جلسه ویژه سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با هدف حل مشکلات تولیدکنندگان دارو و صادرات به بازار افغانستان با حضور دکتر محمود نجفیعرب عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، دکتر احمد نارونی رئیس کارگروه کشورهای عربی و خاورمیانه سندیکا، دکتر حاجیزاده رییس ستاد افغانستان در وزارت امور خارجه و دکتر اینانلو سرپرست امور بینالملل سازمان غذا و دارو برگزار شد.
به گزارش سندیکا، دکتر نجفیعرب در ابتدای این جلسه با تاکید بر دغدغه صادرات در دوره جدید هیئت مدیره سندیکا و دولت دوازدهم بیان کرد: زمانی بازار افغانستان برای ما بازار خوبی محسوب میشد، بیش از ۶۰ درصد این بازار دست ما بود اما در حال حاضر این رقم به زیر ۵ درصد رسیده است. به خوبی به یاد دارم زمانی که در تیپیکو و داروپخش مشغول به کار بودم، افغانها داروی ایرانی را به عنوان یک داروی شفابخش برای درمان بیماریهای خود میشناختند. اما متاسفانه نحوه برخورد شرکتهای تولیدکننده دارو در این بازار و حاکم شدن رقابت ناسالم میان آنها باعث شد تا بازار افغانستان را رفته رفته از دست بدهیم و امروز چینیها و هندیها صاحب این بازار شوند.
وی با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای احیای این بازار افزود: خوشبختانه در سالهای گذشته با بهبود بودجه بخش دولتی چه در حوزه درمان و چه حوزه بهداشت، اقدامات قابل توجهی در راستای صادرات دارو به بازار افغانستان صورت گرفته شده است. برای نمونه در حال حاضر تعدادی از دانشجویان افغان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تحت آموزش هستند یا همزمان با مشارکت بخش خصوصی افغانستان، بیمارستان خصوصی در آن کشور تاسیس شده است که ساخت و ساز آن بر عهده دانشگاه علوم پزشکی مشهد است.
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران همچنین بیان کرد: زمانی که به گفت و گو با رئیس بهداری هرات پرداختم وی هم از این موضوع گلهمند بود که چرا ایرانی ها از بازار افغانستان پا پس کشیدند و این بازار را به کشورهای مقابل واگذار کردند.علاوه بر این طی جلساتی که با کنسولگری افغانستان و بازرگانان دارویی این کشور گذاشتیم، همگی ابزار تمایل کردند تا بار دیگر ایرانیها قدرت عمل را در بازار داروی افغانستان ا به دست بگیرند.
دکتر نجفیعرب با انتقاد از عملکرد شرکتهای داروسازی ایرانی در صادرات بیان کرد: متاسفانه یکی از مشکلات صادرات صرف نظر کشور هدف، این است که تولیدکنندگان تصور میکنند میتوانند صادر کننده خوبی هم باشند. بر عکس، شرکتهای تولیدکننده در هیچ کجای دنیا صادر کننده خوبی نبوده و نخواهند بود. از طرف دیگر متاسفانه منابع شرکت صرف مواردی غیر از صادرات میشود. برای مثال هستند شرکتهایی که سالانه بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان برای جایزه به داروخانه هزینه می کنند.
صادرات کوتاه مدت نیست
عضو هیئت مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با تاکید بر اینکه صادرات کوتاه مدت نیست و دید بلند مدتی میخواهد، افزود: میزان ارز مصرفی اختصاص داده شده به کل واردات مواد اولیه دارویی ۸۰۰ ملیون دلار است. این در حالی است که ارزش بازار داروی افغانستان ۶۰۰ میلیون دلار است و اگر ما بتوانیم حتی قسمتی از این بازار را به انحصار خود دربیاوریم، در کنار دیگر بازارها مانند عراق، تراز تجاری دارویمان مثبت خواهد شد. انجام این کار هم غیرممکن نیست. برای نمونه در نظر بگیرید چه تعداد دانشجوی افغان در دانشکده های داروسازی ما مشغول به فعالیت هستند. اما تا به حال شده این دانشجویان را برای بازدید به کارخانجات داروسازیمان دعوت کنیم یا از کیفیت داروی ایرانی برایشان بگوییم؟
دکتر نجفیعرب توضیح داد: یکی از مزیتهای بازار داروی افغانستان این است که صرف نظر از درآمد، هزینه هم در این بازار بسیار کم است و در حال حاضر که حتی قوانین فرادستی کشور بر صادرات تاکید میکنند و راه برای صادرکنندگان در مقایسه با قبل هموار شده است، باید از این فرصت نهایت بهره را برد.
دکتر احمد نارونی رئیس کارگروه کشورهای عربی و خاورمیانه سندیکا نیز در این جلسه با توضیحاتی درباره روند صادرات کشورهای داروسازی ایرانی به افغانستان بیان کرد: بازار افغانستان یکی از قدیمیترین بازارهای صادراتی است. زیرا از یک طرف فرآیند رجیسترینگ در این کشور آسان است و از طرف دیگر داروهایی که به این کشور صادر میشود، بستهبندی آنها همان بستهبندی داخل است. اما متاسفانه رقابت ناسالم شرکتهای داروسازی ایرانی و اعمال ضوابط بر فرآیند رجیسترینگ از طرف اداره داروی افغانستان در نتیجه همکاری با شرکت کانادایی، باعث شد تا فرآیند ثبت دارو در این کشور به سختی صورت بگیرد. کما اینکه در حال حاضر بازار داروی افغانستان خواهان داروهایی است که قیمت آنها، یک سوم قیمت داروهای تولید داخل این کشور باشد که برای شرکتهای داروسازی ایرانی به صرفه نیست با حاشیه سود پایین دارو صادر کنند.
بر اساس توضیحات ارایه شده از سوی حاضران در جلسه و تاکید بر انسجام بازار داخلی که موجب رونق صادرات خواهد شد، پیشنهاد شکلگیری کنسرسیومی با حمایت همه جانبه سندیکا ارایه شد تا ضمن بررسی و تحلیل مشکلات صادرات دارو به افغانستان، امکان حضور مجدد شرکتهای داروسازی داخل در این بازار فراهم شود./