بهگفته فعالان صنعت دارویی کشور، صادرات تنها راه برونرفت از رکود حاکم بر کشور است و صادرات دارو بهعنوان کالای استراتژیک نیازمند توجه و حمایت نهادهای دولتی است.
بهگزارش روابط عمومی سندیکا، نشست بررسی فرآیندهای جاری اداره کل دارو سازمان غذا و دارو، روز یکشنبه ۴ بهمن ۹۴ ساعت ۹ با حضور و سخنرانیدکتر اکبرعبداللهیاصل مدیرکل نظارت و ارزیابی دارو و مواد مخدر، دکتر عباسکبریاییزاده رییس سندیکای صاحبان صنایع دارویی ایران و جمعی از مدیران عامل شرکتهای دارویی در مرکز همایشهای بینالمللی هتل المپیک برگزار شد.
در ابتدای این نشست جمعی از مدیران عامل شرکتهای دارویی به بیان مهمترین ضعفها و مشکلات در صنعت دارویی کشور و بیان نقطهنظرات و پیشنهادات خود بهمنظور رفع مشکلات پیشرو و تسهیل صادرات دارو به خارج از کشور که در دوره پساتحریم مهمترین هدف صنعت استراتژیک کشور است، پرداختند.
در ابتدا دکتر محمدرضا زرگرزاده مدیرعامل شرکت داروسازی مداوا گفت: خوشبختانه از سالهای گذشته شاهد تغییر رویه مثبت در سازمان غذا و دارو هستیم. بطوریکه مهمترین صفت نامبرده برای این تغییر رویه تدبر، تعقل و خردورزی است. با این حال صنعت دارویی کشور در حال حاضر، صنعت ملتهبی است و لازم است تا همان مواردی که در بحث نظارت و کنترل وجود دارد، در خود سازمان غذا و دارو هم اعمال شود.
وی افزود: متاسفانه یکی از چالشهای مهم در صنعت دارویی کشور در داخل، رویههای سازمانی است که باعث میشود دوره انجام یک کار از حداقل به حداکثر برسد. بر همین اساس لازم است تا سازمان غذا و دارو بیش از پیش به بحث شفافیتسازی بپردازد و تمام عزم خود را بر اطلاعرسانی دقیق جزم کند.
زرگرزاده خاطرنشان کرد: علاوه بر اطلاعرسانی، تدوین برنامه عملیاتی از دیگر عناصر مهم برای حل چالشهای صنعت داروسازی کشور است. در حال حاضر نیازمند تشکیل یک اتاق فکرهستیم تا برنامه سالهای آینده صنعت دارو تدوین و وضعیت این صنعت را حداقل تا ۵ سال آینده مشخص کند .
کاهش صادرات دارو در سال ۹۴
دکتر نجفی رییس پیشین سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران بیان کرد: یکی از مهمترین طرحهای حاضر در وزارت صنعت، معدن و تجارت مرجینگها است که باید به سمت این طرح پیش رفته و بنگاههای خود را بزرگتتر کنیم؛ در غیر اینصورت دچار مشکلات بیشماری خواهیم شد.
وی با تاکید فرصت پیشآمده در دوران پساتحریم خاطرنشان کرد: باید نقاط قوت و ضعف را در این دوره شناسایی کنیم و از سوی دیگر نهایت استفاده را ببریم. متاسفانه آمار و ارقام سال ۹۴ نسبت به سال گذشته، حاکی از کاهش چشمگیر صادرات دارو است که با توجه به فرصت پیشآمده در این دوره و تمایل شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری در ایران زمان مناسبی را برای جبران اشتباهات گذشته فراهم کردهاست.
رئیس هیئتمدیره شرکت پخش رازی اظهار کرد: چند وقت پیش به دلیل مشکلاتی که برای شرکت دارو پیش آمد، این موضوع مطرح شد که از نظر حقوقی بیمهها میتوانند مدیر عاملان شرکتها یا آزمایشگاهها را بهطور کامل پوشش دهند یا خیر. طی بررسیهای صورت گرفته، در صورت تمایل،از نظر حقوقی این امکان وجود دارد تا بیمهها پوشش کاملی از مسئولان فنی شرکتهای وارداتی، توزیعی و دارویی ارایه داده و هزینههای ناشی از حوادث کار هم کاسته شود.
وی اظهار داشت: متاسفانه، رقابت شرکتهای دارویی کشور عمدتا محدود به رقابت میان شرکتهای داخلی است و همین خود باعث بروز مشکلات بسیاری میشود. برای مثال زمانی بیش از ۷۰ درصد از نیاز دارویی کشور افغانستان را ما تامین میکردیم و افغانیها داروهای ایرانی را بهصورت جدی قبول داشتند. اما رقابت بین شرکتهای داروسازی ایران برای مالکیت انحصاری بازار افغانستان باعث شد تا این بازار را از دست دهیم و کشورهایی مثل پاکستان و چین با سوءاستفاده از فرصت پیشآمده و کپیبرداری از داروهای ایرانی، بازار را قبضه کنند.
نجفی در پایان گفت: توسعه صنعت دارویی کشور علاوه بر رفع مشکلات موجود، کمک به توسعه اشتغال است. در حال حاضر ۱۸ دانشکده داروسازی در کشور وجود دارد که سالانه شماری داروساز پرورش میدهند که خواهان فعالیت در صنعت دارویی کشور هستند.
قیمت داروی داخلی کاملا معقول است
دکتر اختیاری رئیس سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی در ادامه با تاکید بر رفع موانع تعرفهای گفت: طی سالهای گذشته برخی تعرفههای دارو بطور جهشی کاهش پیدا کردهاست و موانع تعرفهای موجود باعث شد تا برای صنعت دارویی کشور و مواد موثر اولیه مشکلات بسیاری ایجاد شود. با این حال نباید تولیدکنندگان سهم بازار خود را از دست بدهند.
