اعضای هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در نشست خبری که امروز به مناسبت روز خبرنگار در سندیکا با حضور خبرنگاران حوزه سلامت برگزار شد، با انتقاد از طولانی شدن دوره وصول مطالبات، نسبت به وجود بحران درحوزه داروهای داخلی هشدار دادند.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، در این نشست که با حضور دکتر عباس کبریایی زاده، دکتر هاله حامدی فر، دکتر ناصر نقدی، دکتر اکبر برندگی، دکتر محمدعبده زاده، دکتر مرتضی خیرآبادی و دکتر محمود نجفی عرب برگزار شد، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران پس از تبریک این روز به خبرنگاران بیان کرد: دوره وصول مطالبات در شاخصهای مالی در هر صنعتی بسیار مهم است که این دوره در پایان دوره اصلاحات ، ۶۰ روز بود به آن معنا که در مدت ۶۰ روز ، مطالبات وصول می شد اما در حال حاضر این زمان به ۳۶۰ روز و در برخی شرکت های بزرگ به ۴۵۰ روز رسیده است و این دو عدد، گویای این است که وارد چه مردابی شده ایم چراکه زنجیره پول می تواند صنایع را به حرکت وادارد یا آنکه به آنها آسیب بزند. در حال حاضر دوره وصول مطالبات به بیش از ۳۶۰ و حتی در برخی شرکتها به ۴۵۰ روز رسیده که بسیار اسفبار است.
دکتر کبریایی زاده افزود: زنجیره پول در صنعت داروسازی کشور ، مختل و منجر به این شده است که داروخانه ها نمی توانند پول شرکتهای پخش را بدهند و شرکت های پخش نمی توانند پول بخش تولید را پرداخت کنند.
وی با اشاره به مشکل دوره وصول مطالبات از سوی بخش دولتی تاکید کرد: اگر این وضعیت ادامه یابد ناگزیریم از طریق دیوان عدالت اداری این مساله را پیگیری کنیم.
رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به مصرف ۷۰ درصد داروها در بخش دولتی، گفت: صدای اختلال در زنجیره پول صنعت داروسازی کشور در ماه های آینده به گوش خواهد رسید چنانکه هم اکنون نیز مسئولان سازمان غذا و دارو اعلام کرده اند که ۵۰۰ تا ۷۵۰ قلم دارو در معرض کمبود شدید است.
کبریایی زاده تصریح کرد: وضعیت خوبی در زمینه دارو نداریم و در این زمینه حتی به وزرای اطلاعات، بهداشت و رفاه ، هشدار داده ایم.
به گفته وی، متاسفانه اکنون برخی شرکت های دارویی در حال تعدیل نیرو هستند و برخی شرکت های توزیعی در معرض ورشکستگی قرار دارند.
امید است دولت دوازدهم فارغ از ترکیب کابینه ، فکر عاجلی برای صنعت داروسازی کشور کند و منتظر دولت بعدی نشود و با همین دولت فعلی ، تدبیری بیندیشد در غیر این صورت دولت بعدی با بحران دارویی مواجه خواهد شد.
وی افزود: بحران دارویی زود اتفاق می افتد اما برطرف کردن آن بسیار زمان بر است همانگونه که پیش از این ، یک سال طول کشید تا بحران دارویی برطرف شود.
کبریایی زاده گفت: تعدادی از شرکت های دارویی ، نیمه دولتی و متعلق تامین اجتماعی، ستاد اجرایی فرمان امام و بانک ملی هستند اما از نظر ارزشی کمتر از ۵۰ درصد بازار دارویی را به خود اختصاص داده اند.
دیگر نمی توانیم سکوت کنیم!
