بازار دارویی روسیه فرصتی استثنایی برای تولیدکنندگان داروی ایران
جلسه آشنایی اعضای سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با قوانین و مقررات ثبت دارو در روسیه، دوشنبه ۲۳ فروردین ۹۵ در مرکز آزمایشگاههای مرجع کنترل غذا و دارو برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، این جلسه با حضور دکتر سید حسامالدین مدنی نماینده وزارت بهداشت در امور روسیه، دکتر علیرضا حسینی عضو سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، مهندس عاصف مهدوی مسئول میز صادرات سازمان غذا و دارو، درمان و آموزش پزشکی، رمضان اصلاخانوف مدیرعامل موسسه مردم نهاد انستیتو تحقیقات مستقل روسیه، یلنا بارمانووا معاون این انستیتو و جمعی از اعضای شرکتهای فعال در زمینه صادرات برگزار شد.
دکتر حسینی در این نشست گفت: کارگروه ایران و روسیه تا امروز جلسات متعددی داشته است که بر اساس صحبتهای صورت گرفته همکاریهای خوبی در زمینه دارو با کشور روسیه خواهیم داشت. کشور روسیه هدف مهم صادراتی برای ایران به حساب میآید و طبق برنامههای بلند مدت این کشور، قرار است تا سال ۲۰۲۰ میلادی، ۹۵ درصد داروی روسیه در داخل روسیه تولید شود که این موضوع میتواند برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان دارو در ایران یک فرصت بزرگ به حساب بیاید.
ورود به بازار بینالمللی دارو کار پیچیدهای است
دکتر مدنی در این جلسه اظهار داشت: این جلسه برای آشنایی بیشتر با صنعت دارویی روسیه و راههای ثبت دارو در این کشور برگزار شده است. پیش از این شرکتهای ایرانی معدودی با این کشور همکاری داشتهاند، اما به صورت فراگیر هیچگاه چنین موقعیتی به وجود نیامده بود.
وی اضافه کرد: پیش از این شرکتها آشنایی کافی با قوانین بینالمللی نداشتند و ممکن بود در صادرات با مشکلهایی روبهرو شوند، اما پس از تشکیل کارگروه ایران و روسیه و اقداماتی که در جهت تعامل بیشتر با این کشور صورت گرفت، همهچیز شفافتر شد. امیدواریم از این نقطه به بعد صادرکنندگان با مشکلات کمتری روبهرو شوند. همانطور که میدانید یکی از دلایل پایین بودن صادرات ایران در زمینه دارو، آشنا نبودن به قوانین بینالمللی است.
دکتر مدنیی ادامه داد: جلسات مختلفی میان وزیر بهداشت ایران و روسیه برگزار شده که در این جلسات تاکید فراوانی روی ورود داروی ایرانی به روسیه شده است. البته نیازمند پیشزمینههایی هستیم که اغلب اقتصادی هستند. یکی از ضعفهای موجود قوانینی است که تاحدودی شرایط را برای صادرات و تولید دارو در این کشور دشوار میکند که البته در راستای حل این موضوع وزیر بهداشت ملاقاتهایی را در سطوح بالاتر انجام خواهند داد.
ایران از سطح بالایی در تولید دارو برخوردار است
اصلاخانوف در این جلسه بیان کرد: خیلی خوشحالم که در ایران هستم، کشوری تاریخی با فرهنگی عمیق که همواره در جهت استقلال خودش تلاش میکند. به عقیده من ایران یک کشور نیست بلکه مرکز دنیا است. امیدوارم همکاریهای ما ثمربخش و طولانیمدت باشد.
مدیرعامل انستیتو تحقیقات مستقل روسیه بیان کرد: انستیتو تحقیقات مستقل رابطه تنگاتنگی با وزارت بهداشت روسیه دارد و از سال ۲۰۰۸ مشغول به کار شده است. ما تجربهای بسیار طولانی در زمینه ثبت دارو و تجهیزات پزشکی در روسیه داریم. ما یک سازمان اجتماعی هستیم و فکر میکنم این جزو مزیتهای شرکت ما است.
اصلاخانوف گفت: ما در دیدارهایی که از کارخانههای تولید دارو در ایران داشتیم متوجه شدم که ایران از نظر تولید و بار علمی در سطح بالایی قرار دارد. با صراحت میگویم که باید خیلی چیزها از شما یاد بگیریم. امیدوارم تولیدکنندگان ایرانی بتوانند در روسیه به تولید دارو بپردازند.
لزوم ثبت دارو در روسیه برای شرکت در مناقصههای دارویی
یلنا بارمانووا نیز در ادامه جلسه بیان کرد: در صنعت دارویی روسیه ۲ نوع بازار وجود دارد؛ اول بازار دولتی و دوم بازار آزاد که در صنایع داروسازی بیشتر بازار دولتی مد نظر است. در دورههایی که به عنوان بحران اقتصادی از آنها یاد میشود افراد کمتر هزینه میکنند و در این شرایط سفارشهای دولتی ارزش بیشتری پیدا میکند.
وی ادامه داد: بیشتر کمپانیهای روسیه سعی میکنند فهرست داروهایی را به شما بدهند که دولتی به حساب میآید؛ مانند داروهای خاص. دولت برای بیماران خاص شرایطی را در نظر میگیرد به گونهای که بخشی از هزینههای دارو به عهده دولت قرار میگیرد.
بارمانووا گفت: شرکتهایی که میخواهند وارد بازار روسیه شوند نباید از قوانین غافل شوند. برای نمونه، یکی از این قوانین، “قانون نفر سوم اضافه“ است که بر اساس آن اگر در روسیه ۲ کمپانی داخلی بتوانند یک دارو را تولید کنند دیگر هیچ شرکت خارجی نمیتواند آن دارو را وارد بازار کند. شرکتهای ایرانی هم میتوانند در تمام مناقصهها شرکت کنند، به شرطی که داروهای آنها در روسیه به ثبت رسیده باشد.