در کارگاه آموزشی «مروری بر بازار دارویی ایران و جهان» مطرح شد:
داروسازی؛ یکی از سه صنعت بزرگ دنیا
در حاشیهی پنجمین نمایشگاه بینالمللی ایران فارما (دارو و صنایع وابسته)، کارگاه آموزشی «مروری بر بازار دارویی ایران و جهان» برگزار و از صنعت داروسازی به عنوان یکی از سه صنعت بزرگ دنیا یاد شد.
به گزارش روابط عمومی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در حاشیهی نخستین روز برگزاری این نمایشگاه، کارگاههای آموزشی مختلفی از جمله کارگاه «مروری بر بازاریابی ایران و جهان» برگزار شد.
علیرضا یکتادوست، عضو هیئت مدیرهی شرکت کارخانجات دارو پخش، مدرس و دبیر این کارگاه طی سخنانی با اشاره به وضعیت تولید ناخالص داخلی گفت: GDP ایران در سال ۲۰۱۷، ۴۵۴ میلیارد دلار برآورد شده و پیشبینی صندوق بینالمللی پول این است که این رقم در سال ۲۰۱۹ افزایش یابد.
او افزود: عددی که صرف حوزهی سلامت میکنیم، تا سال ۹۲، یعنی تا ابتدای دولت یازدهم، حدود شش درصد بوده است. در سال ۹۶ این رقم به ۸٫۱۰ رسید و در حال حاضر معادل ۹٫۵ درصد است. بنابراین میتوان گفت که سهم سلامت افزایش پیدا کرده است.
یکتادوست به افزایش سهم دارو هم اشاره کرد و گفت: سهم دارو به حدود ۱۵ درصد رسیده که مطابق با نرخ جهانی است.
دبیر کارگاه «مروری بر بازاریابی ایران و جهان» با بیان اینکه چرا هزینههای سلامت افزایش پیدا کرده است، اظهار کرد: سه علت برای این مسئله وجود دارد؛ مسئلهی اول موضوع امید به زندگی است که در دنیا افزایش پیدا کرده و به حدود ۷۵ سال رسیده است؛ ضمن اینکه تمام نظامهای سلامت به دنبال این هستند تا امید به زندگی را بالا ببرند. موضوع دوم رشد اقتصادهای نوظهور است؛ مانند کشورهایی چون چین، هند، برزیل، مکزیک و ترکیه. مورد سوم مربوط به پیشرفتهایی است که در حوزهی تکنولوژی رخ داده است؛ در حال حاضر حرکت بسیاری از شرکتها به سمت نانوتکنولوژی است.
او ادامه داد: امروزه شرکتها به دنبال کسب منفعت هستند. آنها سرمایهگذاری میکنند تا درآمد بیشتری کسب کنند، به همین دلیل اکنون رقابت در حوزهی سلامت و دارو افزایش پیدا کرده است. بیشترین حاشیهی سود ناخالص در همهی واحدها مربوط به سلامت است. ضمن اینکه در حاشیهی تمام صنایع، حاشیهی سود هیچ صنعتی به اندازهی دارو نیست.
یکتادوست در بخش دیگری از سخنان خود به صنعت دارویی در دنیا اشاره کرد و گفت: صنعت داروسازی یکی از سه صنعت بزرگ دنیاست. نرخ متوسط سالانهی آن ۳٫۰۶ درصد است، بالاترین حاشیهی سود در صنعت ژنتیک را دارد و یکی از هفت صنعت پرشتاب در دنیاست.
او ادامه داد: صنعت داروسازی دنیا مقام نخست در بین تمام صنایع از حیث میزان سرمایهگذاری در پروژههای تحقیق و توسعه را دارد؛ در سال ۲۰۱۸، ۱۶۰ میلیارد دلار صرف تحقیقات دارویی شده است.
عضو هیئت مدیرهی شرکت کارخانجات دارو پخش به چالشهای این صنعت هم اشاره کرد: هزینهی توسعه برای محصولات جدید بسیار بالاست، از هر پنج هزار مولکول یکی شانس ورود به بالا را دارد. همچنین در این صنعت ریسک سرمایهگذاری وجود دارد.
یکتا دوست همچنین با اشاره به چالشهای گذشته و چالشهای پیش رو در صنعت داروسازی بیان کرد: در سه دههی گذشته چالشی که با آن مواجه بودیم، در رابطه با تولید بود، شرکتی که بیشتر تولید میکرد برنده بود، در حالیکه امروز چالش پیش رو در حوزهی نوآوری و دومین چالش مربوط به بازاریابی است.