وی خاطرنشان کرد: مسائل و موانع فنی مرتبط با صنعت دارو در همه جا وجود دارد و لازم است تا سازمان غذا و دارو حمایت خود را از شرکتهای دارویی بویژه در ریزترین مسائل فنی افزایش دهد.
رییس سندیکای تولید کنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بسته بندی دارویی اظهار داشت: قیمت داروی ملی در سبد نسخه داروخانههای کشور کاملا معقول است و اگر افزایش قیمتی در داروهای تولید داخل به چشم میخورد، صرفا در داروهای بیماران خاص است.
اختیاری با ایراد از نحوه صدور گواهینامههای صادراتی تصریح کرد: برخی از شرکتهای دارویی برای صادرات نیازمند اخذ گواهینامههای صادراتی از سازمان غذا و دارو هستند که این سوال مطرح میشود آیا خود سازمان غذا و دارو امکان صدور گواهینامهها را دارد.
وی با اشاره آمار سرانه صادرات و واردات دو کشور ایران و هند و توجه به بازار داخلی برای تغییر، اعلام کرد: سرانه صادرات کشور هندوستان ۶ دلار و سرانه صادرات ایران ۲ دلار است. همچنین سرانه واردات هند ۲۵ سنت و سرانه واردات ایران ۲۵ دلار است که بیش از ۱۰۰ برابر هند است.
واردات داروی خارجی مشابه داخل؛ چالش اصلی صنعت دارویی کشور
دکتر ناصر نقدی مدیرعامل شرکت دارویی پارس دارو با تاکید بر واردات داروهای همزمان تولید داخل بهعنوان چالش اصلی صنعت داروسازی کشور افزود: یکی از اقدامات خوبی که در هفتههای گذشته صورت گرفت، آزادسازی قیمتگذاری داروهای اوتیسی بود. اما در برخی از مفاد قانونگذاری، تبصرههایی به چشم میخورد که تاکید میکند قیمتگذاری همچنان برعهده سازمان غذا و دارو است.
وی در ادامه سخنان خود پیشنهاد داد: بحث ورود یک نوع دارو به فهرست داروهای جدید با مشکلات بسیاری همراه است که در این میان گرچه برخی از کشورها بهراحتی میتوانند داروهای خود را ثبت کنند، اما برخی دیگر از شرکتها با وجود انجام تمام مراحل ثبت دارو، موفق به این امر نمیشوند. قیمتگذاری دارو هم از دیگر مشکلات مطرح برای تولیدکنندگان دارو است که ایجاب میکند قیمت دارو حداقل بر اساس تورم تعیین شود.
تسهیل صادرات دارو نیازمند همفکری مسئولان است
دکتر اکبر برندگی مدیرعامل شرکت داروسازی سبحان با بیان این موضوع که زیرساختها در شرکتهای دارویی ضعیف است ، افزود: نزدیک به ۹ ماه از سال ۹۴ میگذرد که همه مسئولان به تازگی از ضعف در صنعت دارویی کشور گفته و تاکید میشود که صادرات دارو نیازمند اقدامی مسئولانه و در عین حال تدوین برنامه منسجم است.
وی با تاکید بر تدوین نقشه منسجم برای توسعه صادرات، اظهار داشت: نباید تصور کرد که رفع تحریمها و دوره پسابرجام به معنای رفع همه مشکلات صنعت دارویی کشور است. ممکن است در این دوره فرصتهایی پیش آید ،اما قطعا در کنار این فرصتها، تهدیدهایی هم وجود دارد که نباید از آنها غافل ماند.
صنعت تولید آنتیبیوتیک در کشور بیمار است
دکتر علی منتصری مدیرعامل شرکت داروسازی آفاشیمی گفت: صنعت تولید آنتیبیوتیک در کشور بیش از گذشته نیازمند توجه است. این صنعت امروز مریض شدهاست و این امر به خاطر سه عامل رانت، خودزنی و کیفیت است. تنها راه علاج کشور بهخصوص در دوره پساتحریم، اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید داخل است بطور سازمانیافته است.
وی خاطرنشان کرد: باید بخش خصوصی در صنعت دارو را حمایت کرد؛ مطمئن باشیم که اگر تیم کاردانی برای تحقق اهداف صنعت دارویی تشکیل شود، این قابلیت وجود دارد تا ۳۰۰ شرکت دارویی در کشور تاسیس شود.
لزوم تغییر قانون خوراک و آشامیدنی بعد از ۶۰ سال
دکتر مرتضی خیرآبادی عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران گفت: اگر صنعت دارویی کشور همچنان بدون حمایت دولت پیش رود، تا دو سال آینده باید شاهد فلج شدن مطلق این صنعت باشیم.
وی با تاکید بر حمایت دولت از صنعت دارو خاطرنشان کرد: در تمام صنایع پیشرفته دنیا بهخصوص در هند و اروپا، دولت حمایت همهجانبهای از صنایع دارویی با تخصیص یارانه دارد. این در حالی است که هفته گذشته ۲۶۰ میلیارد تومان از سوی دولت به سازمان توسعه تجارت یارانه تخصیص داده شد و همیشه این مدیران هستند که باید جوابگوی نهادهای دولتی از جمله مجلس باشند. اما تا به حال این فرصت پیشآمده تا از کمیسیون بهداشت مجلس بپرسیم که در طول این ۴ سال برای صنعت دارو چه کردهاند؟
دکترخیرآبادی در پایان اظهار داشت: نزدیک به ۶۰ سال است که قانون خوراک و آشامیدنی در کشور با وجود تحولات اساسی هیچ تغییری نکردهاست و امروز نیازمند تغییر این قانون هستیم.