرات بودیم و این روند کاهشی در سال ۹۸ هم ادامه پیدا کرد.
او ادامه داد: به دلیل تحریم و مناسبتهای سیاسی کشور محدودیت ارزی اعمال شد و شرکتهای داروسازی صادرکننده دارو به دنبال تعهدات ارزی که به گمرک بانک مرکزی میسپردند و عدم ایفای تعهدات ارزی در دریافت ارز و تولید داروی بازار داخل دچار چالش میشدند.
دکتر اینانلو صادرات دارو را به حرکت روی بند تشبیه کرد و گفت: تولیدکننده باید مازاد نیاز داروی کشور را صادر کند، این در حالی است که کشورهای همسایه با شرایط بهتری صادرات دارو را انجام میدهند چرا که فرهنگ، قوانین و مناسبت آنها بهگونهای است که واردات دارو ممنوع نیست و شرکتها دغدغه تأمین داروی بازار داخلی را ندارند.
سرپرست امور بینالملل سازمان غذا و دارو تصریح کرد: ما برای تسهیل صادرات دارو صدور گواهینامهها و مجوزها را به سندیکای صاحبان صنایع دارویی واگذار کردیم همچنین در سازمان غذا و دارو تلاشهای صورت گرفت و در سال ۲۰۱۸ عضو PICS شدیم و با این عضویت نگاه مثبتتری به صنعت داروسازی در خارج مرزهای کشور شکل گرفت، ما همچنان توانستهایم مسیر صادرات را باز نگهداریم، هرچند رقم صادرات رضایتبخش نیست.
دکتر اینانلو با بیان اینکه بخش عمده صادرات ما به داروهای های تک و بایوتک با تکنولوژی نوین اختصاص دارد، گفت: باید توجه داشت که صنعت داروسازی ایران نشان داده است که در حوزههای تک چه توانمندی بالایی دارد و از کشورهای همسایه در این حوزه جلوتر هستیم.
او با اشاره به اما و اگرهای نیمایی شدن ارز داروهای OTC اظهار کرد: هفته جاری در کمیته صادرات جلسهای بهصورت ویدئو کنفرانس برگزار و بحثهایی درباره نیمایی شدن ارز داروهای OTC مطرح شد، نیمایی شدن ارز میتواند در صادرات نقش مؤثری داشته باشد، به طور کلی این نیمایی شدن ارز میتواند هم فرصت باشد و هم چالش ایجاد کند، فرصت از این جهت است که دیگر برای تولید این داروها درگیر تخصیص ارز نخواهیم بود و این مسئله در صادرات داروهای OTC میتواند کمک کننده باشد اما از طرف دیگر افزایش قیمت تولید را به دنبال دارد و خود میتواند چالش باشد و باید باهم اندیشی مسائل را بررسی کنیم.
او با اشاره به برخی انتقادات نسبت به محدودیت زیاد در سازمان غذا و دارو برای صادرات اظهار کرد: انتظار سازمان غذا و دارو از شرکتهای داروسازی این است، شرایط را درک کنند چرا که در دوران تحریم، اولویت ما تأمین داروی داخل است و درخواست داریم که تولیدکنندگان میزان تولید را به درستی اعلام کنند، ما میبینیم برای یک قلم دارو که شرکتی درخواست صادرات دارد به دلیل اینکه برخی تولیدکنندگان میزان تولید را به درستی اعلام نمیکنند، شرکت درخواستکننده آسیب میبیند و ممکن است مجوز صادرات صادر نشود.
او افزود: همچنین درخواست داریم که شرکتها رقابت را به آنسوی مرزها نبرند، صادرات کار تخصصی است و باید شرکتهای صادرکننده را جدی بگیریم تولید به اندازه کافی به ویژه در تحریم و کرونا سخت است و شاید لازم باشد ما برند ملی را توسعه دهیم تا این برند ملی در صادرات موفق باشد.
