دومین کارگروه کشورهای عربی و خاورمیانه متشکل از اعضای شرکتهای صادرکننده دارو، در واپسین روزهای اردیبهشت ماه تشکیل جلسه داد تا نتایج برگزاری جلسه کمیته صادرات دارو با مسئولان بانک مرکزی را به اطلاع تولیدکنندگان و صادرکنندگان داور برساند و برای سهولت فعالیت این شرکت ها بحث و تبادل نظر کند.
به گزارش روابط عمومی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی در دومین کارگروه کشورهای عربی و خاورمیانه این سندیکا، مباحثی پیرامون تعامل همه جانبه بانک مرکزی با شرکت های تولیدکننده و صادرکننده دارو مطرح شد.
در این جلسه که اواخر اردیبهشت ماه و به مدیریت دکتر مهرداد علیمیان؛ رئیس کمیته صادرات سندیکای داروهای انسانی، در دفتر سندیکا برگزار شد، مشروح نظرات و مصوبات حاصل از برپایی جلسه با مسئولان بانک مرکزی برای نمایندگان شرکت های صادرکننده دارو قرائت شد.
دکتر مهرداد علیمیان در این جلسه با اشاره به کُندی ثبت نهایی دارو در کشور سوریه از اعضای حاضر در جلسه درخواست کرد در مورد گواهی «CPP» ارسال شده به این کشور، پیگیری لازم را انجام دهند. او گفت اطلاعات موجود ما نشان می دهد گواهی مذکور از طریق وزارت امور خارجه به وزارت بهداشت سوریه ارسال شده است. اما وضعیت فعلی «CPP» در سوریه هم اکنون برای ما مشخص نیست چون اطلاعی از طرف نمایندگان شرکت های دارویی به ما نرسیده است.
دکتر علیمیان درباره شفاف سازی موارد استفاده از ارز حاصل از صادرات دارو به کشور عراق نیز گفت همکاری با بانکی که در جلسه گذشته برای تبادلات ارزی مشخص شده بود ملغی شده است. اکنون منتظر نهایی شدن گفتگوها برای انتخاب بانک جایگزین در آن کشور هستیم. او یادآور شد قرار است تبادلات میان بانک مذکور عراقی و ایران بر اساس «دینار» انجام گیرد.
علیمیان اضافه کرد فروش محصولات دارویی شرکت های صادرکننده دارو که در شش ماهه نخست سال به صورت ریالی فروخته شده توسط کارشناسان بانک مرکزی در یک کارگروه بررسی می شود تا تعهدات ارزی این شرکت ها به نحو مناسبی حل و فصل شود. در این میان، اگر شرکت های تولید و صادرکننده دارو مدارک و مستنداتی ارائه کنند در صورت پذیرش ادله توسط بانک مرکزی، مهلت اجرای تعهدات ارزی شرکت ها تمدید خواهد شد.
او با اشاره به اینکه دستورالعمل ابلاغ شده به شرکت های صادرکننده دارو تا حدی برای برخی شرکت ها غیرشفاف بود گفت بانک مرکزی اعلام کرده مبادلات صنایع مختلف از جمله دارو با سایر کشور به صورت ارزی انجام شود. این موضوع از سوی بانک مرکزی به صورت شفاف اعلام شده و در شش ماهه بعدی سال مورد اغماض قرار نخواهد گرفت.
رئیس کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ضمن تاکید بر اینکه بانک مرکزی بر اجرای تعهدات ارزی شرکت های صادرکننده مُصر است گفت این بانک تاکید دارد که ارز اختصاص یافته به تولید برای صادرات دارو به موقع به کشور بازگردد اما اگر شرکت های صادرکننده منع یا مشکلی برای اجرای تعهدات خود داشته باشند می توانند با مذاکره و مکاتبه با معاونت ارزی بانک مرکزی، تعهدات جدید(قابل اجرا) تنظیم کرده و بر اساس آن عمل کنند. بسته به ادله ارائه شده توسط شرکت ها به آنها چند ماه بیشتر، فرصت اجرای تعهدات داده خواهد شد. او اضافه کرد از جایی که دوگانگی دستورالعمل ابلاغ شده به شرکت ها برطرف شده، انتظار بانک مرکزی، بازگشت ارز توسط شرکت های صادرکننده دارو طبق تعهدات آنهاست.