دکتر مرتضی خیرآبادی عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز بیان کرد: قیمت همه نهادههای تولید در صنعت داروسازی افزایش یافته است، بدون اینکه قیمت دارو افزایشی داشته باشد. با این وضعیت آیا می توان توقع داشت، صنایع داروسازی کشور توسعه داشته باشند و تحقیق و توسعه را در اولویت قرار دهند؟
وی با انتقاد از تغییر قیمت ارز ماشین آلات، قطعات و بسته بندی افزود: این تغییر قیمت ارز، یک استباه فاحش بود. صنعت دارو تاکنون براساس وجدان و اخلاق در برابر ناملایمات سکوت کرده اما دیگر نمیتوانیم به این سکوت ادامه دهیم.
وی با اشاره به ۱۰ برابر بودن صادرات دارو نسبت به صادرات خودرو گفت: توقع داریم یک دهم ارزشی که برای کارخانه های خودروسازی قائل می شوند به صنعت داروسازی کشور اختصاص یابد؛ کارخانه های خودروسازی در عرض ۶ ماه ، سه بار قیمت خودرو را تغییر داده اند این درحالیست که کمیسیون قیمت گذاری دارو ، تعطیل شده است .
عضو هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران افزود: می خواهیم هیات خارجی به کشورهای دیگر برای صادرات بفرستیم یا نمایشگاه دارویی برپا کنیم، می گویند هزینه های آن را باید خودتان بپردازید ؛ با این شرایط، چگونه به سمت صادرات برویم.
خیرآبادی افزود: طی دو سال گذشته زمینه ورود داروهای جدید به صنعت داروسازی کشور کم شده است و با این شرایط همه توقع دارند که صنعت داروسازی کشور ساکت باشد. عده ای می گویند که صنعت داروسازی کشور ، دولتی است درحالیکه ۶۰ درصد اعضای کارخانه های سندیکا از بخش خصوصی هستند و معلوم نیست تا چه زمانی فشارها ادامه دارد.
وی تصریح کرد: اگر شرکت های دارویی بخواهند هر خدمتی از دولت بگیرند باید نقدا پرداخت کنند پس چطور است که بخش دولتی ، یک سال بدهی شرکت های دارویی را پرداخت نکرده است.
حال ناخوش صنعت داروسازی ایران
دکتر هاله حامدی فر نائب رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران نیز در این نشست با اشاره به مطالبات شرکت های دارویی از بخش دولتی گفت: تمام بخش های صنعت داروسازی اعم از کالا، مصرف کننده و تولیدکننده با هیچ صنعت دیگری قابل مقایسه نیست چراکه اگر سهامداران صنعت داروسازی فقط به برگشت سرمایه فکر کنند، وضعیت بغرنجی برای بیماران به وجود خواهد آمد.
وی ادامه داد: بطورمثال بدهی بیمارستان مفید به شرکت های دارویی آنچنان زیاد است که شرکت های پخش دارو به این بیمارستان دارو نمی دهند اما هنگامی که یک بیمار مبتلا به هموفیلی در این بیمارستان در یک جراحی آپاندیس نیاز به داروی فاکتور هفت ، پیدا می کند ، باید دارو به این بیمار برسد و صنعت داروسازی این کار را انجام می دهد.
وی خاطرنشان کرد: عمده مصرف داروی بیماران صعب العلاج در بخش دولتی است و بیماران برای تهیه دارو برای یک لحظه بیشتر زنده ماندن عزیزانشان تلاش می کنند و از سوی دیگر ، شرکت های دارویی برای تهیه مواد اولیه باید به دنیا التماس کند.
نائب رئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفت: مطالبات سنگین شرکت های دارویی آنان را به تعدیل نیرو وامی دارد و این تعدیل نیرو، فشار روانی زیادی به کارفرمایان تحمیل می کند ؛ این اتفاقات بد در صنعت داروسازی کشور ، رخ داده است و از سوی دیگر با طرح تحول سلامت مواجه ایم.
حامدی فر افزود: طرح تحول سلامت ، هزینه های زیادی متوجه صنعت داروسازی کرده است اما نمی توانیم چشمان خود را ببندیم و بگوییم این طرح بد بوده است چراکه موجب اقداماتی برای بیماران شده اما بخشی از این طرح به خوبی اجرا نشده است و نمی دانیم کجای آن دچار مشکل است .