رقم صادرات دارو در شأن صنعت داروسازی ایران نیست
در ادامه نشست مهندس آصف مهدوی دبیر شورای سیاستگذاری صادرات کالاهای سلامتمحور سازمان غذا و دارو اظهار کرد: دوستان ما در سازمان غذا و دارو به همراه سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی اقدامات خوبی در حوزه صادرات و عرضه داروهای ایرانی در بازارهای همسایه انجام دادند و ما با نظر دکتر شانه ساز، شورای سیاستگذاری صادرات کالاهای سلامتمحور سازمان غذا و دارو را راهاندازی کردیم.
او با بیان اینکه به دنبال تحریمهای ظالمانه شاهد کاهش صادرات دارو هستیم، گفت: رقم صادرات در سالهای گذشته، عددی نیست که در شان صنعت داروسازی ایران باشد و ما انتظار بیشتری از صنعت دارو در ایران داریم. باید توجه داشت اکنون که قیمت نفت بسیار پایین است ما میتوانیم روی صادرات غیرنفتی تکیه کنیم و صادرات دارو را مدنظر قرار دهیم.
دبیر شورای سیاستگذاری صادرات کالاهای سلامت محور سازمان غذا و دارو ادامه داد: در بسیاری از حوزهها مثل انتقال ارز چالش داریم البته در حوزه صادرات کالاهای سلامت محور کمی چالشها کمتر است. پیش از این در حوزه صادرات در سازمان غذا و دارو، تمرکز وجود نداشت و ادارات موارد را مستقل پیگیری میکردند، اما اکنون با راهاندازی شورای سیاستگذاری، صادرات محصولات سلامت محور در سازمان غذا و دارو، بهصورت متمرکز موردتوجه قرار گرفته است.
مهندس مهدوی ادامه داد: اعضای شورای سیاستگذاری صادرات محصولات سلامتمحور، تشکلهای حوزه سلامت، اداره کلهای سازمان غذا و دارو و نماینده سازمان بازرسی هستند و کارشناسان صادرات دارو را پیگیری میکنند، ما بعد از راه اندازی شورای صادرات ارتباط خوبی با سازمان توسعه تجارت برقرار کردیم و مقرر شد در تمام جلسات این سازمان از جمله کارگروه توسعه صادرات به صورت فعال شرکت کنیم، در جریان امور قرار بگیریم و مسائل و مشکلات شرکتهای داروسازی را منتقل و پیگیری کنیم.
دبیر شورای سیاستگذاری صادرات کالاهای سلامت محور سازمان غذا و دارو با بیان اینکه در شرایط تحریم تأمین بازار داخلی در اولویت قرار دارد، گفت: باید توجه داشت که در دوران تحریم واردات محدودیت دارد و ما میتوانیم مازاد نیاز داخل را صادر کنیم همچنین ما در تأمین ارز محدودیتهایی داریم، از طرفی امسال همارز دارو کاهش پیداکرده است و سازمان غذا و دارو مجوز صادرات داروهایی که با ارز ترجیحی تولیدشدهاند، صادر نمیکند.
او بیان کرد: ما در شورای صادرات به دنبال چالشها و مشکلات در خارج و داخل از سازمان غذا و دارو هستیم. سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی میتواند با جمعآوری اطلاعات از شرکتها بسیار کمککننده باشد؛ همچنین بحث تکنرخی شدن ارز و استفاده نکردن از ارز دولتی در شرکتهایی که اهداف صادراتی دارند، در رشد صادرات مؤثر است. از دکتر مهرعلیان قول گرفتم که مشکلات صادرات را حل کنیم و در ایران بهتر پیش برویم، مواردی در جلساتی سازمان توسعه تجارت داشتیم بحث زیرساختهای صادراتی و تمرکز حمایتهاست.
دبیر شورای سیاستگذاری صادرات کالاهای سلامتمحور سازمان غذا و دارو تصریح کرد: اگر بحث چابک سازی فرآیندها، نقلوانتقال پول و تقویت شرکتهای موفق در صادرات را مدنظر قرار دهیم، میتوانیم صادرات دارو را افزایش دهیم، باید توجه داشت در حوزههای مختلف از جمله دارو، شرکتهای بسیاری هستند که سابقه خوبی در صادرات دارو یا سایر محصولات دارند و میتوانند در صادرات دارو به ما کمک کنند.