دکتر مهرداد علیمیان در بخش دیگری از سخنانش گفت بانک مرکزی دست شرکت های صادرکننده دارو را برای بازگرداندن ارز به کشور از طرق مختلف باز گذاشته و از آنها حمایت می کند. او در توضیح این روند بیان کرد شرکت ها می توانند به هر طریق ممکن به بانک مرکزی اعلام کنند که ارز دریافتی را به کشور بازگردانده اند این روش می تواند از طریق سامانه های «نیما» یا «سنا» انجام پذیرد و حتی از طریق همکاری با صرافیِ نشان داری که تحت نظارت و کنترل بانک مرکزی فعالیت می کند پیاده شود. او اضافه کرد اگر خریداران داروهای صادراتی بتوانند ارز را در نقطه صفر مرزی تحویل بانک های عامل بدهند، بانک مرکزی مقدمات جابجایی ارز را به عهده گرفته و نهایت همکاری را با شرکت های صادرکننده دارو به عمل می آورد. او خاطرنشان کرد شرکت های صادرکننده دارو در صورت تمایل به فعالیت از طریق صرافی ها با «کانون صرافان ایران» تعامل داشته باشند تا فعالیت آنها توسط صرافی های مجاز انجام شود.
علیمیان در بخش دیگری از سخنانش به اعضای شرکت های صادرکننده دارو توصیه کرد در تنظیم قراردادهای خود «بند» ی را بگنجانند تا در صورت ایجاد تغییرات و شرایط خاص به آنها امکان بازبینی بدهد. مهرداد علیمیان با اشاره به اینکه هم اکنون دورنمای قطعی برای سال ۹۸ در مورد اولویت دارویی وجود ندارد گفت ممکن است تعدادی از داروها مانند مکمل ها از لیست اولویت سازمان غذا و دارو خارج شوند. در این صورت اضافه کردن بندی در قرارداد که امکان بازبینی مجدد به شرکت تولید و صادرکننده دارو می دهد ضروری می نماید. علیمیان تاکید کرد علاوه بر این احتمال وجود اختلاف قیمت در زمان تنظیم قرارداد و زمان صادر کردن دارو نیز باید در قرارداد مدنظر قرار گیرد تا شرکت های تولید و صادرکننده دارو دچار ضرر نشوند.
بخش پایانی صحبت های دکتر علیمیان پیرامون سفر اخیر مسئولین وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو و نتایج این سفر بود. حاصل این سفر، به گواهی صورتجلسه نخستین کارگروه کشورهای عربی و خاورمیانه شامل دستاوردهایی به این شرح است؛
داروهای شیمیایی در حال ثبت که در مناقصه برنده اعلام شده اند از سوی وزارت بهاشت عراق «Awardation» دریافت می کنند و طبق تفاهم نامه امکان صادرات آنها وجود خواهد داشت.
علاوه بر این، فرآیند « Fast Track» با کمترین مدارک جهت ثبت داروهای شیمیایی در عراق وجود دارد. البته اگر از یک دارو بیش از سه شرکت ایرانی و غیرایرانی جهت ثبت نام اقدام کرده باشند داروی شرکت چهارم مشمول این امتیاز نخواهد شد.
همچنین وزارت بهداشت کشور عراق تا دو هفته آینده مراحل و مدت زمان فرآیند ثبت دارو را به صورت مکتوب اعلام می کند و مراحل بررسی پرونده ها نیز اصلاح خواهد شد.
بر اساس توافق انجام شده با خریداران عراقی کارگروهی جهت پیشبرد اهداف دو کشور هر سه ماه یکبار برپا خواهد شد و مبنای پرداخت فاکتورها نیز «دینار» عراق قرار گرفته است.
دکتر علیمیان در بخش پایانی صحبت های خود به آمار کل فروش و صادرات دارو در سال گذشته اشاره کرد و گفت این رقم نسبت به سال ۹۶، تقریبا نصف شده است. در حالیکه اگر شرایط فعلی و ممنوعیت صادرات برخی داروها(برای تامین بازار داخلی) وجود نداشت شرکت های تولیدکننده داخلی توانایی این را داشتند که بیش از رقم سال ۹۶ دارو صادر کنند.