در آخرین نشست کمیته صادرات سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی تدوین سند راهبردی با تمرکز بر صادرات در سال ۹۵ به عنوان یکی از مهمترین اهداف و چشماندازهای این سندیکا معرفی شد.
به گزارش روابط عمومی سندیکا، در این جلسه که بعدازظهر سهشنبه ۱۸ اسفند ۹۴ با حضور اعضای هیئت مدیره و شرکتهای عضو سندیکا در سالن اجتماعات آزمایشگاه کنترل غذا و دارو برگزار شد، دکتر هاله حامدیفر نایب رییس دوم هیئت مدیره سندیکا گفت: تنها راه برونرفت از رکود حاکم بر صنعت داروی کشور در شرایط کنونی روی آوردن به صادرات است. با اطمینان میتوان گفت که هیچ صنعتی در کشور مانند صنعت داروسازی کشور پویا نیست و این صنعت به خاطر پتانسیلهایی که از آن برخوردار است، از ظرفیت بالایی در زمینه صادرات بهره میبرد.
وی افزود: در سالی که گذشت با اقدامهای صورت گرفته از سوی سندیکا تلاش شد تا صادرات دارو به کشورهای همسایه از جمله عراق افزایش یابد. هر چند که کارهای بسیاری در این زمینه انجام شده است، اما متاسفانه هماهنگ با ظرفیت تولید دارو در کشور نیست. تفکر دولتی و نیمهدولتی حاکم بر صنعت دارویی کشور باعث شده است تا از یک سو فرهنگ صادراتی در این صنعت جا نیفتد و از سوی دیگر شرکتها خصوصی تمایل چندانی برای صادرات نداشته باشند.
عضو هیئت مدیره سندیکا از تدوین سند راهبردی صنعت دارو در سال ۹۵ خبر داد و افزود: تمرکز اصلی در تدوین این سند بر صادرات دارو است تا کشورهای دیگر بفهمند محصولات صادراتی ایران فقط پسته، زعفران یا فرش نیست. بدون شک تحقق چنین امری نیازمند سرمایهگذاری و صرف انرژی زیادی است تا بتوانیم اعتمادها را جلب کنیم و ثابت کنیم که صنعت دارو ایران با تمام هجمههایی که علیه آن صورت گرفت، اما توانسته محصولات با کیفیتی تولید کند.
در ادامه دکتر ساسان پورجعفری رایزن سلامت وزارت بهداشت در عراق و سوریه با بیان مهمترین موانع و مشکلات صادرات دارو به عراق اظهار داشت: ایران از سال ۲۰۰۳ بهصورت رسمی وارد بازار عراق شده، اما تا کنون با مشکلات حل نشده بسیاری مواجه است. این در حالی است که بازار عراق در سالهای گذشته در مقایسه با بازارهای مشابه رشد ۱۷ درصدی داشته است و پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۰ ارزش این بازار به ۲/۱۴ میلیارد دلار برسد.
وی تصریح کرد: یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای بازار دارویی عراق غنی بودن این بازار است و بر همین اساس، تمام تلاش وزارت بهداشت تسهیلقوانین و مقررات برای صادرات داروهای ایرانی به این کشور است. در حال حاضر یکی از بحثهای جدی که باید آن را دنبال کرد، انتقال فناوری و نهادینه کردن محصولات خود در کشورهای دیگر است و این امر نیاز به اعتمادسازی در حوزه کیفیت دارد. در سالی که گذشت با اقدامهای صورت گرفته از سوی سندیکا تلاش شد تا صادرات دارو به کشورهای همسایه از جمله عراق افزایش یابد. هر چند که کارهای بسیاری در این زمینه انجام شده است، اما متاسفانه هماهنگ با ظرفیت تولید دارو در کشور نیست.
اهداف سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در حوزه صادرات
مهندس آصف مهدوی مسئول میز صادرات دارو و معاون مدیریت امور بین الملل سازمان غذا و دارو با بیان مهمترین اهداف سندیکا در حوزه صادرات اظهار داشت: تقویت تفکر صادراتی و کمک به ایجاد بسترهای صادراتی در کشور، ایفای نقش به عنوان پل ارتباطی صنعت و دولت به عنوان یک سازمان مردم نهاد در جهت تسهیل و تسریع روابط شرکتها و دولت وتدوین و پیادهسازی برنامه عملیاتی و نقشه راه صادرات از جمله مهمترین اهداف سندیکا در سال ۹۴ بود یکی دیگر از برنامه ها توسعه صادرات دارو به عراق بود که در این زمینه گامهای موثری برداشته شد.
کمیته صادرات تا کنون برنامههای مدونی از جمله برگزاری سمینار دو روزه آشنایی با مقررات ثبت دارو و تجهیزات پزشکی در بهمن سال ۹۴، مکاتبات پیدرپی با شرکتها در خصوص تسریع در آمادهسازی مدارک و ثبت در عراق، معافیت شرکتهای ایرانی از ارائه گواهینامههای بینالمللی GMP و FDAبرای ثبت در وزارت بهداشت عراق، پیگیری ثبت ۲۰۰ قلم دارویی در وزارت بهداشت عراق که تاکنون حدود ۶۰ قلم آن محقق شده، آمادهسازی و اجرا کرده است. به گفته مسئول میز صادرات دارو لزوم تادیه مبلغ ضمانتنامه یک درصد قرار داد بر اساس قیمت تخمینی وزارت بهداشت که باعث میشود برخی شرکتها مبلغی بیش از دو برابر رقم پیشنهادی یک درصد قرارداد را تادیه کنند،