دکتر هاله حامدیفر، عضو هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، در نشست برنامهریزی تولید و توزیع دارو، با توجه به مشکلات همیشگی موجود در موضوع واردات فوریتی داروها، پیشنهاد تولید فوریتی داروهای مورد نیاز بهجای واردات فوریتی این اقلام را مطرح کرد. این پیشنهاد براساس ظرفیت و پتانسیل شرکتهای داروسازی داخلی برای مدیران سازمان غذا و دارو مطرح شد.
دکتر حامدیفر در این نشست که با حضور دکتر محمد پیکانپور، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو، دکتر حسین شمالی، معاون برنامهریزی اداره کل داروی این سازمان، اعضای هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران و نمایندگان شرکتهای داروسازی در محل سندیکا برگزار شد؛ تصریح کرد: ریسک کیفی تامین داروی فوریتی از مسیر تولیدکنندگان، از مسیرهای نامطمئن واردات به مراتب کمتر است.
به گزارش روابط عمومی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، مدیرعامل شرکت سیناژن دراینباره عنوان کرد: این پیشنهاد، در راستای رفع کمبود داروهای مورد نیاز در کشور و کاهش چالشهای مربوط به واردات داروهای فوریتی مطرح شده است.
وی همچنین در خصوص مشکلات واردات فوریتی دارو به کشور افزود: در حال حاضر حجم زیادی از داروهای وارداتی فوریتی با توجه به شرایط بحرانی کشور در حوزه دارو خریداری میشوند و به همین دلیل نظارتهای لازم و کافی در مسیر واردات آنها وجود ندارد؛ بنابراین میبینیم که داروهایی که به این شکل وارد کشور میشوند در موارد متعدد فاقد کیفیت لازم و یا تقلبی هستند و ریکال (جمعآوری) میشوند.
این عضو هیاتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، درباره ضرورت جایگزینی رویکرد تولید فوریتی به جای واردات فوریتی دارو تاکید کرد: اجرایی شدن این راهکار در راستای تامین داروی باکیفیت و دسترسی بهتر بیماران به اقلام ضروری و مورد نیاز دارویی ضرورت دارد؛ زیرا همواره تولیدکننده داخل با مدیرعامل و مسئول فنی مشخص با سازمان غذا و دارو در ارتباط مداوم است و میتواند در مورد داروی تولیدی خود جوابگو باشد.
وی در این باره بیان کرد: شرکت داروسازی داخلی که امکان تولید یک داروی خاص را دارد، مراحل فنی آن را طی کرده اما هنوز به محله اخذ پروانه تولید نرسیده است، به این شکل میتواند وارد فراخوان تولید فوریتی شود و با قبول مسئولیت محصول خود، به تولید آن بپردازد. چنین دارویی قطعا از نظر کیفی بسیار بهتر و کمخطرتر از دارویی است که به صورت فوریتی وارد کشور میشود؛ هیچ کنترلی روی آن وجود ندارد و در موارد متعدد، دارای مشکلات فراوان است و بنابراین پس از مدتی عرضه و مصرف، باید از سطح بازار دارویی جمعآوری شود.
دکتر حامدیفر خاطرنشان کرد: واردات فوریتی داروها جدا از اینکه در بلندمدت نمیتواند جوابگوی تامین داروی مورد نیاز کشور باشد؛ در کوتاهمدت و شرایط بحرانی نیز نمیتواند به عنوان روش جایگزین مناسبی در نظر گرفته شود. این شکل از واردات دارو با توجه به ریکال شدن حجم قابل توجهی از آن، صرفا میتواند به بحرانیتر شدن کمبود دارو در کشور دامن بزند.
مدیرعامل شرکت سیناژن در این باره افزود: جدا از جنبههای کیفی که از مهمترین چالشهای واردات فوریتی داروها در کشور محسوب میشوند؛ این راهکار از نظر اقتصادی نیز به نفع متولیان سلامت است زیرا هزینههای تولید فوریتی دارو در کشور به مراتب کمتر از واردات فوریتی اقلامی است که از کیفیت مناسب برخوردار نیستند.
وی درباره انتفاع و سود اقتصادی شرکتهای داروسازی در تولید فوریتی داروها تصریح کرد: سود حاصل از فرآیند تولید فوریتی دارو برای مجموعههای تولیدکننده دارو قابل توجه نیست و این روش، بیشتر تامینکننده کیفیت استاندارد داروها و در دسترس قرار گرفتن این اقلام برای بیماران خواهد بود.
دکتر حامدیفر در پایان ابراز امیدواری کرد که با سیاستگذاریهای مناسب و بهموقع تصمیمگیران حوزه دارو، شاهد رفع موانع تولید دارو در کشور و به حداقل رسیدن کمبودهای دارویی باشیم.